Przepis na ziemniaki hasselback po góralsku

wpis sponsorowany

kartofle hasselback


Kartofle hasselback po góralsku to już mój ostatni przepis w kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” organizowanej przez Polski Związek Producentów Ziemniaków i Nasion Rolniczych.

Pewnie nie raz widzieliście w internecie takie apetyczne pieczone kartofelki nacięte w mnóstwo cienkich plasterków.

Ja przygotowałam podobne kartofle, ale dodatkowo zapiekłam je chwilę z tartym na drobnych oczkach oscypkiem i podałam je z żurawiną (możecie też wykorzystać borówkę).

Jeśli się zastanawiacie jak żurawina pasuje do kartofli, to powiem wam, że jak dla mnie smakuje to bombowo :)

Kampania powoli się kończy, tak jak i cotygodniowe bitwy pomiędzy Teamem Ziemniaków i Teamem Kartofli (zmagania te możecie oglądać na stronie kampanii na facebooku oraz na stronie głównej).

Przetestujcie również moje pozostałe przepisy przygotowane na te bitwy – placuszki kartoflano-łososiowe, czekoladowe ciasto z kartoflami, kartoflaną lazanię, kartoflane mini pączki z kremem malinowym.

Dziękuję wszystkim za udział w zabawie, głosowanie i komentowanie :)

Pamiętajcie również o jedzeniu polskich ziemniaków, bo są zdrowe i niskokaloryczne, a można z nich wyczarować cuda :)

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


ziemniaki z oscypkiem i żurawiną

ziemniaki pieczone hasselback

ziemniaki hasselback po góralsku

ziemniaki hasselback

ziemniaki z oscypkiem

ziemniaki hasselback

Kartofle hasselback po góralsku przepis do druku

ziemniaki pieczone po góralsku

Kartofle hasselback po góralsku

Wypieki Beaty
Przepis na pieczone ziemniaki hassselback idealne jako danie główne, albo dodatek do obiadu.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 10 minut
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Danie Obiad
Porcje 6
Kalorie 238 kcal

Składniki
  

  • 6-8 sztuk kartofli dużych (lub po jednym na jedną osobę)
  • 50 g masła rozpuszczonego
  • 1 ząbek czosnku – przeciśnięty przez praskę
  • sól , pieprz – po około pół łyżeczki
  • 0,5 łyżeczki łyżeczki tymianku
  • 60-80 g tartego drobno oscypka (około 10 g na jednego kartofla)
  • żurawina lub borówka do podania

Instrukcja
 

  • Kartofle porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikami papierowymi.
  • Natnij kartofle w cienkie plasterki – uważaj, aby nie przekroić ich do końca, bo się rozpadną
  • (aby sobie pomóc, możesz ułożyć z dwóch stron kartofla łyżki o grubszych trzonkach, wtedy
  • kartofla natniesz tylko do wysokości łyżek).
  • Ułóż kartofle w naczyniu żaroodpornym (dno lekko posmaruj olejem).
  • Masło zmieszaj z czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem – za pomocą pędzelka
  • silikonowego posmaruj kartofle doprawionym masłem.
  • Formę z kartoflami przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz je w 220 st. C przez
  • godzinę (jeśli kartofle są bardzo duże, to możesz piec je trochę dłużej).
  • Po godzinie kartofle odsłoń, posyp tartym oscypkiem i podpiecz przez kolejne 15 minut.
  • Podawaj kartofle na gorąco razem z dodatkiem żurawiny lub borówki.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 238kcalWeglowodany: 32.7gBiałko: 6.6gTłuszcz: 10.1gBłonnik: 2.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!