Chlebek z grillowaną papryką, fetą i bazylią

Zaktualizowany: 2024 28 kwietnia
chlebek z feta i papryka1

Przepis na chlebek z grillowaną papryką

Zapraszam dziś na niezwykły, pyszny i do tego szybki chleb pieczony z dodatkiem warzyw i ziół. Taki chlebek sam w sobie jest już doskonałą przekąską, ale może również stanowić dodatek do obiadu. Gorąco polecam!

chlebek z feta i papryka4

Chlebek z grillowaną papryką przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na smakowitą przekąskę idealną na kolację i nie tylko, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

chlebek z feta i papryka1

Chlebek z grillowaną papryką, fetą i bazylią przepis

Wypieki Beaty
Przepis na chlebek z warzywami robiony na patelni.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 25 minut
Porcje 8
Składniki

składniki na chleb z warzywami

  • 600-700 g mąki pszennej (- 4-4,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki masła
  • 1 jajko (duże roztrzepane – u mnie rozmiar L)
  • 420 ml maślanki
  • 1 szklanka grillowanej czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę (przepis poniżej))
  • 0,5 szklanki fety (pokrojonej w kostkę )
  • 3 łyżki bazylii (rozdrobnionych liści świeżej)
  • 1 łyżeczka pieprzu ((użyłam kolorowego))
Instrukcja
 

Jak zrobić chleb z warzywami

  • Nabij całą paprykę na widelec i podpiekaj ją nad zapalonym ogniem kuchenki dopóki nie będzie czarna (podobnie jak się podpala cebulę do zupy).
    1 szklanka grillowanej czerwonej papryki
  • Przetnij paprykę na pół, wyjmij gniazdo nasienne i ostrym nożem delikatnie ściągnij skórkę.
  • Obraną paprykę pokrój w kostkę.
  • W dużej misce zmieszaj suche składniki – mąkę, cukier, sól i sodę.
    600-700 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka soli
  • Dodaj masło i palcami zmieszaj do z mąką.
    4 łyżki masła
  • W małej miseczce zmieszaj razem jajko i maślankę.
    420 ml maślanki, 1 jajko
  • Dodaj mokre składniki do suchych. Wymieszaj całość drewnianą łyżką.
  • Dodaj paprykę, fetę i bazylię.
    1 szklanka grillowanej czerwonej papryki, 3 łyżki bazylii, 0,5 szklanki fety
  • Zagnieć całość przez chwilę rękami. Jeśli ciasto za bardzo się klei – dodaj trochę mąki.
  • Lekko rozwałkuj ciasto na wielkość foremki. Włóż ciasto do przygotowanej foremki (wysmarowanej olejem albo masłem).
  • Ostrym nożem natnij ciasto na krzyż.
  • Posmaruj po wierzchu maślanką i posyp rozdrobnionym pieprzem.
  • Wstaw chlebek do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (tryb góra-dół) i piecz przez około 35-45 minut (do suchego patyczka).
  • Odstaw do lekkiego przestudzenia i podawaj ciepłe.
Notatki
Składniki na około 8 porcji (żaroodporne naczynie o średnicy około 25 cm).
Prywatne
Słowa kluczowe chleb z warzywami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chlebek z feta i papryka2

Chleb z warzywami – uwagi

Ten chlebek jest wyśmienitym dodatkiem do obiadu lub kolacji. Bardzo aromatyczny i pełen dodatków (grillowana papryka, feta, bazylia) sam w sobie może stanowić dużą część posiłku. Najlepiej smakuje na ciepło, więc trzeba go podać po upieczeniu, albo jeśli jest zrobiony wcześniej – trochę go podgrzać. Według oryginalnego przepisu (znaleziony na joythebaker.com) pieczony jest na sodzie, my zamiast niej użyliśmy proszku do pieczenia, ale następnym razem proszek zamienimy na odrobinę drożdży :)

Wypróbuj również inne przepisy na domowe pieczywo.

chlebek z grillowaną papryką

Polecane przepisy na chleb

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na domowe chleby idealne na kanapki i przekąski. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2013 23 stycznia

Podziel się przepisem

5 from 1 vote (1 rating without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

5 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Chlebek z grillowaną papryką

Pomysł na prosty chleb pieczony z dodatkiem papryki, fety i bazylii. Taki chlebek możecie podać samodzielnie, albo jako dodatek do dania obiadowego. Myślę, że świetnie by smakował z gulaszem lub innym mięsem w sosie. Chleb paprykowy najlepiej podać na ciepło, po lekkim ostudzeniu. Sam w sobie jest już wyrazisty w smaku, a to za sprawą fety i liści bazylii. Jeśli nie chce się wam bawić z grillowaniem papryki możecie ją po prostu od razu pokroić w kostkę i tak dodać do ciasta.

Przepis na chleb z papryką

Taki chlebek z papryką jest bardzo sycący i możecie go zjeść na kolację jak pizzę. Możecie zrobić do niego sos, np. sos czosnkowy, pokroić na mniejsze kawałki i zjeść maczając w sosie.