Kartofle hasselback po góralsku

 

kartofle hasselback

 

Kartofle hasselback po góralsku to już mój ostatni przepis w kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” organizowanej przez Polski Związek Producentów Ziemniaków i Nasion Rolniczych.

Pewnie nie raz widzieliście w internecie takie apetyczne pieczone kartofelki nacięte w mnóstwo cienkich plasterków.

Ja przygotowałam podobne kartofle, ale dodatkowo zapiekłam je chwilę z tartym na drobnych oczkach oscypkiem i podałam je z żurawiną (możecie też wykorzystać borówkę).

Jeśli się zastanawiacie jak żurawina pasuje do kartofli, to powiem wam, że jak dla mnie smakuje to bombowo :)

Kampania powoli się kończy, tak jak i cotygodniowe bitwy pomiędzy Teamem Ziemniaków i Teamem Kartofli (zmagania te możecie oglądać na stronie kampanii na facebooku oraz na stronie głównej).

Przetestujcie również moje pozostałe przepisy przygotowane na te bitwy – placuszki kartoflano-łososiowe, czekoladowe ciasto z kartoflami, kartoflaną lazanię, kartoflane mini pączki z kremem malinowym.

Dziękuję wszystkim za udział w zabawie, głosowanie i komentowanie :)

Pamiętajcie również o jedzeniu polskich ziemniaków, bo są zdrowe i niskokaloryczne, a można z nich wyczarować cuda :)

 

ziemniaki z oscypkiem i żurawiną

 

ziemniaki pieczone hasselback

 

ziemniaki hasselback po góralsku

 

ziemniaki hasselback

 

ziemniaki z oscypkiem

 

ziemniaki hasselback

 

ziemniaki pieczone po góralsku

Kartofle hasselback po góralsku

Wypieki Beaty
Przepis idealny jako danie główne, albo dodatek do obiadu.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 10 minut
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Danie Obiad
Porcje 6
Kalorie 238 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Kartofle porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikami papierowymi.
  • Natnij kartofle w cienkie plasterki – uważaj, aby nie przekroić ich do końca, bo się rozpadną
  • (aby sobie pomóc, możesz ułożyć z dwóch stron kartofla łyżki o grubszych trzonkach, wtedy
  • kartofla natniesz tylko do wysokości łyżek).
  • Ułóż kartofle w naczyniu żaroodpornym (dno lekko posmaruj olejem).
  • Masło zmieszaj z czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem – za pomocą pędzelka
  • silikonowego posmaruj kartofle doprawionym masłem.
  • Formę z kartoflami przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz je w 220 st. C przez
  • godzinę (jeśli kartofle są bardzo duże, to możesz piec je trochę dłużej).
  • Po godzinie kartofle odsłoń, posyp tartym oscypkiem i podpiecz przez kolejne 15 minut.
  • Podawaj kartofle na gorąco razem z dodatkiem żurawiny lub borówki.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 238kcalWeglowodany: 32.7gBiałko: 6.6gTłuszcz: 10.1gBłonnik: 2.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!