bezy owocowe_3

Przepis na kolorowe bezy o owocowym aromacie

Przygotuj dziś ze mną przepyszne i do tego niezwykle urokliwe kolorowe bezy owocowe z malinami i skórką pomarańczową. Te niezwykle beziki to idealna słodka przekąska – taka na jeden gryz, a gwarantuję, że trudno się będzie od nich oderwać. Spróbuj koniecznie!

bezy owocowe_5

Kolorowe bezy owocowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie bezy, to koniecznie wypróbuj ten przepis na bezy malinowe i pomarańczowe.

bezy kolorowe

Bezy owocowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne małe bezy malinowe i pomarańczowe.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 20 minut
Czas całkowity 1 hour 50 minut
Porcje 4
Składniki

składniki na bezy owocowe

  • 2 białka ((z jajek o rozmiarze L))
  • 100 g cukru kryształu (- pół szklanki)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 1 garść malin (mrożonych – króciutko zmiksowanych, tak by owoce podzieliły się na małe cząstki – nie może się zrobić z nich maź)
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • ok 50 g gorzkiej czekolady (posiekanej )
  • barwniki w żelu (- opcjonalnie – pomarańczowy i czerwony/różowy)
Instrukcja
 

Jak zrobić owocowe bezy

  • Białka zmiksuj krótko aż się napuszą.
    2 białka
  • Dodawaj po łyżce cukier i po każdym dosypaniu miksuj przez około minutę.
    100 g cukru kryształu
  • Gdy dodasz cały cukier miksuj przez dodatkowe 5 minut – albo do czasu, aż nie będzie czuć w bezie kryształków cukru.
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną i ziarenka z wanilii – krótko zmiksuj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, ziarenka z połowy laski wanilii
  • Podziel bezę na dwie części, do jednej dodaj prawie całe pokruszone maliny i odrobinę barwnika czerwonego/różowego – bardzo ostrożnie i krótko wymieszaj.
    1 garść malin
  • Do drugiej części dodaj skórkę z pomarańczy, większość posiekanej czekolady oraz barwnik pomarańczowy.
    skórka starta z jednej pomarańczy, ok 50 g gorzkiej czekolady
  • Za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego nakładaj małe porcje bezy na przygotowaną blachę (wyłożoną papierem do pieczenia).
  • Wierzch bez posyp odłożonymi malinami oraz posiekaną czekoladą.
  • Piecz w temperaturze 100 stopni (na termoobiegu) przez około 60-80 minut – następnie piekarnik wyłącz i pozwól bezom wystygnąć w środku (najlepiej zostawić je tak na noc).
  • Bezy są delikatne, więc ściągaj je ostrożnie.
Prywatne
Słowa kluczowe bezy z owocami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bezy owocowe_1

Malinowe i pomarańczowe beziki – uwagi

Wszystko zaczęło się od zdjęcia na pinterest – potem zobaczyłam przepis i wsiąkłam :) Urzekły mnie pastelowe kolory i niebanalne podejście do tych mini ciasteczek.

Ja też upiekłam nam bezy owocowe i dotrwały jedynie do wieczora – pozostał po nich tylko uśmiech na twarzy i okruszki w pudełeczku :)

Moje kolory nie wyszły mi tak pięknie pastelowe (barwniki Wiltona w żelu trzeba jednak oszczędnie dozować ;)), ale myślę, że to nie wpłynęło znacząco na urodę tych bezików – zresztą sami orzeknijcie :D

Przygotowałam nam dwie wersje bezików – jedne z mrożonymi malinami, a drugie ze skórką startą z pomarańczy i gorzką czekoladą – obydwie są boskie i bardzo je Wam polecam :)

Ps.

Przy okazji polecam inne moje przepisy na pyszne bezy – wypróbuj je koniecznie.

bezy owocowe_6

Polecane przepisy na słodkie beziki

Jeśli lubisz nieduże słodkie bezy, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te idealne słodkości. Tutaj polecam takie trzy przepisy: