Ten chlebek jest wyśmienitym dodatkiem do obiadu lub kolacji. Bardzo aromatyczny i pełen dodatków (grillowana papryka, feta, bazylia) sam w sobie może stanowić dużą część posiłku :)
Najlepiej smakuje na ciepło, więc trzeba go podać po upieczeniu, albo jeśli jest zrobiony wcześniej – trochę go podgrzać.
Według orygnialnego przepisu (znaleziony na joythebaker.com) pieczony jest na sodzie, my zamiast niej użyliśmy proszku do pieczenia, ale następnym razem proszek zamienimy na odrobinę drożdży :)
Chlebek z grillowaną papryką, fetą i bazylią
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
- 4-4,5 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sody (albo proszku do pieczenia, można też zamienić na rozczyn z około 20 g świeżych drożdży, łyżeczki cukru i około ¼ szklanki ciepłej wody)
- 4 łyżki masła
- 1 duże roztrzepane jajko
- 1 i ¾ szklanki maślanki
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę grillowanej czerwonej papryki (przepis poniżej)
- solidne pół szklanki pokrojonej w kostkę fety
- 3 łyżki rozdrobnionych liści świeżej bazylii
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu (użyłam kolorowego)
Wykonanie
- Nabij całą paprykę na widelec i podpiekaj ją nad zapalonym ogniem kuchenki dopóki nie będzie czarna(podobnie jak się podpala cebulę do zupy). Przetnij paprykę na pół, wyjmij gniazdo nasienne i ostrym nożem delikatnie ściągnij skórkę. Obraną paprykę pokrój w kostkę.
- W dużej misce zmieszaj suche składniki - mąkę, cukier, sól i sodę (albo proszek do pieczenia). Dodaj masło i palcami zmieszaj do z mąką. W małej miseczce zmieszaj razem jajko i maślankę. Dodaj mokre składniki do suchych (jeśli zdecydowałeś/aś się na rozczyn drożdżowy, to też go teraz dodaj). Wymieszaj całość drewnianą łyżką. Dodaj paprykę, fetę i bazylię. Zagnieć całość przez chwilę rękami. Jeśli ciasto za bardzo się klei - dodaj trochę mąki. Lekko rozwałkuj ciasto na wielkość foremki. Włóż ciasto do przygotowanej foremki (wysmarowanej olejem albo masłem) - jeśli dodawałeś/aś drożdży, to odstaw chlebek na trochę do wyrośnięcia.
- Ostrym nożem natnij ciasto na krzyż. Posmaruj po wierzchu maślanką i posyp rozdrobnionym pieprzem.
- Wstaw chlebek do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz przez około 35-45 minut (do suchego patyczka).
- Odstaw do lekkiego przestudzenia i podawaj ciepłe.
Notatki
Składniki na około 8 porcji (żaroodporne naczynie o średnicy około 25 cm).
Wygląda na dość wilgotny i zbity. Czy tylko mi się wydaje?
Taki lekko wyszedl, dlatego nastepnym razem chce go zrobic na drozdzach, a nie na proszku do pieczenia. Za to smak ekstra :)
Bardzo smakowity pomysł :)
Prezentuje się rewelacyjnie :)
chlebek z patelni?
wygląda kapitalnie!