Przepis na pastę z buraka i fety
Przepis na dziś – pasta z buraka i fety.
Ostatnio często jadam świeże warzywa pokrojone w słupki z dodatkiem warzywnych past.
Uwielbiam takie warzywa ze zwykłym naturalnym twarożkiem, z hummusem, tzatziki hummusem, czy też z baba ghanoush.
Teraz przygotowałam sobie taki krem z pieczonych buraków i sera fety -ten zrobiłam delikatniejszy w smaku od pozostałych past.
Jeśli nie lubicie zbyt pikantnych smarowideł, a lubicie buraczki, to jest to właśnie przepis dla was.
Możecie kupić surowe buraki i je wcześniej ugotować lub upiec w piekarniku, albo możecie też wykorzystać gotowe buraczki (można takie kupić np. w Lidlu na dziale warzywnym).
Aby upiec buraczki należy je najpierw dokładnie umyć – nie obieramy ich, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w 180-190 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50-90 minut – czas pieczenia zależy do wielkości buraczków – aby to przyspieszyć, to większe buraczki można przeciąć na pół i położyć przecięciem do dołu.
Po upieczeniu buraczki ostudź, a następnie obierz je ze skórki.
Buraczki mieszamy z pokruszoną fetą i przyprawami.
Taką pastą możecie posmarować pieczywo, albo zajadać jak ja, z warzywami.
PASTA Z BURAKA I FETY –
Pasta z buraka i fety przepis do druku

Pasta z buraka i fety
Składniki
- około 250 g buraczków ugotowanych lub upieczonych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g sera feta
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oliwy
Instrukcja
- Buraczki zmiksuj blenderem na krem razem z resztą składników.około 250 g buraczków, 1 łyżka soku z cytryny, 100 g sera feta, łyżka oliwy
- Dopraw do smaku solą i pieprzem - możesz też dać czosnek.sól i pieprz
- Nałóż do miseczki, posyp odrobiną rozkruszonej fety i polej odrobiną oliwy.