W ciepłe, słoneczne wiosenne i letnie dni zwykle nawet ja nie mam ochoty na tradycyjne ciasta pieczone :)

Może dodatkowo zniechęca mnie stanie przy gorącym piekarniku ;)

Za to chętnie sięgam wtedy po desery na zimno – szczególnie takie bardzo lekkie i owocowe.

Ostatnio wreszcie zrobiło się bardzo ciepło i ten pierwszy taki fajny dzień po zimie uczciłam przygotowując deser jogurtowy z mango.

Wyszedł przepyszny i na dodatek mało kaloryczny deser – sama zjadłam dwie porcje :)

Podaję przepis na mniej więcej 4-5 porcji (zależnie od wielkości użytych szklaneczek – moje miały pojemność około 200 ml).

deser jogurtowy z mango_3

deser jogurtowy z mango_5

deser jogurtowy z mango_4

deser jogurtowy z mango_6

 

Deser jogurtowy z mango

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 4

Składniki
  

masa jogurtowa:

  • 500 ml gęstego jogurtu naturalnego (użyłam grecki)
  • około pół szklanki cukru pudru (użyłam cukier aromatyzowany wanilią)
  • 2 lekko czubate łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

mus z mango:

  • 1 duże mango (moje w całości ważyło 475 g)
  • cukier puder do smaku (dałam 2 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • odrobina zimnej wody

Instrukcja
 

masa jogurtowa:

  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw aż napęcznieje.
  • Jogurt zmiksuj z cukrem pudrem.
  • Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce (albo w kąpieli wodnej).
  • Dodaj do niej ze trzy łyżki jogurtu i wymieszaj.
  • Taką zmieszaną żelatynę dodaj do reszty jogurtu i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej masę do szklaneczek i wstaw do lodówki do stężenia.

mus z mango:

  • Mango obierz i podziel na kawałki.
  • Zmiksuj je blenderem i jeśli trzeba dodaj trochę cukru pudru.
  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
  • Podgrzej trochę żelatynę, dodaj do niej trochę mango i zamieszaj.
  • Dodaj żelatynę do mango i wymieszaj.
  • Nałóż mus z mango na wierzch masy jogurtowej.
  • Całość schłódź w lodówce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.