Przepis na chlebek z grillowaną papryką

Ten chlebek jest wyśmienitym dodatkiem do obiadu lub kolacji. Bardzo aromatyczny i pełen dodatków (grillowana papryka, feta, bazylia) sam w sobie może stanowić dużą część posiłku :)

Najlepiej smakuje na ciepło, więc trzeba go podać po upieczeniu, albo jeśli jest zrobiony wcześniej – trochę go podgrzać.

Według oryginalnego przepisu (znaleziony na joythebaker.com) pieczony jest na sodzie, my zamiast niej użyliśmy proszku do pieczenia, ale następnym razem proszek zamienimy na odrobinę drożdży :)

Wypróbuj również inne przepisy na domowe pieczywo.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

chlebek z feta i papryka1

chlebek z feta i papryka2

chlebek z feta i papryka4

chlebek z feta i papryka5

Chlebek z grillowaną papryką przepis do druku

chlebek z feta i papryka1

Chlebek z grillowaną papryką, fetą i bazylią

Wypieki Beaty
Przepis na chlebek z warzywami robiony na patelni.
5 z 1 oceny
Porcje 8

Składniki

  • 4-4,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki masła
  • 1 jajko duże roztrzepane
  • 1 i 3/4 szklanki maślanki
  • 1 szklanka grillowanej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę (przepis poniżej)
  • 0,5 szklanki fety pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki bazylii rozdrobnionych liści świeżej
  • 1 łyżeczka pieprzu (użyłam kolorowego)

Instrukcja
 

  • Nabij całą paprykę na widelec i podpiekaj ją nad zapalonym ogniem kuchenki dopóki nie będzie czarna (podobnie jak się podpala cebulę do zupy).
    1 szklanka grillowanej czerwonej papryki
  • Przetnij paprykę na pół, wyjmij gniazdo nasienne i ostrym nożem delikatnie ściągnij skórkę.
  • Obraną paprykę pokrój w kostkę.
  • W dużej misce zmieszaj suche składniki - mąkę, cukier, sól i sodę.
    4-4,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka soli
  • Dodaj masło i palcami zmieszaj do z mąką.
    4 łyżki masła
  • W małej miseczce zmieszaj razem jajko i maślankę.
    1 i 3/4 szklanki maślanki, 1 jajko
  • Dodaj mokre składniki do suchych. Wymieszaj całość drewnianą łyżką.
  • Dodaj paprykę, fetę i bazylię.
    1 szklanka grillowanej czerwonej papryki, 3 łyżki bazylii, 0,5 szklanki fety
  • Zagnieć całość przez chwilę rękami. Jeśli ciasto za bardzo się klei - dodaj trochę mąki.
  • Lekko rozwałkuj ciasto na wielkość foremki. Włóż ciasto do przygotowanej foremki (wysmarowanej olejem albo masłem).
  • Ostrym nożem natnij ciasto na krzyż.
  • Posmaruj po wierzchu maślanką i posyp rozdrobnionym pieprzem.
  • Wstaw chlebek do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (tryb góra-dół) i piecz przez około 35-45 minut (do suchego patyczka).
  • Odstaw do lekkiego przestudzenia i podawaj ciepłe.

Notatki

Składniki na około 8 porcji (żaroodporne naczynie o średnicy około 25 cm).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!