Przepis na sernik na zimno na serkach homogenizowanych i z truskawkami

Mam wrażenie, że żaden owoc nie świadczy tak bardzo o wiośnie, jak truskawki.

A owoce te świetnie nadają się do wszelkich ciast i deserów.

Dziś mam połączenie obu – serniczek na zimno z truskawkami na biszkoptowym spodzie :)

Spód do biszkoptu upiekłam sama, ale możecie równie dobrze wykorzystać biszkopty, albo gotowy spód.

Torcik zwieńcza mus z truskawek, który nadaje mu nieziemski wygląd i smak :)

Podaję przepis na foremkę o średnicy maksymalnej 22 cm.

Zapraszam was również do wypróbowania dwukolorowego sernika na zimno z truskawkami oraz ciasta z truskawkami i kruszonką.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

sernik na zimno z truskawkami
truskawkowy sernik na zimno
truskawkowy sernik na zimno
truskawkowy sernik na zimno
ciasto z truskawkami na zimno

Sernik na zimno z truskawkami przepis

truskawkowy sernik na zimno4

Truskawkowy sernik na zimno

Wypieki Beaty
Przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych i truskawek.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 10 minut
4 godz
Czas całkowity 4 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 15

Wyposażenie

  • Tortownica o średnicy około 22 cm.

Składniki

spód biszkoptowy:

masa serowa:

dodatkowo:

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białko ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj aż się rozpuści.
    1 białko, 2 łyżki cukru
  • Dodaj żółtko i krótko zmiksuj.
    1 żółtko
  • Wyłącz mikser - dodaj zmieszane obydwie mąki i delikatnie wymieszaj łopatką.
    2 łyżki mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia - ciasto wylej na spód tortownicy i delikatnie rozprowadź.
  • Piecz około 10 minut w 180 stopniach (góra/dół).
  • Po upieczeniu wystudź.

sernik:

  • Śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
    250 ml śmietany kremówki, 100 g białej czekolady
  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - około 2 łyżki, a następnie podgrzej krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
    1 łyżka żelatyny, woda
  • Serek homogenizowany zmiksuj ze śmietaną kremówką i z żelatyną.
    500 g serka homogenizowanego
  • Tortownicę wyłóż folia spożywczą.
  • Wzdłuż boków ułóż na równo przekrojone truskawki (odłóż około 200-250 g truskawek).
    około 500 g truskawek
  • Wylej masę sernikową na spód biszkoptowy (uważaj, aby nie przewrócić truskawek).
  • Schłodź sernik w lodówce.

mus truskawkowy:

  • Pozostałe truskawki zmiksuj, a następnie podgotuj chwilę z cukrem i rumem.
    2-3 łyżki cukru, 2 łyżki rumu
  • Żelatynę krótko podgrzej, a następnie dodaj do truskawek.
    1 łyżeczka żelatyny
  • Mus lekko przestudź, a następnie nałóż na wierzch sernika.
  • Schłodź w lodówce.

Notatki

Jeśli nie chcesz piec biszkoptu to w tortownicy ułóż biszkopty.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!