Ciasto wuzetka
Pozostaję dziś dalej w kręgu czekolady i podam przepis na słynną wuzetkę, czyli biszkopt czekoladowy przekładany grubą warstwą bitej śmietany oraz udekorowany warstwą czekolady.
Skąd się w ogóle wzięło ciasto wuzetka? Tutaj opinie są bardzo różne – przeważają te, które mówią, że nazwa ciasta pochodzi od budowanej w Warszawie trasy W-Z, która była wizytówką Warszawy i nawet śpiewano o niej piosenki 🙂
W sumie nie ważne skąd się wzięła nazwa ciasta, ważne, że zna je chyba każdy Polak i każdy ma swoje ulubione z ulubionej cukierni 🙂
Dziś zachęcam Was do samodzielnego upieczenia wuzetki – kto wie, może będzie lepsza niż taka kupiona.
Ciasto wuzetka
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
Ciasto
- 8 jajek,
- 250g cukru,
- 8 łyżek mąki,
- łyżeczka sody,
- 3 łyżki kakao
Krem i nadzienie
- 750ml kremówki,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 3 łyżki gęstej marmolady morelowej (myślę, że wiśniowa będzie równie dobra)
Polewa
- 250ml kremówki,
- 200g gorzkiej czekolady
Wykonanie
- Ubij jajka z cukrem na puszystą i gęstą masę.
- Następnie dodawaj porcjami mąkę wymieszaną z sodą i kakao (najlepiej mieszać teraz masę jakaś łyżką niż mikserem).
- Ciasto wlej do foremki (25 x 25 cm) wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Piecz 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrój ciasto na pół na dwa placki.
- Zrób krem: żelatynę rozpuść na parze w 5-6 łyżkach wody i ostudź.
- Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
- Dodaj do niej przestudzoną żelatynę i cały czas mieszaj. 4 łyżki kremu odłóż do dekoracji.
- Blat ciasta przełóż do foremki (można go teraz nasączyć - co moim zdaniem bardzo służy temu biszkoptowi), wyłóż na niego całą pozostałą masę, przykryj drugim blatem (też proponuję go trochę nasączyć).
- Wierzch posmaruj marmoladą i wstaw do lodówki na godzinę.
- Zrób polewę: kremówkę podgrzej (nie gotuj), wrzuć do niej połamaną czekoladę.
- Mieszaj aż się rozpuści. Gdy lekko przestygnie, polej nią ciasto.
- Na wierzchu wyciśnij rozetki z odłożonego kremu.
- Całość wstaw ponownie do lodówki na godzinę.
właśnie jestem w trakcie robienia tego pysznego ciasta…. ciekawa jestem jak mi wyjdzie??? jest to moje ulubione ciasto ale jeszcze nigdy go nie robiłam…:-)
koniecznie daj znać 🙂
Zrobiłam ten tort tak jak pisało był przepyszny.