Zaktualizowany: 2024 15 lutegoOpublikowano: 2012 22 marca
ciasto wuzetka

Przepis na słynne ciasto WZ, czyli popularną wuzetkę

Zapraszam dziś na bardzo popularne polskie ciasto wuzetka, tudzież nazywane również ciastem W-Z. Pod tą tajemniczą nazwa kryje się lekkie czekoladowe ciasto przełożone kremem śmietankowym i lekko kwaskowatą konfiturą i na koniec polane polewą czekoladową. To ciasto z kremem zasmakuje każdemu i o każdej porze. Zobaczcie mój przepis na ciasto wuzetka i koniecznie przygotujcie je samodzielnie w domu.

wuzetka ciasto z kremem

Ciasto wuzetka przepis krok po kroku

Już dziś zrób ze mną słynne ciasto Wuzetkę i przygotuj go na specjalną okazję, albo nawet na deser do weekendowej kawy. To doskonałe czekoladowe ciasto przekładane kremem śmietankowym będzie smakować każdemu!

ciasto wuzetka

Ciasto wuzetka przepis

Wypieki Beaty
Przepis na popularne dawniej ciasto WZ, czyli czekoladowe ciasto z kremem z bitej śmietany.
4.45 z 40 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 35 minut
4 hours
Czas całkowity 5 hours 25 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Wyposażenie
  • Foremka do pieczenia o wielkości około 25 x 25 cm.
Składniki

składniki na ciasto czekoladowe do wuzetki

składniki na krem śmietankowy do wuzetki

składniki na polewę czekoladową do wuzetki

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto czekoladowe do wuzetki

  • Ubij jajka z cukrem na puszystą i gęstą masę.
    8 jajek, 250 g cukru
  • Następnie dodawaj porcjami mąkę przesianą przez sito z sodą i kakao (najlepiej mieszać teraz masę jakaś łyżką niż mikserem).
    8 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka sody, 3 łyżki kakao
  • Ciasto wlej do foremki (25 x 25 cm) wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  • Piecz około 35 minut w 180 stopniach (góra/dół) – do suchego patyczka.
  • Po wystudzeniu przekrój ciasto na pół na dwa placki.

Jak zrobić krem śmietankowy do wuzetki

  • Żelatynę rozpuść w 5-6 łyżkach wody, odstaw do napęcznienia, a wtedy podgrzej ją chwilę w mikrofalówce, aby stała się płynna.
    3 łyżeczki żelatyny
  • Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
    750 ml kremówki, 5 łyżek cukru pudru
  • Dodaj do żelatyny czubatą łyżkę bitej śmietany i wymieszaj, przelej całość do reszty kremówki i zmiksuj dokładnie.
  • Odłóż 4 łyżki kremu do dekoracji.

Jak zrobić ciasto wuzetka – złożenie

  • Blat ciasta przełóż do foremki (można go teraz nasączyć – co moim zdaniem bardzo służy temu biszkoptowi), wyłóż na niego ubitą kremówkę, przykryj drugim blatem (też proponuję go trochę nasączyć).
  • Wierzch posmaruj konfiturą i wstaw do lodówki na godzinę.
    3 łyżki konfitury
  • Zrób polewę: kremówkę podgrzej w rondelku (nie gotuj), wrzuć do niej połamaną czekoladę.
    250 ml śmietany kremówki, 200 g czekolady
  • Mieszaj aż się rozpuści. Gdy przestygnie i zgęstnieje, polej nią ciasto.
  • Na wierzchu wyciśnij rozetki z odłożonego kremu.
  • Całość wstaw ponownie do lodówki na godzinę.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto w-z
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto w-z z kremem

Tradycyjne ciasto W-Z – uwagi

Pozostaję dziś dalej w kręgu czekolady i podam przepis na słynne ciasto wuzetka. Kiedyś to ciasto królowało w polskich cukierniach i było prawdziwym rarytasem na naszych stołach. Teraz możecie upiec je sami w zaciszu swojej kuchni i cieszyć się sporą blachą czekoladowego ciasta z kremem śmietankowym. Spróbujcie koniecznie i upieczcie to tradycyjne ciasto.

Jak zrobić ciasto wuzetkę – wskazówki

Ciasto WZ, to  biszkopt czekoladowy przekładany grubą warstwą bitej śmietany oraz udekorowany warstwą czekolady. Dodatkowo górną warstwę ciasta smaruje się konfiturą morelową (możecie tez użyć inną konfiturę) i dopiero na nią wylewa się polewę czekoladową. Samo ciasto jest suchawe (jak to z ciastami biszkoptowymi bywa) więc warto go dodatkowo nasączyć. Ja najczęściej używam osłodzoną wodę z sokiem z cytryny. Możecie też nasączyć ciasto herbatą, albo nawet odrobiną alkoholu – szczególnie jeśli ciasta nie będą jadły dzieci. Jeśli wybierzecie konfiturę wiśniową, to fajne będzie nasączenie z dodatkiem nalewki wiśniowej.

Jak zrobić krem do wuzetki?

Krem to w zasadzie bita śmietana z dodatkiem żelatyny, która ją stabilizuje. Ja tu użyłam płynną śmietanę kremówkę 30% i mocno ją schłodziłam przed ubijaniem. Aby żelatyna dodana do bitej śmietany nie zrobiła w niej „farfocli” warto ją wcześniej zahartować. Hartowanie żelatyny polega na dodaniu do niej odrobiny kremu – wtedy jej temperatura się obniży i po dodaniu do reszty kremu lepiej się z nim połączy. Ciasto wuzetka po przygotowaniu powinna być schłodzona w lodówce, tak aby krem się ładnie ściął.

ciasto wuzetka

Skąd się wzięła wuzetka?

Tutaj opinie są bardzo różne – przeważają te, które mówią, że nazwa ciasta pochodzi od budowanej w Warszawie trasy W-Z, która była wizytówką Warszawy i nawet śpiewano o niej piosenki. W sumie nie ważne skąd się wzięła nazwa ciasta, ważne, że zna je chyba każdy Polak i każdy ma swoje ulubione z ulubionej cukierni. Dziś zachęcam Was do samodzielnego upieczenia wuzetki – kto wie, może będzie lepsza niż taka kupiona.

Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta czekoladowe oraz na ciasta z kremem.

Polecane przepisy na ciasta z kremem

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne i pięknie się prezentujące ciasta z kremem, które sprawdzą się na różne imprezy, okazje i święta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.

Podziel się przepisem