Biało-czarne babeczki

Słodkość na dziś – biało-czarne babeczki czekoladowe z twarogiem i świeżymi malinami :)

Przepis ten znalazłam na Joy of baking i od razu mi się spodobał.

Babeczki mają część z czekoladowego ciasta i część twarożkową.

Ja dodałam jeszcze po jednej malinie i myślę, że to dodało fajnego smaku do babeczek.

Z podanej porcji wychodzi około 14 babeczek (chociaż mi ciasta czekoladowego zostało więcej i upiekłam ze dwie, trzy babeczki tylko z tego ciasta).

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z innymi moimi przepisami na pyszne babeczki :D

 

Biało-czarne babeczki – przepis do druku

Biało-czarne babeczki

Wypieki Beaty
Przepis na około 14 porcji.
5 z 1 oceny
Danie Babeczki

Składniki
  

  • 195 g mąki
  • 200 g cukru
  • 30 g gorzkiego kakao (mniej więcej 2 czubate łyżki)
  • 1 łyżeczka sody (można zastąpić proszkiem do pieczenia)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 240 ml wody
  • 80 ml oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 230 g kremowego twarogu (może być sernikowy)
  • 65 g cukru - do twarogu
  • 1 jajko - do twarogu
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii - do twarogu

Instrukcja
 

  • Połącz w dużej misce wszystkie suche składniki (oprócz tych, które są do twarogu).
  • W drugiej misce połącz mokre składniki i wlej je do suchych. Wymieszaj wszystko łyżką do połączenia się składników.
  • Masę wyłóż do przygotowanych papilotek (ja dawałam czubatą łyżkę ciasta na babeczkę).
  • Przygotuj masę twarogową - wszystkie składniki umieść w jednej misce i szybko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  • Nałóż masę na wierzch ciasta czekoladowego. Możesz na środku umieścić maliny.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut - sprawdź patyczkiem, czy babeczki są gotowe.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!