Czekoladowy sernik gotowany

 

czekoladowy sernik gotowany

 

Czekoladowy sernik gotowany dołącza do waniliowego oraz karmelowego sernika gotowanego, które znajdziecie już na blogu.

Takie serniki są niezwykle wdzięczne, gdyż nie wymagają odpalania piekarnika, a jednocześnie smakują inaczej niż serniki na zimno.

Aby było bardziej czekoladowo – masę serową przełożyłam czekoladowymi herbatnikami. Dodatkowo dodałam też warstwę biszkoptów namoczonych w kawie z amaretto 🙂

Na wierzchu pojawiła się też słuszna warstwa czekoladowej polewy.

Muszę przyznać, że ciasto wyszło rewelacyjne i znikło nie wiadomo kiedy 😀

Wyszła go spora blacha, więc obdarowałam nim oraz metrowcem kilka osób 😀

Ciasta przygotowałam specjalnie na nasz wyjazd do rodzinnego miasta.

Mimo ciepła sernik bardzo dobrze zniósł kilkugodzinny przewóz samochodem.

Mogę wam polecić ten czekoladowy sernik bez żadnych wątpliwości ❤❤

 

sernik gotowany z czekoladą sernik czekoladowy gotowany
 

sernik czekoladowy na zimno czekoladowy sernik na herbatnikach
 

czekoladowy sernik bez pieczenia czekoladowy sernik na zimno
 

Czekoladowy sernik gotowany – przepis do druku

 

Czekoladowy sernik gotowany

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na blachę o wielkości około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Sernik
Ilość: 25
Składniki
sernik:
  • 1 kg twarogu na serniki z wiaderka (takiego z większą ilością tłuszczu)
  • 4 duże jajka rozmiar L
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady - gorzkiej lub mlecznej
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 2 budynie czekoladowe - na pół litra mleka
  • 200 ml (3/4 szklanki) mleka
  • około 200 g czekoladowych herbatników
  • około 200 g okrągłych biszkoptów
  • szklanka kawy z odrobiną amaretto - do nasączenia biszkoptów - opcjonalnie
polewa:
  • 200 g czekolady - użyłam jedną mleczną i jedną gorzką
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka masła
Wykonanie
sernik:
  1. W dużym garnku umieść masło i cukier, podgrzej, aż masło się rozpuści.
  2. Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia.
  3. Dodaj twaróg oraz wbij jajka - krótko zmiksuj całość - do połączenia składników, a następnie gotuj dalej co jakiś czas mieszając.
  4. W kubku wymieszaj budynie czekoladowe z mlekiem.
  5. Wlej budyń do gorącej masy twarogowej i gotuj mieszając, aż masa zgęstnieje - mniej więcej podobnie jak budyń.
  6. Formę o wielkości około 20/30 cm wyłóż folią, na dnie ułóż warstwę czekoladowych herbatników.
  7. Na herbatniki wylej połowę masy twarogowej (takiej gorącej).
  8. Na wierzchu ułóż warstwę biszkoptów (ja swoje zamaczałam dodatkowo w kawie z amaretto, ale nie trzeba tego robić).
  9. Na biszkopty wylej resztę masy twarogowej.
  10. Ułóż na wierzchu warstwę herbatników czekoladowych.
  11. Odstaw ciasto do wystudzenia.
polewa:
  1. W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę razem z masłem.
  2. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  3. Przestudź masę, a następnie wylej polewę na wierzch ciasta i rozprowadź równą warstwą.
  4. Schłódź sernik przez noc w lodówce.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 280 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 28 g Białka: 15 g