Przepis na rurki z kremem malinowym

Kupiłam na allegro metalowe foremki do pieczenia rurek i sobie leżały nierozpakowane w szufladzie.

Chyba czekały na maliny ;)

Dopiero teraz zachciało mi się rurek z kremem i to koniecznie malinowym :)

Same rurki można upiec wcześniej i przechować w pojemniczku.

Przed podaniem należy napełnić je kremem.

Pieczenie rurek jest trochę czasochłonne, bo trzeba je piec partiami – dlatego czasami lepiej upiec od razu więcej i przechować je na później.

Ja zrobiłam 15 rurek i wszystkie mi „poszły” w weekend :)

 

rurki z malinowym kremem2

rurki z malinowym kremem3

rurki z malinowym kremem1

 

Przepis na rurki z kremem

rurki z kremem

Rurki z kremem malinowym

Wypieki Beaty
3 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 godz 30 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 2 godz 45 minut
Danie Deser
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje 15

Składniki
  

ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g kwaśnej śmietany (użyłam 12 procentową)
  • szczypta soli
  • cukier do posypania wierzchów

mus malinowy:

  • około 100-150 g malin (mogą być również mrożone)
  • łyżka wody
  • cukier do smaku - około 2-3 łyżki

krem malinowy:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Z przygotowanych składników zagnieć ciasto, zawiń je w folię i schłódź w lodówce przez około godzinę.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj bardzo cienko - 2-3 mm grubości i pokrój w paski o szerokości około 3 cm.
  • Foremki do rurek posmaruj masłem i nawiń na nie paski ciasta.
  • Ułóż foremki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Posyp wierzch ciasta cukrem kryształem.
  • Piecz w 200 stopniach przez około 15 minut - do lekkiego zrumienienia.
  • Ostrożnie zdejmij ciasto z rurek i połóż do wystudzenia.
  • Rurki ponownie posmaruj masłem i nawiń nową porcję ciasta.

mus malinowy:

  • Składniki umieść w rondelku i podgrzewaj, aż maliny zmiękną i się rozpadną.
  • Przetrzyj maliny przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  • Mus schłódź.

krem:

  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
  • Zmiksuj śmietanę aż będzie gęsta, dodaj mascarpone i cukier puder - zmiksuj.
  • Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce.
  • Do masy śmietanowej dodaj mus z malin oraz żelatynę - krótko zmieszaj.
  • Krem przełóż do rękawa cukierniczego i napełnij nim rurki.
  • Schłódź w lodówce.
Słowa kluczowe kremówka, kruche ciasto, maliny, mascarpone
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!