Przepis na prostą chińską zupę z kukurydzą i kurczakiem

zupa z kurczakiem i kukurydzą


Zabieram was dziś do wschodnich Chin i zapraszam na aksamitną zupę.

Będzie to zupa z kukurydzą i kurczakiem.

Przepis na nią pochodzi ze starej książki „Kuchnia Chińska” Katarzyny Pospieszyńskiej (wyd. 1987 r.).

Książka ta od dłuższego czasu (jeśli 18 lat można tak nazwać ;)) stała sobie na mojej półce i się kurzyła.

Ostatnio ją wyciągnęłam i zaczęłam przeglądać.

Od razu wpadło mi w oko kilka przepisów, a między nimi właśnie ten przepis.

Zupa z kurczakiem i kukurydzą ( Ci Jung Szu Mi) to bardzo popularna zupa w Kantonie.

Na pewno nie należy do szczególnie pięknych i fotogenicznych, ale za to robi się ją bardzo szybko, smakuje wyśmienicie, doskonale rozgrzewa (szczególnie jeśli nie pożałujecie chilli) i jest sycąca.

Jeśli macie w domu amatorów kukurydzy i niewiele czasu na gotowanie, to ta propozycja jest właśnie dla was.

Polecam wam również przepis na kurczaka z ananasowym ryżem, kurczaka tikka masala, albo zielone curry z kurczakiem.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

zupa z kurczakiem i kukurydzą

chińska zupa kukurydziana z kurczakiem

chińska zupa kukurydziana z kurczakiem

zupa kukurydziana z kurczakiem

Zupa z kukurydzą i kurczakiem przepis do druku

zupa kukurydziana z kurczakiem

Zupa z kukurydzą i kurczakiem

Wypieki Beaty
Podaję przepis na prostą i bardzo smaczną chińską zupę z kukurydzą i kurczakiem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 40 minut
Danie Obiad
Kuchnia Kuchnia chińska
Porcje 4
Kalorie 156 kcal

Składniki

  • 1 litr rosołu lub litr wody
  • 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 białko
  • około 200 g mięsa z kurczaka mielonego
  • 1 puszka kukurydzy (duża) - około 340 g
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wody
  • sól do smaku
  • chilli do smaku
  • papryczki chilli do podania
  • szczypiorek do podania - może też być kolendra

Instrukcja
 

  • Rosół lub wodę zagotuj z dodatkiem imbiru.
  • Dodaj odsączoną kukurydzę z puszki gotuj kilka minut.
  • Mąkę ziemniaczaną rozpuść w 4 łyżkach wody, dodaj do zupy i energicznie wymieszaj.
  • Mięso z kurczaka wymieszaj z białkiem i dodaj do gotującej się zupy - wymieszaj, gotuj przez 5-6 minut.
  • Dopraw zupę solą i chilli albo pieprzem cayenne.
  • Podaj z posiekanym szczypiorkiem oraz posiekaną papryczką chilli.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 156kcalWeglowodany: 19gBiałko: 12gTłuszcz: 4gBłonnik: 3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!