Biało-czarne babeczki
Słodkość na dziś – biało-czarne babeczki czekoladowe z twarogiem i świeżymi malinami :)
Przepis ten znalazłam na Joy of baking i od razu mi się spodobał.
Babeczki mają część z czekoladowego ciasta i część twarożkową.
Ja dodałam jeszcze po jednej malinie i myślę, że to dodało fajnego smaku do babeczek.
Z podanej porcji wychodzi około 14 babeczek (chociaż mi ciasta czekoladowego zostało więcej i upiekłam ze dwie, trzy babeczki tylko z tego ciasta).
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z innymi moimi przepisami na pyszne babeczki :D
Biało-czarne babeczki – przepis do druku

Biało-czarne babeczki
Przepis na około 14 porcji.
Składniki
- 195 g mąki
- 200 g cukru
- 30 g gorzkiego kakao (mniej więcej 2 czubate łyżki)
- 1 łyżeczka sody (można zastąpić proszkiem do pieczenia)
- 1/4 łyżeczki soli
- 240 ml wody
- 80 ml oleju
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 230 g kremowego twarogu (może być sernikowy)
- 65 g cukru - do twarogu
- 1 jajko - do twarogu
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii - do twarogu
Instrukcja
- Połącz w dużej misce wszystkie suche składniki (oprócz tych, które są do twarogu).
- W drugiej misce połącz mokre składniki i wlej je do suchych. Wymieszaj wszystko łyżką do połączenia się składników.
- Masę wyłóż do przygotowanych papilotek (ja dawałam czubatą łyżkę ciasta na babeczkę).
- Przygotuj masę twarogową - wszystkie składniki umieść w jednej misce i szybko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
- Nałóż masę na wierzch ciasta czekoladowego. Możesz na środku umieścić maliny.
- Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut - sprawdź patyczkiem, czy babeczki są gotowe.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!