Pasta z buraka i fety
Przepis na pastę z buraka i fety
Dziś u mnie pasta z buraka i fety, czyli pyszne i lekkie smarowidło, czy też dip idealne jako dodatek do pieczywa i warzyw. Taką pastę przygotujecie bardzo szybko – szczególnie jeśli macie ugotowane wcześniej buraczki. Gorąco polecam!
Spis treści
Pasta z buraka i fety przepis krok po kroku
Jeśli lubisz różne warzywne pasty i smarowidła do pieczywa i nie tylko, to wypróbuj ten przepis.
Pasta z buraka i fety przepis
Składniki
składniki na pastę z buraków i fety
- około 250 g buraczków (ugotowanych lub upieczonych )
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g sera feta
- sól i pieprz ( do smaku)
- łyżka oliwy
Instrukcja
Jak zrobić pastę z buraków i sera feta
- Buraczki zmiksuj blenderem na krem razem z resztą składników.około 250 g buraczków, 1 łyżka soku z cytryny, 100 g sera feta, łyżka oliwy
- Dopraw do smaku solą i pieprzem – możesz też dać czosnek.sól i pieprz
- Nałóż do miseczki, posyp odrobiną rozkruszonej fety i polej odrobiną oliwy.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Smarowidło z buraków i sera feta – uwagi
Przepis na dziś – pasta z buraka i fety.
Ostatnio często jadam świeże warzywa pokrojone w słupki z dodatkiem warzywnych past.
Uwielbiam takie warzywa ze zwykłym naturalnym twarożkiem, z hummusem, tzatziki hummusem, czy też z baba ghanoush.
Teraz przygotowałam sobie taki krem z pieczonych buraków i sera fety -ten zrobiłam delikatniejszy w smaku od pozostałych past.
Jeśli nie lubicie zbyt pikantnych smarowideł, a lubicie buraczki, to jest to właśnie przepis dla was.
Możecie kupić surowe buraki i je wcześniej ugotować lub upiec w piekarniku, albo możecie też wykorzystać gotowe buraczki (można takie kupić np. w Lidlu na dziale warzywnym).
Aby upiec buraczki należy je najpierw dokładnie umyć – nie obieramy ich, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w 180-190 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50-90 minut – czas pieczenia zależy do wielkości buraczków – aby to przyspieszyć, to większe buraczki można przeciąć na pół i położyć przecięciem do dołu.
Po upieczeniu buraczki ostudź, a następnie obierz je ze skórki.
Buraczki mieszamy z pokruszoną fetą i przyprawami.
Taką pastą możecie posmarować pieczywo, albo zajadać jak ja, z warzywami.
Polecane przepisy na smarowidła
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne warzywne smarowidła idealne na kanapki i do warzyw. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Pasta z buraka i fety przepis
Przepis na zdrowe warzywne smarowidło na kanapki z gotowanych buraków i fety. Taka pasta to apetyczna przekąska. Smakowita pasta z buraka i fety idealnie nadaje się do smarowania pieczywa albo jako dip do warzyw pokrojonych w słupki. Przepis krok po kroku na przygotowanie pieczonych buraków ułatwi wam przygotowanie smarowidła.
Smarowidło z buraków i fety
Przygotujcie pastę z buraków i fety jako przekąskę na wieczorne oglądanie seriali albo na imprezę. Możecie także zrobić domowy hummus, paprykową pastę htipiti albo pastę z bakłażana baba ghanoush.