Przepis na truskawkowe shortcakes, czyli ciastka z truskawkami i kremem

Truskawkowe shorcakes, to dosłownie tłumacząc „małe/niskie ciastka z truskawkami„.
Popularne są głównie w Stanach Zjednoczonych i są to tak w zasadzie półkruche ciastka.
Ale są na tyle wysokie, że można je przeciąć na pół.
Najczęściej takie przecięte shortcakes smaruje się bitą śmietaną i dodaje do nich pokrojone truskawki.
Poza sezonem truskawkowym możecie wykorzystać inne owoce.
Do przygotowania moich truskawkowych shortcakes wykorzystałam przepis Jamesa Bearda.
Wszystko zrobiłam ściśle trzymając się przepisu oprócz jednego elementu.
On w swoich ciastkach używa gotowane żółtka, które ściera na drobnej tarce do ciasta.
Ja też miałam zamiar je dodać.
Co najmniej ze trzy razy wstawałam od laptopa, aby wstawić jajka do gotowania i ciągle coś mnie rozpraszało.
W końcu zupełnie o nich zapomniałam.
Zrobiłam swoje truskawkowe shortcakes.
Zrobiłam zdjęcia i zjedliśmy ciacha.
I dopiero przygotowując wpis zobaczyłam, że zapomniałam o tych nieszczęsnych żółtkach!
Czy one wiele zmieniają w cieście? Nie wiem.
Następnym razem dam, to będę wiedziała.
Wam zostawiam wybór – z żółtkami lub bez ;)
Poza nieszczęsnymi żółtkami będziecie potrzebować zimną śmietanę kremówkę, zimne masło oraz mąkę i cukier.
Zimne składniki są tu kluczowe! Ciastka należy również schłodzić w lodówce przed pieczeniem.
Po upieczeniu shorcakes studzicie i wtedy podajecie z bitą śmietaną i truskawkami.
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na ciasta z kremem oraz na domowe ciasteczka.






Truskawkowe shortcakes przepis do druku

Truskawkowe shortcakes
Składniki
shortcakes
- 300 g mąki pszennej – 2 szklanki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru – 1/4 szklanki
- 85 g masła zimnego
- 3/4 szklanki śmietany kremówki zimnej – 180 ml
- 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo (ja o nich zapomniałam i nie dałam)
bita śmietana
- 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru lub do smaku
Instrukcja
shortcakes
- Do miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia.300 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g cukru
- Dodaj masło podzielone na kawałki i palcami rozgnieć całość na kruszonkę.85 g masła
- Żółtka jajek zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do ciasta (ja robiłam bez bo zapomniałam ;)).2 żółtka
- Dodawaj do ciasta po trochu zimną kremówkę i zagniataj ciasto aż zlepi się ładną kulkę.3/4 szklanki śmietany kremówki
- Rozpłaszcz ciasto lub lekko rozwałkuj na grubość 1,5-2 cm i wytnij szklanką krążki – moja szklanka miała 6 cm średnicy.
- Pozostałe ciasto szybko zagnieć, rozwałkuj i znowu wytnij krążki.
- Ułóż krążki na desce z papierem do pieczenia – schowaj do lodówki na godzinę.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 stopni (tryb góra-dół).
- Posmaruj wierzch ciastem rozpuszczonym masłem i posyp jedną łyżką cukru.1 łyżka masła
- Wstaw schłodzone ciastka i piecz około 15 minut – aż się zarumienią.
- Po upieczeniu ciastka ostudź.
bita śmietana
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta.250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
wykończenie
- Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki – dodaj łyżkę cukru, wymieszaj i odstaw aż lekko puszczą sok.250-300 g truskawek
- Przetnij shortcakes na pół, na każdy nałóż truskawki z sokiem oraz bitą śmietanę.
- Przykryj odkrojonym kawałkiem i podaj