Przepis na wytrawne babeczki z fetą i pomidorami
Ostatnio wyskoczyła nam mała, kameralna imprezka.
W związku z tym szukałam szybkiego przepisu na coś do przegryzienia.
Przejrzałam swój zbiór przepisów i wybrałam ten na mufinki z fetą – dodałam jeszcze do niego suszone pomidory (oryginalnie była tam świeża czerwona papryka, ale jej nie lubię).
Mufinki robi się bardzo szybko – w zasadzie można się spokojnie obyć bez miksera – wystarczy porządna łyżka, lub łopatka. A po 20 minutach pieczenia można się rozkoszować lekko słoną, aromatyczną mini bułeczką :)
Będą one świetne na imprezy, ale również jako dodatek śniadaniowo-kolacyjny.
Polecam wam również mój przepis na mufinki z szynką albo na włoską focaccię.
Mufinki z fetą i suszonymi pomidorami przepis

Mufinki z fetą i suszonymi pomidorami
Składniki
- 375 g mąki pszennej 2,5 szklanki
- 2 jajka rozmiar L
- 250 ml mleka
- 125 g masła roztopionego i przestudzonego
- około 6-7 suszonych pomidorów
- 125 g fety (sera bałkańskiego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki bazylii suszonej
- sezam do posypania
Instrukcja
- Pomidory pokrój na małe kawałki, fetę pokrusz.około 6-7 suszonych pomidorów, 125 g fety
- W dużej misce umieść wszystkie suche składniki.375 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki bazylii
- W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki.2 jajka, 250 ml mleka, 125 g masła
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj razem - tylko do połączenia składników.
- Dodaj fetę i pomidory - ostrożnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do natłuszonych foremek - mniej więcej do wysokości 2/3 (ale mufinki nie urosną zbyt mocno).
- Posyp po wierzchu sezamem.sezam
- Piecz je w temp. 210 stopni (góra/dół) przez około 20 minut.
- Po upieczeniu lekko ostudź i podaj jeszcze ciepłe :)
Notatki
Przepis znalazłam kiedyś na stronie Mniam Mniam, ale nie pamiętam, kto go podał :(