Przepis na rurki z kremem malinowym
Kupiłam na allegro metalowe foremki do pieczenia rurek i sobie leżały nierozpakowane w szufladzie.
Chyba czekały na maliny ;)
Dopiero teraz zachciało mi się rurek z kremem i to koniecznie malinowym :)
Same rurki można upiec wcześniej i przechować w pojemniczku.
Przed podaniem należy napełnić je kremem.
Pieczenie rurek jest trochę czasochłonne, bo trzeba je piec partiami – dlatego czasami lepiej upiec od razu więcej i przechować je na później.
Ja zrobiłam 15 rurek i wszystkie mi „poszły” w weekend :)
Przepis na rurki z kremem
Rurki z kremem malinowym
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Autor: Wypieki Beaty
Ilość: 15
Składniki
ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g kwaśnej śmietany (użyłam 12 procentową)
- szczypta soli
- cukier do posypania wierzchów
mus malinowy:
- około 100-150 g malin (mogą być również mrożone)
- łyżka wody
- cukier do smaku - około 2-3 łyżki
krem malinowy:
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- około 100 ml musu malinowego
- 2 dość czubate łyżeczki żelatyny
- odrobina zimnej wody do żelatyny
Wykonanie
ciasto:
- Z przygotowanych składników zagnieć ciasto, zawiń je w folię i schłódź w lodówce przez około godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj bardzo cienko - 2-3 mm grubości i pokrój w paski o szerokości około 3 cm.
- Foremki do rurek posmaruj masłem i nawiń na nie paski ciasta.
- Ułóż foremki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posyp wierzch ciasta cukrem kryształem.
- Piecz w 200 stopniach przez około 15 minut - do lekkiego zrumienienia.
- Ostrożnie zdejmij ciasto z rurek i połóż do wystudzenia.
- Rurki ponownie posmaruj masłem i nawiń nową porcję ciasta.
mus malinowy:
- Składniki umieść w rondelku i podgrzewaj, aż maliny zmiękną i się rozpadną.
- Przetrzyj maliny przez sitko, aby pozbyć się pestek.
- Mus schłódź.
krem:
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
- Zmiksuj śmietanę aż będzie gęsta, dodaj mascarpone i cukier puder - zmiksuj.
- Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce.
- Do masy śmietanowej dodaj mus z malin oraz żelatynę - krótko zmieszaj.
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego i napełnij nim rurki.
- Schłódź w lodówce.
Czy krem nadaje się do tortu? Jest stabilny?
Powinien być ok. Możesz dać o łyżeczkę więcej żelatyny – tak dla pewności
Z malinowym kremem wyglądają zachwycająco :)
Świetne :)
Wow, wyglądają fenomenalnie! Uwielbiam rurki z kremem, ale nigdy nie pomyślałam, że można by je napełnić kremem z malinami :)
Uwielbiam te owoce. Zapraszam Cię do zajrzenia do mnie, może przyłączysz się do malinowej akcji kulinarnej?
Pozdrowionka,
Domi :)
Wyglądają wspaniale :)
Dzięki :)
muszę kiedyś w końcu zrobić swoje rurki z kremem. są urocze!
moje robiłam pierwszy raz ale na pewno powtórzę przy jakiejś imprezie :)
Moi domownicy tak uwielbiają rurki, że 15 sztuk poszłoby w godzinkę:))) Pyszny musi być ten krem, wypróbuję;)
oj pyszny. Polecam!