Sernik na zimno z truskawkami
Mam wrażenie, że żaden owoc nie świadczy tak bardzo o wiośnie, jak truskawki. A owoce te świetnie nadają się do wszelkich ciast i deserów.
Dziś mam połączenie obu – sernik na zimno z truskawkami na biszkoptowym spodzie :)
Spód do biszkoptu upiekłam sama, ale możecie równie dobrze wykorzystać biszkopty, albo gotowy spód.
Torcik zwieńcza mus z truskawek, który nadaje mu nieziemski wygląd i smak :)
Podaję przepis na foremkę o średnicy maksymalnej 22 cm.
Zapraszam was również do wypróbowania dwukolorowego sernika na zimno z truskawkami oraz ciasta z truskawkami i kruszonką.

Truskawkowy sernik na zimno
Składniki
spód biszkoptowy:
- 1 jajko (białko i żółtko oddzielnie)
- 2 lekko czubate łyżki cukru
- 2 lekko czubate łyżki mąki
- 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
masa serowa:
- 250 ml śmietany kremówki
- 100 g białej czekolady
- 500 g serka homogenizowanego
- 1 łyżka żelatyny
- odrobina zimnej wody do żelatyny)
dodatkowo:
- około 500 g truskawek
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie zimnej wody
Instrukcja
biszkopt:
- Białko ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj aż się rozpuści.
- Dodaj żółtko i krótko zmiksuj.
- Wyłącz mikser - dodaj zmieszane obydwie mąki i delikatnie wymieszaj łopatką.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia - ciasto wylej na spód tortownicy i delikatnie rozprowadź.
- Piecz około 10 minut w 180 stopniach.
- Po upieczeniu wystudź.
sernik:
- Śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - okoły 2 łyżki, a następnie podgrzej krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
- Serek homogenizowany wymieszaj ze śmietaną kremówką i z żelatyną.
- Tortownicę wyłóż folia spożywczą.
- Wzdłuż boków ułóż na równo przekrojone truskawki (odłóż około 200-250 g truskawek).
- Wylej masę sernikową na spód biszkoptowy (uważaj, aby nie przewrócić truskawek).
- Schłódź sernik w lodówce.
mus truskawkowy:
- Truskawki zmiksuj, a następnie podgotuj chwilę z cukrem i rumem.
- Żelatynę krótko podgrzej, a następnie dodaj do truskawek.
- Mus lekko przestudź, a następnie nałóż na wierzch sernika.
- Schłódź w lodówce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Wygląda bardzo apetycznie :)
Cudownie wygląda;)) Nie mogę się doczekać kiedy dojrzeją moje truskawki:) Pozdrawiam!