bezy owocowe_3

Wszystko zaczęło się od zdjęcia na pinterest – potem zobaczyłam przepis i wsiąkłam :) Urzekły mnie pastelowe kolory i niebanalne podejście do tych mini ciasteczek.

Ja też upiekłam nam bezy owocowe i dotrwały jedynie do wieczora – pozostał po nich tylko uśmiech na twarzy i okruszki w pudełeczku :)

Moje kolory nie wyszły mi tak pięknie pastelowe (barwniki Wiltona w żelu trzeba jednak oszczędnie dozować ;)), ale myślę, że to nie wpłynęło znacząco na urodę tych bezików – zresztą sami orzeknijcie :D

Przygotowałam nam dwie wersje bezików – jedne z mrożonymi malinami, a drugie ze skórką startą z pomarańczy i gorzką czekoladą – obydwie są boskie i bardzo je Wam polecam :)

bezy owocowe_1

bezy owocowe_5

bezy owocowe_6

bezy kolorowe

Bezy owocowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • 2 duże białka (z jajek o rozmiarze L)
  • pół szklanki cukru kryształu
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • garść mrożonych malin - króciutko zmiksowanych , tak by owoce podzieliły się na małe cząstki - nie może się zrobić z nich maź
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • około pół tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie - barwniki w żelu - pomarańczowy i czerwony/różowy

Instrukcja
 

  • Białka zmiksuj aż będą sztywne.
  • Dodawaj po łyżce cukier i po każdym dosypaniu miksuj przez około minutę.
  • Gdy dodasz cały cukier miksuj przez dodatkowe 5 minut - albo do czasu, aż nie będzie czuć w bezie kryształków cukru.
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną i ziarenka z wanilii - krótko zmiksuj.
  • Podziel bezę na dwie części, do jednej dodaj prawie całe pokruszone maliny i odrobinę barwnika czerwonego/różowego - bardzo ostrożnie i krótko wymieszaj.
  • Do drugiej części dodaj skórkę z pomarańczy, większość posiekanej czekolady oraz barwnik pomarańczowy.
  • Za pomocą łyżki i rękawa cukierniczego nakładaj małe porcje bezy na przygotowaną blachę (wyłożoną papierem do pieczenia).
  • Wierzch bez posyp malinami oraz posiekaną czekoladą.
  • Piecz w temperaturze 100 stopni (na termoobiedu) przez około 60-80 minut - następnie piekarnik wyłącz i pozwól bezom wystygnąć w środku (najlepiej zostawić je tak na noc).
  • Bezy są delikatne, więc ściągaj je ostrożnie.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!