Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Rolada truskawkowa


Rolada truskawkowa

Sezon na truskawki w pełni, więc dziś proponuję roladę truskawkową.

Jest dość prosta w przygotowaniu, a do tego przepyszna (moja córcia zjadła dwa kawałki na raz i wołała o jeszcze :)).

Potrzebny będzie nam do przepisu biszkopt, do tego serek mascarpone, trochę śmietany kremówki i oczywiście świeże truskawki (poza sezonem można z powodzeniem użyć mrożone).

Zachęcam do upieczenia tej rolady, bo warto 🙂

Myślę, że będzie świetnym ciastem na otwarcie truskawkowego sezonu.

A jeśli lubicie rolady, to polecam Waszej uwadze również ekspresową roladę jabłkową, roladę bananową albo bezową roladę z jeżynami.

Zapraszam także na proste i pyszne ciasto z truskawkami i kruszonką.

 

rolada truskawkowa

biszkoptowe ciasto z truskawkami

rolada truskawkowa

ciasto z truskawkami

rolada truskawkowa

 

Rolada truskawkowa
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 40 g mąki (około 2 czubate łyżki)
  • 40 g mąki ziemniaczanej (2 czubate łyżki)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
krem:
  • pół łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • około 400 g truskawek
Wykonanie
biszkopt:
  1. Ubij jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  2. Zmieszaj razem obie mąki i proszek do pieczenia (dobrze je przesiać przez sito).
  3. Wyłącz mikser, dodaj mąkę w partiach do masy jajecznej - mieszaj delikatnie łyżką.
  4. Przelej ciasto do przygotowanej foremki (wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz w 170 stopniach przez około 12 minut.
  5. Od razu po upieczeniu przełóż biszkopt na przygotowaną czystą ściereczkę wysypaną lekko cukrem pudrem - połóż do wierzchem do dołu, zdejmij papier do pieczenia i ostrożnie zwiń ciasto razem z ręcznikiem wzdłuż dłuższego boku.
  6. Odstaw biszkopt do wystudzenia.
krem:
  1. Połowę truskawek zmiksuj lub mocno rozgnieć wideldem, resztę pokrój na małe kawałki.
  2. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Po tym czasie podgrzej żelatynę w mikrofalówce (przez około 10 sekund), albo w kąpieli wodnej - tak aby stała się płynna.
  3. Ubij śmietanę kremówkę, dodaj do niej porcjami serek mascarpone i cukier puder, na koniec dodaj zmiksowane truskawki i żelatynę oraz pokrojone truskawki.
  4. Ostrożnie rozwiń biszkopt, wyłóż na niego masę i delikatnie zwiń.
  5. Zawiń roladę w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez 1-2 godziny.
  6. Przed podaniem oprósz roladę cukrem pudrem i udekoruj truskawkami.
Notatki
Biszkopt piekłam w foremce 23/38 cm.
 

Przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków.

Reklama

7 komentarzy

  1. […] również do wypróbowania przepisu na roladę z truskawkami oraz roladę […]

  2. Ewa 2015/06/26 at 09:51 - Reply

    Robiłam już 2 razy i zawsze wychodziła pyszna. Dodatkowo robi się ja ekspresowo. Rodzinka zachwycona 🙂

    • wypiekibeaty 2015/06/26 at 21:31 - Reply

      Bardzo się cieszę, że rolada Wam zasmakowała 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Beata

  3. Eliza 2013/06/10 at 20:46 - Reply

    Cudowna, chętnie bym się nią poczęstowała 🙂

  4. wypiekibeaty 2013/06/10 at 19:05 - Reply

    Dzięki 🙂 cieszę się, że się podobają 🙂

  5. Domowe Wypieki 2013/06/10 at 18:57 - Reply

    Zdjęcia są rewelacyjne !

  6. karmel-itka 2013/06/10 at 17:38 - Reply

    Beatko, piękne zdjęcia! w ogóle, rolada bajeczna!

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: