Ciasto wuzetka
Przepis na słynne ciasto WZ, czyli popularną wuzetkę
Zapraszam dziś na bardzo popularne polskie ciasto wuzetka, tudzież nazywane również ciastem W-Z. Pod tą tajemniczą nazwa kryje się lekkie czekoladowe ciasto przełożone kremem śmietankowym i lekko kwaskowatą konfiturą i na koniec polane polewą czekoladową. To ciasto z kremem zasmakuje każdemu i o każdej porze. Zobaczcie mój przepis na ciasto wuzetka i koniecznie przygotujcie je samodzielnie w domu.
Spis treści
Ciasto wuzetka przepis krok po kroku
Już dziś zrób ze mną słynne ciasto Wuzetkę i przygotuj go na specjalną okazję, albo nawet na deser do weekendowej kawy. To doskonałe czekoladowe ciasto przekładane kremem śmietankowym będzie smakować każdemu!
Ciasto wuzetka przepis
Wyposażenie
- Foremka do pieczenia o wielkości około 25 x 25 cm.
Składniki
składniki na ciasto czekoladowe do wuzetki
- 8 jajek (rozmiar L)
- 250 g cukru (- 1 i 1/4 szklanki)
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki kakao
składniki na krem śmietankowy do wuzetki
- 750 ml kremówki (mocno schłodzonej)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki konfitury (morelowej (myślę, że wiśniowa będzie równie dobra))
składniki na polewę czekoladową do wuzetki
- 250 ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
- 200 g czekolady (gorzkiej )
Instrukcja
Jak zrobić ciasto czekoladowe do wuzetki
- Ubij jajka z cukrem na puszystą i gęstą masę.8 jajek, 250 g cukru
- Następnie dodawaj porcjami mąkę przesianą przez sito z sodą i kakao (najlepiej mieszać teraz masę jakaś łyżką niż mikserem).8 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka sody, 3 łyżki kakao
- Ciasto wlej do foremki (25 x 25 cm) wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Piecz około 35 minut w 180 stopniach (góra/dół) – do suchego patyczka.
- Po wystudzeniu przekrój ciasto na pół na dwa placki.
Jak zrobić krem śmietankowy do wuzetki
- Żelatynę rozpuść w 5-6 łyżkach wody, odstaw do napęcznienia, a wtedy podgrzej ją chwilę w mikrofalówce, aby stała się płynna.3 łyżeczki żelatyny
- Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.750 ml kremówki, 5 łyżek cukru pudru
- Dodaj do żelatyny czubatą łyżkę bitej śmietany i wymieszaj, przelej całość do reszty kremówki i zmiksuj dokładnie.
- Odłóż 4 łyżki kremu do dekoracji.
Jak zrobić ciasto wuzetka – złożenie
- Blat ciasta przełóż do foremki (można go teraz nasączyć – co moim zdaniem bardzo służy temu biszkoptowi), wyłóż na niego ubitą kremówkę, przykryj drugim blatem (też proponuję go trochę nasączyć).
- Wierzch posmaruj konfiturą i wstaw do lodówki na godzinę.3 łyżki konfitury
- Zrób polewę: kremówkę podgrzej w rondelku (nie gotuj), wrzuć do niej połamaną czekoladę.250 ml śmietany kremówki, 200 g czekolady
- Mieszaj aż się rozpuści. Gdy przestygnie i zgęstnieje, polej nią ciasto.
- Na wierzchu wyciśnij rozetki z odłożonego kremu.
- Całość wstaw ponownie do lodówki na godzinę.
Prywatne
Tradycyjne ciasto W-Z – uwagi
Pozostaję dziś dalej w kręgu czekolady i podam przepis na słynne ciasto wuzetka. Kiedyś to ciasto królowało w polskich cukierniach i było prawdziwym rarytasem na naszych stołach. Teraz możecie upiec je sami w zaciszu swojej kuchni i cieszyć się sporą blachą czekoladowego ciasta z kremem śmietankowym. Spróbujcie koniecznie i upieczcie to tradycyjne ciasto.
Jak zrobić ciasto wuzetkę – wskazówki
Ciasto WZ, to biszkopt czekoladowy przekładany grubą warstwą bitej śmietany oraz udekorowany warstwą czekolady. Dodatkowo górną warstwę ciasta smaruje się konfiturą morelową (możecie tez użyć inną konfiturę) i dopiero na nią wylewa się polewę czekoladową. Samo ciasto jest suchawe (jak to z ciastami biszkoptowymi bywa) więc warto go dodatkowo nasączyć. Ja najczęściej używam osłodzoną wodę z sokiem z cytryny. Możecie też nasączyć ciasto herbatą, albo nawet odrobiną alkoholu – szczególnie jeśli ciasta nie będą jadły dzieci. Jeśli wybierzecie konfiturę wiśniową, to fajne będzie nasączenie z dodatkiem nalewki wiśniowej.
Jak zrobić krem do wuzetki?
Krem to w zasadzie bita śmietana z dodatkiem żelatyny, która ją stabilizuje. Ja tu użyłam płynną śmietanę kremówkę 30% i mocno ją schłodziłam przed ubijaniem. Aby żelatyna dodana do bitej śmietany nie zrobiła w niej „farfocli” warto ją wcześniej zahartować. Hartowanie żelatyny polega na dodaniu do niej odrobiny kremu – wtedy jej temperatura się obniży i po dodaniu do reszty kremu lepiej się z nim połączy. Ciasto wuzetka po przygotowaniu powinna być schłodzona w lodówce, tak aby krem się ładnie ściął.
Skąd się wzięła wuzetka?
Tutaj opinie są bardzo różne – przeważają te, które mówią, że nazwa ciasta pochodzi od budowanej w Warszawie trasy W-Z, która była wizytówką Warszawy i nawet śpiewano o niej piosenki. W sumie nie ważne skąd się wzięła nazwa ciasta, ważne, że zna je chyba każdy Polak i każdy ma swoje ulubione z ulubionej cukierni. Dziś zachęcam Was do samodzielnego upieczenia wuzetki – kto wie, może będzie lepsza niż taka kupiona.
Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta czekoladowe oraz na ciasta z kremem.
Polecane przepisy na ciasta z kremem
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne i pięknie się prezentujące ciasta z kremem, które sprawdzą się na różne imprezy, okazje i święta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto wuzetka przepis
Przygotujcie dziś razem ze mną pyszne tradycyjne polskie ciasto kiedyś nagminne jadane w cukierniach. Bo ciasto wuzetka to jedno z najpopularniejszych polskich ciast z kremem i ja się nie dziwię tej popularności. Mamy tu puszysty czekoladowy biszkopt, który możecie dodatkowo nasączyć lekko osłodzoną herbatą albo jeśli ciasta nie będą jadły dzieci alkoholem. Do tego lekko kwaskowata konfitura (np. wiśniowa albo malinowa) dla przełamania smaku oraz lekki i puszysty krem śmietankowy. Na koniec wuzetka musi - wręcz musi - być oblana polewą czekoladową i udekorowana kleksem bitej śmietany.
Jak zrobić ciasto wuzetkę?
Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na ciasto w-z i zobaczcie, że to nie jest takie trudne! Znajdziecie tam przepis na ciasto czekoladowe do wuzetki, które zrobicie bez problemów. Poza tym przepis na krem śmietankowy bardzo łatwy do przygotowania. Pamiętajcie o dobrze schłodzonej śmietanie kremówce do kremu, a krem ubije się wam bez problemów. Sprawdźcie również jak zrobić polewę czekoladową na ciasto. Podaję wam bardzo prosty i uniwersalny przepis na polewę czekoladową z gorzkiej czekolady. Jeśli chcecie użyć mleczną czekoladę to dodajcie mniej śmietany kremówki - maksymalnie 150 ml. Czekolada mleczna gdy się rozpuszcza jest dużo bardziej rzadka od gorzkiej czekolady i polewa dłużej zastyga i tężeje - możecie ją dodatkowo schłodzić w lodówce, jeśli ciągle jest mocno płynna.
Wuzetka ciasto przepis
Mam nadzieję, że mój sprawdzony przepis na wuzetkę i z moje wskazówkami sprawią, że ciasto wuzetka wyjdzie wam pyszna i wszyscy będą zachwyceni jej smakiem. Koniecznie dajcie znać w komentarzach jak wam smakowała. Polecam wam również przy okazji inne moje przepisy na ciasta z kremem. Jestem przekonana, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)