Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Pasta z buraka i fety

By |2017-10-04T18:55:31+00:002017 Październik 7th|Na słono, Różności, Śniadania, Zdrowo i fit|

Pasta z buraka i fety

 

krem z buraka i fety

 

Ostatnio często jadam świeże warzywa pokrojone w słupki z dodatkiem warzywnych past.

Uwielbiam takie warzywa ze zwykłym naturalnym twarożkiem, z hummusem, tzatziki hummusem, czy też z baba ghanoush.

Teraz przygotowałam sobie taki krem z pieczonych buraków i sera fety -ten zrobiłam delikatniejszy w smaku od pozostałych past.

Jeśli nie lubicie zbyt pikantnych smarowideł, a lubicie buraczki, to jest to właśnie przepis dla was.

Możecie kupić surowe burak i je wcześniej ugotować lub upiec w piekarniku, albo możecie też wykorzystać gotowe buraczki (można takie kupić np. w Lidlu na dziale warzywnym).

Aby upiec buraczki należy je najpierw dokładnie umyć – nie obieramy ich, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w 180-190 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50-90 minut – czas pieczenia zależy do wielkości buraczków – aby to przyspieszyć, to większe buraczki można przeciąć na pół i położyć przecięciem do dołu.

Po upieczeniu buraczki ostudź, a następnie obierz je ze skórki.

 

krem buraczkowy

 

pasta buraczkowa

 

smarowidło z buraka

 

krem z buraka i fety

 

Pasta z buraka i fety
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Lekka pasta idealna na kanapki albo do świeżych warzyw.
Autor:
Typ przepisu: Śniadanie
Ilość: 4
Składniki
  • około 250 g ugotowanych lub upieczonych buraczków
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g sera feta
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oliwy
Wykonanie
  1. Buraczki zmiksuj blenderem na krem razem z resztą składników.
  2. Dopraw do smaku solą i pieprzem - możesz też dać czosnek.
  3. Nałóż do miseczki, posyp odrobiną rozkruszonej fety i polej odrobiną oliwy.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 97 Tłuszcze: 6g Węglowodany: 6g Błonnik: 1,4g Białka: 5g

 

Reklama

2 komentarze

  1. Uwielbiamy jeść same buraki z jakimś serkiem ale jeszcze pasty z nich nie robiłyśmy 😀 To coś dla nas 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: