Przepis na ciasto WZ, czyli popularną wuzetkę

ciasto wuzetka


Pozostaję dziś dalej w kręgu czekolady i podam przepis na słynną wuzetkę.

Ciasto WZ, to  biszkopt czekoladowy przekładany grubą warstwą bitej śmietany oraz udekorowany warstwą czekolady.

Dodatkowo górną warstwę ciasta smaruje się konfiturą morelową (możecie tez użyć inną konfiturę) i dopiero na nią wylewa się polewę czekoladową.

Samo ciasto jest suchawe (jak to z ciastami biszkoptowymi bywa) więc warto go dodatkowo nasączyć.

Ja najczęściej używam osłodzoną wodę z sokiem z cytryny. Możecie też nasączyć ciasto herbatą, albo nawet odrobiną alkoholu 😃

Skąd się w ogóle wzięło ciasto wz?

Tutaj opinie są bardzo różne – przeważają te, które mówią, że nazwa ciasta pochodzi od budowanej w Warszawie trasy W-Z, która była wizytówką Warszawy i nawet śpiewano o niej piosenki :)

W sumie nie ważne skąd się wzięła nazwa ciasta, ważne, że zna je chyba każdy Polak i każdy ma swoje ulubione z ulubionej cukierni :)

Dziś zachęcam Was do samodzielnego upieczenia wuzetki – kto wie, może będzie lepsza niż taka kupiona.

Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta czekoladowe oraz na ciasta z kremem.

wuzetka1

wuzetka3

ciasto wuzetka

 

Ciasto wuzetka stary przepis

ciasto wuzetka

Ciasto wuzetka

Wypieki Beaty
Przepis na popularne dawniej ciasto WZ, czyli czekoladowe ciasto z kremem z bitej śmietany.
4.25 z 16 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 25 minut
4 godz
Czas całkowity 5 godz 25 minut
Danie Ciasta
Porcje 24

Wyposażenie

  • Foremka do pieczenia o wielkości około 25 x 25 cm.

Składniki
  

ciasto czekoladowe

  • 8 jajek rozmiar L
  • 250 g cukru 1 i 1/4 szklanki
  • 8 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki kakao

krem i nadzienie:

polewa

Instrukcja
 

ciasto czekoladowe

  • Ubij jajka z cukrem na puszystą i gęstą masę.
  • Następnie dodawaj porcjami mąkę przesianą przez sito z sodą i kakao (najlepiej mieszać teraz masę jakaś łyżką niż mikserem).
  • Ciasto wlej do foremki (25 x 25 cm) wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  • Piecz 25 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka.
  • Po wystudzeniu przekrój ciasto na pół na dwa placki.

krem

  • Żelatynę rozpuść w 5-6 łyżkach wody, odstaw do napęcznienia, a wtedy podgrzej ją chwilę w mikrofalówce, aby stała się płynna.
  • Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  • Dodaj do żelatyny czubatą łyżkę bitej śmietany i wymieszaj, przelej całość do reszty kremówki i zmiksuj dokładnie.
  • Odłóż 4 łyżki kremu do dekoracji.

złożenie

  • Blat ciasta przełóż do foremki (można go teraz nasączyć - co moim zdaniem bardzo służy temu biszkoptowi), wyłóż na niego ubitą kremówkę, przykryj drugim blatem (też proponuję go trochę nasączyć).
  • Wierzch posmaruj konfiturą i wstaw do lodówki na godzinę.
  • Zrób polewę: kremówkę podgrzej w rondelku (nie gotuj), wrzuć do niej połamaną czekoladę.
  • Mieszaj aż się rozpuści. Gdy lekko przestygnie, polej nią ciasto.
  • Na wierzchu wyciśnij rozetki z odłożonego kremu.
  • Całość wstaw ponownie do lodówki na godzinę.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!