Przepis na prostą chińską zupę z kukurydzą i kurczakiem
Zabieram was dziś do wschodnich Chin i zapraszam na aksamitną zupę.
Będzie to zupa z kukurydzą i kurczakiem.
Przepis na nią pochodzi ze starej książki „Kuchnia Chińska” Katarzyny Pospieszyńskiej (wyd. 1987 r.).
Książka ta od dłuższego czasu (jeśli 18 lat można tak nazwać ;)) stała sobie na mojej półce i się kurzyła.
Ostatnio ją wyciągnęłam i zaczęłam przeglądać.
Od razu wpadło mi w oko kilka przepisów, a między nimi właśnie ten przepis.
Zupa z kurczakiem i kukurydzą ( Ci Jung Szu Mi) to bardzo popularna zupa w Kantonie.
Na pewno nie należy do szczególnie pięknych i fotogenicznych, ale za to robi się ją bardzo szybko, smakuje wyśmienicie, doskonale rozgrzewa (szczególnie jeśli nie pożałujecie chilli) i jest sycąca.
Jeśli macie w domu amatorów kukurydzy i niewiele czasu na gotowanie, to ta propozycja jest właśnie dla was.
Polecam wam również przepis na kurczaka z ananasowym ryżem, kurczaka tikka masala, albo zielone curry z kurczakiem.
Zupa z kukurydzą i kurczakiem przepis do druku

Zupa z kukurydzą i kurczakiem
Składniki
- 1 litr rosołu lub litr wody
- 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
- 1 białko
- około 200 g mięsa z kurczaka mielonego
- 1 puszka kukurydzy (duża) - około 340 g
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki wody
- sól do smaku
- chilli do smaku
- papryczki chilli do podania
- szczypiorek do podania - może też być kolendra
Instrukcja
- Rosół lub wodę zagotuj z dodatkiem imbiru.
- Dodaj odsączoną kukurydzę z puszki gotuj kilka minut.
- Mąkę ziemniaczaną rozpuść w 4 łyżkach wody, dodaj do zupy i energicznie wymieszaj.
- Mięso z kurczaka wymieszaj z białkiem i dodaj do gotującej się zupy - wymieszaj, gotuj przez 5-6 minut.
- Dopraw zupę solą i chilli albo pieprzem cayenne.
- Podaj z posiekanym szczypiorkiem oraz posiekaną papryczką chilli.