truskawkowe shortcakes

Przepis na truskawkowe shortcakes, czyli ciastka z truskawkami i kremem

Truskawkowe shortcakes to klasyczne, uwielbiane nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale również na całym świecie ciastka. Kruche i lekko puszyste shortcakes stanowią idealne połączenie z bitą śmietaną i owocami. Ja korzystając z sezonu na truskawki dodałam tu świeże, soczyste truskawki, które dodają ciastkom wyrazistego smaku i naturalnej słodyczy. Tak przygotowane i podane ciastka wyglądają fantastycznie i na pewno wzbudzą zachwyt u rodziny i gości!

kruche ciastka z truskawkami i kremem

Truskawkowe shortcakes przepis krok po kroku

Jeśli lubicie niezwykłe połączenia smakowe i lubicie delektować się pysznymi deserami, to te ciastka podane z bitą śmietaną i truskawkami na pewno Was zachwycą. Spróbujcie koniecznie!

truskawkowe shortcakes

Truskawkowe shortcakes przepis

Wypieki Beaty
Przepis na popularne shortcakes, czyli kruche ciastka podane z truskawkami i bitą śmietaną
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 15 minut
1 hour
Porcje 12
Kalorie 270 kcal
Składniki

składniki na ciastka shortcakes

składniki na bitą śmietanę do shortcakes

dodatkowe składniki do shortcakes

Instrukcja
 

Jak zrobić ciastka shortcakes

  • Do miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
    300 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g cukru
  • Dodaj masło podzielone na kawałki i palcami rozgnieć całość na kruszonkę.
    85 g masła
  • Żółtka jajek zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do ciasta (ja robiłam bez bo zapomniałam ;)).
    2 żółtka
  • Dodawaj do ciasta po trochu zimną kremówkę i zagniataj ciasto aż zlepi się ładną kulkę.
    3/4 szklanki śmietany kremówki
  • Rozpłaszcz ciasto lub lekko rozwałkuj na grubość 1,5-2 cm i wytnij szklanką krążki – moja szklanka miała 6 cm średnicy.
  • Pozostałe ciasto szybko zagnieć, rozwałkuj i znowu wytnij krążki.
  • Ułóż krążki na desce z papierem do pieczenia – schowaj do lodówki na godzinę.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 stopni (tryb góra-dół).
  • Posmaruj wierzch ciastem rozpuszczonym masłem i posyp jedną łyżką cukru.
    1 łyżka masła
  • Wstaw schłodzone ciastka i piecz około 15 minut – aż się zarumienią.
  • Po upieczeniu ciastka ostudź.

Jak zrobić bitą śmietanę do ciastek

  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta.
    250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru

Jak podać shortcakes

  • Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki – dodaj łyżkę cukru, wymieszaj i odstaw aż lekko puszczą sok.
    250-300 g truskawek
  • Przetnij shortcakes na pół, na każdy nałóż truskawki z sokiem oraz bitą śmietanę.
  • Przykryj odkrojonym kawałkiem i podaj
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 270kcalWeglowodany: 23gBiałko: 4gTłuszcz: 17g
Słowa kluczowe ciastka z bitą śmietaną, ciastka z truskawkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciastka z truskawkami i bitą śmietaną

Ciastka shortcakes z truskawkami – uwagi

Truskawkowe shorcakes, to dosłownie tłumacząc „małe/niskie ciastka z truskawkami„.

Popularne są głównie w Stanach Zjednoczonych i są to tak w zasadzie półkruche ciastka.

Ale są na tyle wysokie, że można je przeciąć na pół.

Najczęściej takie przecięte shortcakes smaruje się bitą śmietaną i dodaje do nich pokrojone truskawki.

Poza sezonem truskawkowym możecie wykorzystać inne owoce.

ciastka z bitą śmietaną i truskawkami

Jak zrobić shortackes z truskawkami – wskazówki

Do przygotowania moich truskawkowych shortcakes wykorzystałam przepis Jamesa Bearda.

Wszystko zrobiłam ściśle trzymając się przepisu oprócz jednego elementu.

On w swoich ciastkach używa gotowane żółtka, które ściera na drobnej tarce do ciasta.

Ja też miałam zamiar je dodać.

Co najmniej ze trzy razy wstawałam od laptopa, aby wstawić jajka do gotowania i ciągle coś mnie rozpraszało.

W końcu zupełnie o nich zapomniałam.

Zrobiłam swoje truskawkowe shortcakes.

Zrobiłam zdjęcia i zjedliśmy ciacha.

I dopiero przygotowując wpis zobaczyłam, że zapomniałam o tych nieszczęsnych żółtkach!

Czy one wiele zmieniają w cieście? Nie wiem.

Następnym razem dam, to będę wiedziała.

Wam zostawiam wybór – z żółtkami lub bez ;)

Poza nieszczęsnymi żółtkami będziecie potrzebować zimną śmietanę kremówkę, zimne masło oraz mąkę i cukier.

Zimne składniki są tu kluczowe! Ciastka należy również schłodzić w lodówce przed pieczeniem.

Po upieczeniu shorcakes studzicie i wtedy podajecie z bitą śmietaną i truskawkami.

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na ciasta z kremem oraz na domowe ciasteczka.

truskawkowe shortcakes z kremem
truskawki i bita śmietana z kruchym ciastem
ciastka z truskawkami i kremem

Polecane przepisy na proste ciastka idealne na deser

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na proste i szybkie ciastka, które będą doskonałe na deser po obiedzie, albo na słodką przekąskę w ciągu dnia. Tutaj polecam trzy takie przepisy: