Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Kartofle hasselback po góralsku

Kartofle hasselback po góralsku

 

kartofle hasselback

 

Kartofle hasselback po góralsku to już mój ostatni przepis w kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” organizowanej przez Polski Związek Producentów Ziemniaków i Nasion Rolniczych.

Pewnie nie raz widzieliście w internecie takie apetyczne pieczone kartofelki nacięte w mnóstwo cienkich plasterków.

Ja przygotowałam podobne kartofle, ale dodatkowo zapiekłam je chwilę z tartym na drobnych oczkach oscypkiem i podałam je z żurawiną (możecie też wykorzystać borówkę).

Jeśli się zastanawiacie jak żurawina pasuje do kartofli, to powiem wam, że jak dla mnie smakuje to bombowo 🙂

Kampania powoli się kończy, tak jak i cotygodniowe bitwy pomiędzy Teamem Ziemniaków i Teamem Kartofli (zmagania te możecie oglądać na stronie kampanii na facebooku oraz na stronie głównej).

Przetestujcie również moje pozostałe przepisy przygotowane na te bitwy – placuszki kartoflano-łososiowe, czekoladowe ciasto z kartoflami, kartoflaną lazanię, kartoflane mini pączki z kremem malinowym.

Dziękuję wszystkim za udział w zabawie, głosowanie i komentowanie 🙂

Pamiętajcie również o jedzeniu polskich ziemniaków, bo są zdrowe i niskokaloryczne, a można z nich wyczarować cuda 🙂

 

ziemniaki z oscypkiem i żurawiną

 

ziemniaki pieczone hasselback

 

ziemniaki hasselback po góralsku

 

ziemniaki hasselback

 

ziemniaki z oscypkiem

 

ziemniaki hasselback

 

Kartofle hasselback po góralsku
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis idealny jako danie główne, albo dodatek do obiadu.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 6
Składniki
  • 6-8 sztuk dużych kartofli (lub po jednym na jedną osobę)
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • ząbek czosnku – przeciśnięty przez praskę
  • sól, pieprz – po około pół łyżeczki
  • pół łyżeczki tymianku
  • 60-80 g tartego drobno oscypka (około 10 g na jednego kartofla)
  • żurawina lub borówka do podania
Wykonanie
  1. Kartofle porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikami papierowymi.
  2. Natnij kartofle w cienkie plasterki – uważaj, aby nie przekroić ich do końca, bo się rozpadną
  3. (aby sobie pomóc, możesz ułożyć z dwóch stron kartofla łyżki o grubszych trzonkach, wtedy
  4. kartofla natniesz tylko do wysokości łyżek).
  5. Ułóż kartofle w naczyniu żaroodpornym (dno lekko posmaruj olejem).
  6. Masło zmieszaj z czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem – za pomocą pędzelka
  7. silikonowego posmaruj kartofle doprawionym masłem.
  8. Formę z kartoflami przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz je w 220 st. C przez
  9. godzinę (jeśli kartofle są bardzo duże, to możesz piec je trochę dłużej).
  10. Po godzinie kartofle odsłoń, posyp tartym oscypkiem i podpiecz przez kolejne 15 minut.
  11. Podawaj kartofle na gorąco razem z dodatkiem żurawiny lub borówki.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 238 Tłuszcze: 10,1 g Węglowodany: 32,7 g Błonnik: 2,6 g Białka: 6,6 g

 

 

Related Post

Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux