Przepis na szybki pudding ryżowy z owocami

pudding ryżowy z brzoskwiniami

Dziś zapraszam Was na szybki pudding ryżowy idealny na śniadanie, na przekąskę albo na deser.

Pudding jest szybki, wręcz ekspresowy, bo do jego przygotowania użyłam płatki ryżowe zamiast ryżu.

Płatki ryżowe wystarczy gotować mniej więcej 2-3 minuty, aby były gotowe.

Tym sposobem – w maksymalnie 10 minut możecie cieszyć się pysznym śniadaniem.

A dodam, że jedna porcja jest tak duża, że spokojnie się nią najecie!

Jak zrobić ten prosty pudding z ryżu?

Płatki ryżowe zalejcie mlekiem, dodajcie trochę cukru albo innego „słodzidła” i podgotujcie całość.

Ja po około 3 minutach wyłączyłam gaz i zostawiłam płatki w rondelku na kilka minut, aby lekko przestygły i wchłonęły resztę mleka.

Wtedy przełożyłam cześć puddingu do szklaneczek i nałożyłam na wierzch trochę Deseru Super Foods Brzoskwienie z jagodami Goji od Stovit.

Na owoce wyłożyłam resztę ryżu i na koniec dodałam jeszcze więcej owoców.

Wyszło pysznie, pożywnie i bardzo sycąco!

Jeśli nie macie w domu płatków ryżowych, to nic straconego.

Użyjcie zwykły ryż.

Zalejcie go mlekiem (użyjcie go trochę więcej niż w przepisie) i gotujcie go około 15-17 minut na bardzo małym ogniu – mieszajcie co jakiś czas.

Jeśli będzie trzeba, to w trakcie możecie dolać więcej mleka.

W wersji wegańskiej możecie zwykłe mleko zastąpić napojem roślinnym.

Ps.

Gorąco polecam wam również inne moje przepisy na pyszne domowe śniadania.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
gotowany ryż z owocami
ryż gotowany z brzoskwiniami
deser ryżowy z brzoskwiniami
ryż z brzoskwiniami
szybkie śniadanie na słodko
pudding ryżowy z brzoskwiniami

Szybki pudding ryżowy przepis do druku

szybki pudding ryżowy

Szybki pudding ryżowy z owocami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny deser albo śniadanie z płatkami ryżowymi i frużeliną owocową.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 5 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 15 minut
Porcje 2
Kalorie 366 kcal

Składniki
  

  • 100 g płatków ryżowych albo zwykłego ryżu
  • 300 ml mleka 1 i 1/4 szklanki
  • 2-3 łyżki erytrolu lub cukru
  • Deser Super Food z brzoskwiniami od Stovit

Instrukcja
 

  • Płatki ryżowe wsyp do rondelka, dodaj mleko i cukier.
  • Zagotuj i mieszając od czasu do czasu gotuj około 3 minuty.
  • Odstaw płatki do lekkiego ostygnięcia i wchłonięcia mleka – jeśli za dużo mleka się wchłonęło, to możesz dolać go trochę i wymieszać.
  • Do pucharków nałóż trochę ryżu na mleku.
  • Nałóż kilka łyżeczek Deseru Super Food od Stovit, a na niego nałóż ryż.
  • Na koniec nałóż ponownie trochę Deseru z brzoskwinią.
  • Podaj od razu, albo schowaj do lodówki na później :)

Notatki

Jeśli używasz zwykły ryż, to gotuj go z mlekiem przez około 15-17 minut – na małym ogniu – mieszaj co jakiś czas. Jeśli trzeba, to dolej w trakcie więcej mleka.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 366kcalWeglowodany: 76gBiałko: 10gTłuszcz: 4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit