Sernik na zimno z truskawkami

Mam wrażenie, że żaden owoc nie świadczy tak bardzo o wiośnie, jak truskawki. A owoce te świetnie nadają się do wszelkich ciast i deserów.

Dziś mam połączenie obu – sernik na zimno z truskawkami na biszkoptowym spodzie :)

Spód do biszkoptu upiekłam sama, ale możecie równie dobrze wykorzystać biszkopty, albo gotowy spód.

Torcik zwieńcza mus z truskawek, który nadaje mu nieziemski wygląd i smak :)

Podaję przepis na foremkę o średnicy maksymalnej 22 cm.

Zapraszam was również do wypróbowania dwukolorowego sernika na zimno z truskawkami oraz ciasta z truskawkami i kruszonką.

 

sernik na zimno z truskawkami
truskawkowy sernik na zimno
truskawkowy sernik na zimno
truskawkowy sernik na zimno
ciasto z truskawkami na zimno

Truskawkowy sernik na zimno

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

spód biszkoptowy:

  • 1 jajko (białko i żółtko oddzielnie)
  • 2 lekko czubate łyżki cukru
  • 2 lekko czubate łyżki mąki
  • 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej

masa serowa:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • 500 g serka homogenizowanego
  • 1 łyżka żelatyny
  • odrobina zimnej wody do żelatyny)

dodatkowo:

  • około 500 g truskawek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie zimnej wody

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białko ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj aż się rozpuści.
  • Dodaj żółtko i krótko zmiksuj.
  • Wyłącz mikser - dodaj zmieszane obydwie mąki i delikatnie wymieszaj łopatką.
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia - ciasto wylej na spód tortownicy i delikatnie rozprowadź.
  • Piecz około 10 minut w 180 stopniach.
  • Po upieczeniu wystudź.

sernik:

  • Śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - okoły 2 łyżki, a następnie podgrzej krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
  • Serek homogenizowany wymieszaj ze śmietaną kremówką i z żelatyną.
  • Tortownicę wyłóż folia spożywczą.
  • Wzdłuż boków ułóż na równo przekrojone truskawki (odłóż około 200-250 g truskawek).
  • Wylej masę sernikową na spód biszkoptowy (uważaj, aby nie przewrócić truskawek).
  • Schłódź sernik w lodówce.

mus truskawkowy:

  • Truskawki zmiksuj, a następnie podgotuj chwilę z cukrem i rumem.
  • Żelatynę krótko podgrzej, a następnie dodaj do truskawek.
  • Mus lekko przestudź, a następnie nałóż na wierzch sernika.
  • Schłódź w lodówce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!