Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Karmelowe gruszki pod kruszonką przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne zapiekane gruszki z karmelem i kruszonką.
5
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
2
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na gruszki z karmelem i kruszonką
60
g
masła
70
g
cukru
(1/3 szklanki)
60
g
mąki pszennej
(trochę ponad 1/3 szklanki)
30
g
płatków owsianych
250
g
gruszek
((u mnie to była jedna duża gruszka))
1
łyżka
masła
( do gruszek)
2
łyżki
cukru
( do gruszek)
ok 4
łyżki
sosu karmelowego
( + trochę do podania)
1
garść
orzechów
( - posiekanych)
ewentualnie lody do podania
Instrukcja
Jak zrobić gruszki pod kruszonką
Gruszkę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę.
250 g gruszek
Na patelni rozpuść łyżkę masła, włóż gruszkę i podsmaż, aż lekko zmięknie.
1 łyżka masła
Dodaj cukier, wymieszaj i podsmaż przez chwilę.
2 łyżki cukru
Z masła, mąki, cukru i płatków owsianych zrób kruszonkę.
60 g masła,
70 g cukru,
60 g mąki pszennej,
30 g płatków owsianych
Dno naczynia (użyłam dwie foremki o średnicy 11 cm) posmaruj sosem karmelowym, na nim ułóż gruszki.
ok 4 łyżki sosu karmelowego
Owoce przykryj kruszonką i na koniec posyp posiekanymi orzechami.
1 garść orzechów
Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut - naczynie z crumble postaw w innym, bo podczas pieczenia może wypływać z niego sok.
Po upieczeniu przestudź przez 10 minut, a następnie podaj polane sosem karmelowym - dodaj lody jeśli lubisz :)
ewentualnie lody do podania
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
gruszki z kruszonką, pieczone gruszki
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!