Ostatnio wyskoczyła nam mała, kameralna imprezka. W związku z tym szukałam szybkiego przepisu na coś do przegryzienia. Przejrzałam swój zbiór przepisów i wybrałam ten na mufinki z fetą – dodałam jeszcze do niego suszone pomidory (oryginalanie była tam świeża czerwona papryka, ale jej nie lubię).

Mufinki robi się bardzo szybko – w zasadzie można się spokojnie obyć bez miksera – wystarczy porządna łyżka, lub łopatka. A po 20 minutach pieczenia można się rozkoszować lekko słoną, aromatyczną minibułeczką :)

Będą one świetne na imprezy, ale również jako dodatek śniadaniowo-kolacyjny.

mufinki z fetą i suszonymi pomidorami

mufinki z fetą i suszonymi pomidorami

mufinki z fetą i suszonymi pomidorami

mufinki z fetą

Mufinki z fetą i suszonymi pomidorami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 35 minut

Składniki
  

  • 375 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 g roztopionego i przestudzonego masła
  • około 6-7 połówek suszonych pomidorów
  • 125 g fety (sera bałkańskiego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • sezam do posypania

Instrukcja
 

  • Pomidory pokrój na małe kawałki, fetę pokrusz.
  • W dużej misce umieść wszystkie suche składniki. W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj razem - tylko do połączenia składników.
  • Dodaj fetę i pomidory - ostrożnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do natłuszonych foremek - mniej więcej do wysokości 2/3 (ale mufinki nie urosną zbyt mocno).
  • Piecz je w temp. 210 stopni przez około 20 minut.
  • Po upieczeniu lekko ostudź i podaj jeszcze ciepłe :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam kiedyś na stronie Mniam Mniam, ale nie pamiętam, kto go podał :(