Rolada truskawkowa
Sezon na truskawki w pełni, więc dziś proponuję roladę truskawkową.
Jest dość prosta w przygotowaniu, a do tego przepyszna (moja córcia zjadła dwa kawałki na raz i wołała o jeszcze :)).
Potrzebny będzie nam do przepisu biszkopt, do tego serek mascarpone, trochę śmietany kremówki i oczywiście świeże truskawki (poza sezonem można z powodzeniem użyć mrożone).
Zachęcam do upieczenia tej rolady, bo warto :)
Myślę, że będzie świetnym ciastem na otwarcie truskawkowego sezonu.
A jeśli lubicie rolady, to polecam Waszej uwadze również ekspresową roladę jabłkową, roladę bananową albo bezową roladę z jeżynami.
Zapraszam także na proste i pyszne ciasto z truskawkami i kruszonką.

Rolada truskawkowa
Składniki
ciasto:
- 3 jajka
- 50 g cukru
- 40 g mąki (około 2 czubate łyżki)
- 40 g mąki ziemniaczanej (2 czubate łyżki)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
krem:
- pół łyżeczki żelatyny
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- około 400 g truskawek
Instrukcja
biszkopt:
- Ubij jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
- Zmieszaj razem obie mąki i proszek do pieczenia (dobrze je przesiać przez sito).
- Wyłącz mikser, dodaj mąkę w partiach do masy jajecznej - mieszaj delikatnie łyżką.
- Przelej ciasto do przygotowanej foremki (wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz w 170 stopniach przez około 12 minut.
- Od razu po upieczeniu przełóż biszkopt na przygotowaną czystą ściereczkę wysypaną lekko cukrem pudrem - połóż do wierzchem do dołu, zdejmij papier do pieczenia i ostrożnie zwiń ciasto razem z ręcznikiem wzdłuż dłuższego boku.
- Odstaw biszkopt do wystudzenia.
krem:
- Połowę truskawek zmiksuj lub mocno rozgnieć wideldem, resztę pokrój na małe kawałki.
- Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Po tym czasie podgrzej żelatynę w mikrofalówce (przez około 10 sekund), albo w kąpieli wodnej - tak aby stała się płynna.
- Ubij śmietanę kremówkę, dodaj do niej porcjami serek mascarpone i cukier puder, na koniec dodaj zmiksowane truskawki i żelatynę oraz pokrojone truskawki.
- Ostrożnie rozwiń biszkopt, wyłóż na niego masę i delikatnie zwiń.
- Zawiń roladę w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez 1-2 godziny.
- Przed podaniem oprósz roladę cukrem pudrem i udekoruj truskawkami.
Notatki
Przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków.
[…] również do wypróbowania przepisu na roladę z truskawkami oraz roladę […]
Robiłam już 2 razy i zawsze wychodziła pyszna. Dodatkowo robi się ja ekspresowo. Rodzinka zachwycona :)
Bardzo się cieszę, że rolada Wam zasmakowała :) Pozdrawiam serdecznie, Beata
Cudowna, chętnie bym się nią poczęstowała :)
Dzięki :) cieszę się, że się podobają :)
Zdjęcia są rewelacyjne !
Beatko, piękne zdjęcia! w ogóle, rolada bajeczna!