Przepis na pastę z buraka i fety

krem z buraka i fety


Przepis na dziś – pasta z buraka i fety.

Ostatnio często jadam świeże warzywa pokrojone w słupki z dodatkiem warzywnych past.

Uwielbiam takie warzywa ze zwykłym naturalnym twarożkiem, z hummusem, tzatziki hummusem, czy też z baba ghanoush.

Teraz przygotowałam sobie taki krem z pieczonych buraków i sera fety -ten zrobiłam delikatniejszy w smaku od pozostałych past.

Jeśli nie lubicie zbyt pikantnych smarowideł, a lubicie buraczki, to jest to właśnie przepis dla was.

Możecie kupić surowe buraki i je wcześniej ugotować lub upiec w piekarniku, albo możecie też wykorzystać gotowe buraczki (można takie kupić np. w Lidlu na dziale warzywnym).

Aby upiec buraczki należy je najpierw dokładnie umyć – nie obieramy ich, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w 180-190 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50-90 minut – czas pieczenia zależy do wielkości buraczków – aby to przyspieszyć, to większe buraczki można przeciąć na pół i położyć przecięciem do dołu.

Po upieczeniu buraczki ostudź, a następnie obierz je ze skórki.

Buraczki mieszamy z pokruszoną fetą i przyprawami.

Taką pastą możecie posmarować pieczywo, albo zajadać jak ja, z warzywami.

PASTA Z BURAKA I FETY –

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę


krem buraczkowy

pasta buraczkowa

smarowidło z buraka

krem z buraka i fety

Pasta z buraka i fety przepis do druku

pasta z buraka i fety

Pasta z buraka i fety

Wypieki Beaty
Lekka pasta idealna na kanapki albo do świeżych warzyw.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas całkowity 15 minut
Porcje 4
Kalorie 97 kcal

Składniki

  • około 250 g buraczków ugotowanych lub upieczonych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g sera feta
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oliwy

Instrukcja
 

  • Buraczki zmiksuj blenderem na krem razem z resztą składników.
    około 250 g buraczków, 1 łyżka soku z cytryny, 100 g sera feta, łyżka oliwy
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem - możesz też dać czosnek.
    sól i pieprz
  • Nałóż do miseczki, posyp odrobiną rozkruszonej fety i polej odrobiną oliwy.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 97kcalWeglowodany: 6gBiałko: 5gTłuszcz: 6gBłonnik: 1.4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!