Przepis na chlebek z grillowaną papryką
Ten chlebek jest wyśmienitym dodatkiem do obiadu lub kolacji. Bardzo aromatyczny i pełen dodatków (grillowana papryka, feta, bazylia) sam w sobie może stanowić dużą część posiłku :)
Najlepiej smakuje na ciepło, więc trzeba go podać po upieczeniu, albo jeśli jest zrobiony wcześniej – trochę go podgrzać.
Według oryginalnego przepisu (znaleziony na joythebaker.com) pieczony jest na sodzie, my zamiast niej użyliśmy proszku do pieczenia, ale następnym razem proszek zamienimy na odrobinę drożdży :)
Wypróbuj również inne przepisy na domowe pieczywo.
Chlebek z grillowaną papryką przepis do druku

Chlebek z grillowaną papryką, fetą i bazylią
Przepis na chlebek z warzywami robiony na patelni.
Składniki
- 4-4,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki masła
- 1 jajko duże roztrzepane
- 1 i 3/4 szklanki maślanki
- 1 szklanka grillowanej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę (przepis poniżej)
- 0,5 szklanki fety pokrojonej w kostkę
- 3 łyżki bazylii rozdrobnionych liści świeżej
- 1 łyżeczka pieprzu (użyłam kolorowego)
Instrukcja
- Nabij całą paprykę na widelec i podpiekaj ją nad zapalonym ogniem kuchenki dopóki nie będzie czarna (podobnie jak się podpala cebulę do zupy).1 szklanka grillowanej czerwonej papryki
- Przetnij paprykę na pół, wyjmij gniazdo nasienne i ostrym nożem delikatnie ściągnij skórkę.
- Obraną paprykę pokrój w kostkę.
- W dużej misce zmieszaj suche składniki - mąkę, cukier, sól i sodę.4-4,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka soli
- Dodaj masło i palcami zmieszaj do z mąką.4 łyżki masła
- W małej miseczce zmieszaj razem jajko i maślankę.1 i 3/4 szklanki maślanki, 1 jajko
- Dodaj mokre składniki do suchych. Wymieszaj całość drewnianą łyżką.
- Dodaj paprykę, fetę i bazylię.1 szklanka grillowanej czerwonej papryki, 3 łyżki bazylii, 0,5 szklanki fety
- Zagnieć całość przez chwilę rękami. Jeśli ciasto za bardzo się klei - dodaj trochę mąki.
- Lekko rozwałkuj ciasto na wielkość foremki. Włóż ciasto do przygotowanej foremki (wysmarowanej olejem albo masłem).
- Ostrym nożem natnij ciasto na krzyż.
- Posmaruj po wierzchu maślanką i posyp rozdrobnionym pieprzem.
- Wstaw chlebek do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (tryb góra-dół) i piecz przez około 35-45 minut (do suchego patyczka).
- Odstaw do lekkiego przestudzenia i podawaj ciepłe.
Notatki
Składniki na około 8 porcji (żaroodporne naczynie o średnicy około 25 cm).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!