krem z buraka i fety

Przepis na pastę z buraka i fety

Dziś u mnie pasta z buraka i fety, czyli pyszne i lekkie smarowidło, czy też dip idealne jako dodatek do pieczywa i warzyw. Taką pastę przygotujecie bardzo szybko – szczególnie jeśli macie ugotowane wcześniej buraczki. Gorąco polecam!

smarowidło z buraka

Pasta z buraka i fety przepis krok po kroku

Jeśli lubisz różne warzywne pasty i smarowidła do pieczywa i nie tylko, to wypróbuj ten przepis.

pasta z buraka i fety

Pasta z buraka i fety przepis

Wypieki Beaty
Lekka pasta z buraków idealna na kanapki albo do świeżych warzyw.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas całkowity 15 minut
Porcje 4
Kalorie 97 kcal
Składniki

składniki na pastę z buraków i fety

  • około 250 g buraczków (ugotowanych lub upieczonych )
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g sera feta
  • sól i pieprz ( do smaku)
  • łyżka oliwy
Instrukcja
 

Jak zrobić pastę z buraków i sera feta

  • Buraczki zmiksuj blenderem na krem razem z resztą składników.
    około 250 g buraczków, 1 łyżka soku z cytryny, 100 g sera feta, łyżka oliwy
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem – możesz też dać czosnek.
    sól i pieprz
  • Nałóż do miseczki, posyp odrobiną rozkruszonej fety i polej odrobiną oliwy.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 97kcalWeglowodany: 6gBiałko: 5gTłuszcz: 6gBłonnik: 1.4g
Słowa kluczowe pasta buraczkowa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
krem buraczkowy

Smarowidło z buraków i sera feta – uwagi

Przepis na dziś – pasta z buraka i fety.

Ostatnio często jadam świeże warzywa pokrojone w słupki z dodatkiem warzywnych past.

Uwielbiam takie warzywa ze zwykłym naturalnym twarożkiem, z hummusem, tzatziki hummusem, czy też z baba ghanoush.

Teraz przygotowałam sobie taki krem z pieczonych buraków i sera fety -ten zrobiłam delikatniejszy w smaku od pozostałych past.

Jeśli nie lubicie zbyt pikantnych smarowideł, a lubicie buraczki, to jest to właśnie przepis dla was.

Możecie kupić surowe buraki i je wcześniej ugotować lub upiec w piekarniku, albo możecie też wykorzystać gotowe buraczki (można takie kupić np. w Lidlu na dziale warzywnym).

Aby upiec buraczki należy je najpierw dokładnie umyć – nie obieramy ich, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w 180-190 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50-90 minut – czas pieczenia zależy do wielkości buraczków – aby to przyspieszyć, to większe buraczki można przeciąć na pół i położyć przecięciem do dołu.

Po upieczeniu buraczki ostudź, a następnie obierz je ze skórki.

Buraczki mieszamy z pokruszoną fetą i przyprawami.

Taką pastą możecie posmarować pieczywo, albo zajadać jak ja, z warzywami.

krem z buraka i fety
pasta buraczkowa

Polecane przepisy na smarowidła

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne warzywne smarowidła idealne na kanapki i do warzyw. Tutaj polecam takie trzy przepisy: