Ciasto z bananami i czekoladą

Przepis na to ciasto z bananami i czekoladą widziałam jakieś pół roku temu w programie „Proste dania Nigela Slatera” na BBC Lifestyle i od tamtej pory strasznie mnie męczyło.

Ciągle nie mogłam go zrobić, bo co sobie o nim przypomniałam, to albo nie miałam bananów, albo nie miałam cukru (najlepiej jest użyć tu cukier dark muscovado).

Ostatnio specjalnie w tym celu zakupiłam cukier i banany i wreszcie upiekłam ciasto.

Powiem wam, że dawno mi się nie zdażyło, abym wylizywała miskę po cieście 🙂 ale zupełnie nie mogłam się oprzeć, bo dzięki temu cukrowi, masa wyszła w smaku taka fajnie karmelowa i po prostu obłędna.

Przepis jest na jedną foremkę keksową (ja użyłam takiej o długości 24 cm).

Jeśli lubisz ciasta z bananami, to koniecznie sprawdź również inne moje przepisy na ciasta bananowe – np. na ciasto bananowe z kruszonką, odwrócone ciasto bananowe, ciasto czekoladowo-bananowe.

 ciasto bananowe

 ciasto bananowe

 ciasto z bananami

 ciasto z bananami

 

Ciasto z bananami i czekoladą

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę keksową o wielkości około 24-25 cm długości.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
  • 175 g masła
  • 175 g cukru dark muscovado (ostatecznie cukru trzcinowego demerara)
  • 2 jajka
  • 175 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych
  • 3 dojrzałe banany (myślę, że dwa też wystarczą)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • aromat waniliowy lub esencja waniliowa
Wykonanie
  1. Nagrzej piekarnik do 170 stopni.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj do tego pojedynczo jajka.
  3. Dodaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy, dodaj aromat.
  4. Na koniec wrzuć rozdrobnioną czekoladę i pokrojone albo lekko rozgniecione widelcem banany. Delikatnie wymieszaj i przełóż całość do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz około godziny - do suchego patyczka. Przestudź na kratce.