Ciasto wuzetka

Pozostaję dziś dalej w kręgu czekolady i podam przepis na słynną wuzetkę, czyli biszkopt czekoladowy przekładany grubą warstwą bitej śmietany oraz udekorowany warstwą czekolady.

Skąd się w ogóle wzięło ciasto wuzetka?

Tutaj opinie są bardzo różne – przeważają te, które mówią, że nazwa ciasta pochodzi od budowanej w Warszawie trasy W-Z, która była wizytówką Warszawy i nawet śpiewano o niej piosenki 🙂

W sumie nie ważne skąd się wzięła nazwa ciasta, ważne, że zna je chyba każdy Polak i każdy ma swoje ulubione z ulubionej cukierni 🙂

Dziś zachęcam Was do samodzielnego upieczenia wuzetki – kto wie, może będzie lepsza niż taka kupiona.

Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta czekoladowe oraz na ciasta z kremem.

 

wuzetka1

wuzetka3

ciasto wuzetka

 

Ciasto wuzetka – przepis do druku

Ciasto wuzetka

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 24 porcje.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
Ciasto
  • 8 jajek,
  • 250 g cukru,
  • 8 łyżek mąki,
  • łyżeczka sody,
  • 3 łyżki kakao
Krem i nadzienie:
  • 750 ml kremówki,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 3 łyżki gęstej marmolady morelowej (myślę, że wiśniowa będzie równie dobra)
Polewa
  • 250 ml kremówki,
  • 200 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
  1. Ubij jajka z cukrem na puszystą i gęstą masę.
  2. Następnie dodawaj porcjami mąkę wymieszaną z sodą i kakao (najlepiej mieszać teraz masę jakaś łyżką niż mikserem).
  3. Ciasto wlej do foremki (25 x 25 cm) wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  4. Piecz 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrój ciasto na pół na dwa placki.
  5. Zrób krem: żelatynę rozpuść na parze w 5-6 łyżkach wody i ostudź.
  6. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  7. Dodaj do niej przestudzoną żelatynę i cały czas mieszaj. 4 łyżki kremu odłóż do dekoracji.
  8. Blat ciasta przełóż do foremki (można go teraz nasączyć - co moim zdaniem bardzo służy temu biszkoptowi), wyłóż na niego całą pozostałą masę, przykryj drugim blatem (też proponuję go trochę nasączyć).
  9. Wierzch posmaruj marmoladą i wstaw do lodówki na godzinę.
  10. Zrób polewę: kremówkę podgrzej (nie gotuj), wrzuć do niej połamaną czekoladę.
  11. Mieszaj aż się rozpuści. Gdy lekko przestygnie, polej nią ciasto.
  12. Na wierzchu wyciśnij rozetki z odłożonego kremu.
  13. Całość wstaw ponownie do lodówki na godzinę.