Przepis na pyszny czekoladowy sernik gotowany – bez pieczenia!

czekoladowy sernik gotowany

Czekoladowy sernik gotowany dołącza do waniliowego oraz karmelowego sernika gotowanego, które znajdziecie już na blogu.

Takie serniki są niezwykle wdzięczne, gdyż nie wymagają odpalania piekarnika, a jednocześnie smakują inaczej niż serniki na zimno.

Aby było bardziej czekoladowo – masę serową przełożyłam czekoladowymi herbatnikami. Dodatkowo dodałam też warstwę biszkoptów namoczonych w kawie z amaretto :)

Na wierzchu pojawiła się też słuszna warstwa czekoladowej polewy.

Muszę przyznać, że ciasto wyszło rewelacyjne i znikło nie wiadomo kiedy :D

Wyszła go spora blacha, więc obdarowałam nim oraz metrowcem kilka osób :D

Ciasta przygotowałam specjalnie na nasz wyjazd do rodzinnego miasta.

Mimo ciepła sernik bardzo dobrze zniósł kilkugodzinny przewóz samochodem.

Mogę wam polecić ten czekoladowy sernik bez żadnych wątpliwości ❤❤

sernik gotowany z czekoladą sernik czekoladowy gotowany

sernik czekoladowy na zimno czekoladowy sernik na herbatnikach

czekoladowy sernik bez pieczenia czekoladowy sernik na zimno

Czekoladowy sernik gotowany – przepis do druku

czekoladowy sernik na zimno

Czekoladowy sernik gotowany

Wypieki Beaty
Przepis na prosty czekoladowy sernik gotowany na herbatnikach - bez pieczenia.
4.2 z 10 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Sernik
Porcje 25
Kalorie 280 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na blachę o wielkości około 20/30 cm.

Składniki
  

sernik:

  • 1 kg twarogu na serniki z wiaderka (takiego z większą ilością tłuszczu)
  • 4 jajka rozmiar L
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady - gorzkiej lub mlecznej
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 2 budynie czekoladowe - na pół litra mleka
  • 200 ml mleka (3/4 szklanki)
  • 200 g czekoladowych herbatników mniej więcej
  • 200 g okrągłych biszkoptów mniej więcej
  • 1 szklanka kawy z odrobiną amaretto - do nasączenia biszkoptów - opcjonalnie

polewa:

Instrukcja
 

sernik:

  • W dużym garnku umieść masło i cukier, podgrzej, aż masło się rozpuści.
  • Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia.
  • Dodaj twaróg oraz wbij jajka - krótko zmiksuj całość - do połączenia składników, a następnie gotuj dalej co jakiś czas mieszając.
  • W kubku wymieszaj budynie czekoladowe z mlekiem.
  • Wlej budyń do gorącej masy twarogowej i gotuj mieszając, aż masa zgęstnieje - mniej więcej podobnie jak budyń.
  • Formę o wielkości około 20/30 cm wyłóż folią, na dnie ułóż warstwę czekoladowych herbatników.
  • Na herbatniki wylej połowę masy twarogowej (takiej gorącej).
  • Na wierzchu ułóż warstwę biszkoptów (ja swoje zamaczałam dodatkowo w kawie z amaretto, ale nie trzeba tego robić).
  • Na biszkopty wylej resztę masy twarogowej.
  • Ułóż na wierzchu warstwę herbatników czekoladowych.
  • Odstaw ciasto do wystudzenia.

polewa:

  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę razem z masłem.
  • Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  • Przestudź masę, a następnie wylej polewę na wierzch ciasta i rozprowadź równą warstwą.
  • Schłódź sernik przez noc w lodówce.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 280kcalWeglowodany: 28gBiałko: 15gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!