Przepis na bananowe ciasto z czekoladą
Przepis na to ciasto z bananami i czekoladą widziałam jakieś pół roku temu w programie „Proste dania Nigela Slatera” na BBC Lifestyle i od tamtej pory strasznie mnie męczyło.
Ciągle nie mogłam go zrobić, bo co sobie o nim przypomniałam, to albo nie miałam bananów, albo nie miałam cukru (najlepiej jest użyć tu cukier dark muscovado).
Ostatnio specjalnie w tym celu zakupiłam cukier dark muscovado oraz banany i wreszcie upiekłam to czekoladowe ciasto z bananami.
Powiem wam, że dawno mi się nie zdażyło, abym wylizywała miskę po cieście :)
Zupełnie nie mogłam się oprzeć, bo dzięki temu cukrowi, masa wyszła w smaku taka fajnie karmelowa i po prostu obłędna.
Przepis jest na jedną foremkę keksową (ja użyłam takiej o długości 25 cm).
Jeśli lubisz ciasta z bananami, to koniecznie sprawdź również inne moje przepisy na ciasta bananowe – np. na ciasto bananowe z kruszonką, odwrócone ciasto bananowe, ciasto czekoladowo-bananowe.
Ciasto z bananami i czekoladą przepis

Ciasto z bananami i czekoladą
Wyposażenie
- Przepis na formę keksową o wielkości około 24-25 cm długości.
Składniki
- 175 g masła
- 175 g cukru dark muscovado (ostatecznie cukru trzcinowego demerara)
- 2 jajka rozmiar L
- 175 g mąki - trochę ponad 1 szklanka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g orzechów laskowych zmielonych
- 2-3 banany - pokrojone na plasterki
- 100 g gorzkiej czekolady - posiekanej
- aromat waniliowy lub esencja waniliowa
Instrukcja
- Nagrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg).
- Masło utrzyj z cukrem przez kilka minut.175 g masła, 175 g cukru dark muscovado
- Dodawaj do tego pojedynczo jajka.2 jajka
- Dodaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechy.175 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g orzechów laskowych
- Dodaj aromat waniliowy.aromat waniliowy
- Na koniec wrzuć rozdrobnioną czekoladę i pokrojone albo lekko rozgniecione widelcem banany.100 g gorzkiej czekolady, 2-3 banany
- Delikatnie wymieszaj i przełóż całość do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz około godziny - do suchego patyczka.
- Przestudź na kratce.