Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Zupa z kukurydzą i kurczakiem

By |2018-02-11T09:50:43+00:002018 Luty 17th|Kurczak, Na słono, Obiady, Zdrowo i fit|

Zupa z kukurydzą i kurczakiem – chińska wersja 🙂

 

zupa z kurczakiem i kukurydzą

 

Zabieram was dziś do wschodnich Chin i zapraszam na aksamitną zupę z kukurydzą i kurczakiem.

Przepis na tą zupę pochodzi ze starej książki „Kuchnia Chińska” Katarzyny Pospieszyńskiej (wyd. 1987 r.).

Książka ta od dłuższego czasu (jeśli 18 lat można tak nazwać ;)) stała sobie na mojej półce i się kurzyła.

Ostatnio ją wyciągnęłam i zaczęłam przeglądać. Od razu wpadło mi w oko kilka przepisów, a między nimi właśnie ten przepis.

Zupa z kurczakiem i kukurydzą ( Ci Jung Szu Mi) to bardzo popularna zupa w Kantonie.

Na pewno nie należy do szczególnie pięknych i fotogenicznych, ale za to robi się ją bardzo szybko, smakuje wyśmienicie, doskonale rozgrzewa (szczególnie jeśli nie pożałujecie chilli) i jest sycąca.

Jeśli macie w domu amatorów kukurydzy i niewiele czasu na gotowanie, to ta propozycja jest właśnie dla was.

Polecam wam również przepis na kurczaka z ananasowym ryżem, kurczaka tikka masala, albo zielone curry z kurczakiem.

 

zupa z kurczakiem i kukurydzą

 

chińska zupa kukurydziana z kurczakiem

 

chińska zupa kukurydziana z kurczakiem

 

zupa kukurydziana z kurczakiem

 

Zupa z kukurydzą i kurczakiem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Podaję przepis na 4 porcje zupy - jej ostrość można dowolnie regulować.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 4
Składniki
  • 1 litr rosołu lub litr wody
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 białko
  • około 200 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy (duża) - około 340 g
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wody
  • sól do smaku
  • chilli do smaku
  • papryczki chilli do podania
  • szczypiorek do podania - może też być kolendra
Wykonanie
  1. Rosół lub wodę zagotuj z dodatkiem imbiru.
  2. Dodaj odsączoną kukurydzę z puszki gotuj kilka minut.
  3. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w 4 łyżkach wody, dodaj do zupy i energicznie wymieszaj.
  4. Mięso z kurczaka wymieszaj z białkiem i dodaj do gotującej się zupy - wymieszaj, gotuj przez 5-6 minut.
  5. Dopraw zupę solą i chilli albo pieprzem cayenne.
  6. Podaj z posiekanym szczypiorkiem oraz posiekaną papryczką chilli.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 156 Tłuszcze: 4 g Węglowodany: 19 g Błonnik: 3 g Białka: 12 g

 

Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/02/17 at 10:03 - Reply

    Lubimy takie azjatyckie smaki 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: