pudding ryżowy z brzoskwiniami

Przepis na szybki pudding ryżowy z owocami

wpis sponsorowany

Jeśli macie ochotę na pyszne słodkie śniadanie, albo fajną przekąskę w ciągu dnia, to polecam Wam ten szybki pudding z płatków ryżowych przełożony owocami. Takie danie doskonale smakuje, ale również dodaje energii w ciągu dnia. Spróbujcie koniecznie!

deser ryżowy z brzoskwiniami

Szybki pudding ryżowy przepis krok po kroku

Jeśli macie w domu płatki ryżowe, to koniecznie przygotujcie sobie taki ekspresowy pudding z owocami i zjedzcie go ze smakiem.

szybki pudding ryżowy

Szybki pudding ryżowy z owocami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny deser albo śniadanie z płatkami ryżowymi i frużeliną owocową.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 5 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 15 minut
Porcje 2
Kalorie 366 kcal
Składniki

składniki na szybki pudding ryżowy

  • 100 g płatków ryżowych (albo zwykłego ryżu)
  • 300 ml mleka (1 i 1/4 szklanki)
  • 2-3 łyżki erytrolu (lub cukru)
  • Deser Super Food (z brzoskwiniami od Stovit)
Instrukcja
 

Jak zrobić szybki pudding ryżowy

  • Płatki ryżowe wsyp do rondelka, dodaj mleko i cukier.
    100 g płatków ryżowych, 300 ml mleka, 2-3 łyżki erytrolu
  • Zagotuj i mieszając od czasu do czasu gotuj około 3 minuty.
  • Odstaw płatki do lekkiego ostygnięcia i wchłonięcia mleka – jeśli za dużo mleka się wchłonęło, to możesz dolać go trochę i wymieszać.
  • Do pucharków nałóż trochę ryżu na mleku.
  • Nałóż kilka łyżeczek Deseru Super Food od Stovit, a na niego nałóż ryż.
    Deser Super Food
  • Na koniec nałóż ponownie trochę Deseru z brzoskwinią.
  • Podaj od razu, albo schowaj do lodówki na później :)
Notatki
Jeśli używasz zwykły ryż, to gotuj go z mlekiem przez około 15-17 minut – na małym ogniu – mieszaj co jakiś czas. Jeśli trzeba, to dolej w trakcie więcej mleka.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 366kcalWeglowodany: 76gBiałko: 10gTłuszcz: 4g
Słowa kluczowe pudding z ryżu
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ryż z brzoskwiniami

Ryżowy pudding – uwagi

Dziś zapraszam Was na szybki pudding ryżowy idealny na śniadanie, na przekąskę albo na deser.

Pudding jest szybki, wręcz ekspresowy, bo do jego przygotowania użyłam płatki ryżowe zamiast ryżu.

Płatki ryżowe wystarczy gotować mniej więcej 2-3 minuty, aby były gotowe.

Tym sposobem – w maksymalnie 10 minut możecie cieszyć się pysznym śniadaniem.

A dodam, że jedna porcja jest tak duża, że spokojnie się nią najecie!

szybkie śniadanie na słodko

Jak zrobić ten prosty pudding z ryżu – wskazówki

Płatki ryżowe zalejcie mlekiem, dodajcie trochę cukru albo innego „słodzidła” i podgotujcie całość.

Ja po około 3 minutach wyłączyłam gaz i zostawiłam płatki w rondelku na kilka minut, aby lekko przestygły i wchłonęły resztę mleka.

Wtedy przełożyłam cześć puddingu do szklaneczek i nałożyłam na wierzch trochę Deseru Super Foods Brzoskwinie z jagodami Goji od Stovit.

Na owoce wyłożyłam resztę ryżu i na koniec dodałam jeszcze więcej owoców.

Wyszło pysznie, pożywnie i bardzo sycąco!

Jeśli nie macie w domu płatków ryżowych, to nic straconego.

Użyjcie zwykły ryż.

Zalejcie go mlekiem (użyjcie go trochę więcej niż w przepisie) i gotujcie go około 15-17 minut na bardzo małym ogniu – mieszajcie co jakiś czas.

Jeśli będzie trzeba, to w trakcie możecie dolać więcej mleka.

W wersji wegańskiej możecie zwykłe mleko zastąpić napojem roślinnym.

Ps.

Gorąco polecam wam również inne moje przepisy na pyszne domowe śniadania.

pudding ryżowy z brzoskwiniami
gotowany ryż z owocami
ryż gotowany z brzoskwiniami

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Polecane przepisy na słodkie śniadanie

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy idealne na pyszne śniadanie, które dostarczy mnóstwo smaku i energii. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: