Rolada truskawkowa

Sezon na truskawki w pełni, więc dziś proponuję roladę truskawkową.

Jest dość prosta w przygotowaniu, a do tego przepyszna (moja córcia zjadła dwa kawałki na raz i wołała o jeszcze :)).

Potrzebny będzie nam do przepisu biszkopt, do tego serek mascarpone, trochę śmietany kremówki i oczywiście świeże truskawki (poza sezonem można z powodzeniem użyć mrożone).

Zachęcam do upieczenia tej rolady, bo warto :)

Myślę, że będzie świetnym ciastem na otwarcie truskawkowego sezonu.

A jeśli lubicie rolady, to polecam Waszej uwadze również ekspresową roladę jabłkową, roladę bananową albo bezową roladę z jeżynami.

Zapraszam także na proste i pyszne ciasto z truskawkami i kruszonką.

 

rolada truskawkowa

biszkoptowe ciasto z truskawkami

rolada truskawkowa

ciasto z truskawkami

rolada truskawkowa

 

rolada z truskawkami

Rolada truskawkowa

Wypieki Beaty
5 z 2 ocen

Składniki
  

ciasto:

krem:

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Ubij jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  • Zmieszaj razem obie mąki i proszek do pieczenia (dobrze je przesiać przez sito).
  • Wyłącz mikser, dodaj mąkę w partiach do masy jajecznej - mieszaj delikatnie łyżką.
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki (wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz w 170 stopniach przez około 12 minut.
  • Od razu po upieczeniu przełóż biszkopt na przygotowaną czystą ściereczkę wysypaną lekko cukrem pudrem - połóż do wierzchem do dołu, zdejmij papier do pieczenia i ostrożnie zwiń ciasto razem z ręcznikiem wzdłuż dłuższego boku.
  • Odstaw biszkopt do wystudzenia.

krem:

  • Połowę truskawek zmiksuj lub mocno rozgnieć wideldem, resztę pokrój na małe kawałki.
  • Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Po tym czasie podgrzej żelatynę w mikrofalówce (przez około 10 sekund), albo w kąpieli wodnej - tak aby stała się płynna.
  • Ubij śmietanę kremówkę, dodaj do niej porcjami serek mascarpone i cukier puder, na koniec dodaj zmiksowane truskawki i żelatynę oraz pokrojone truskawki.
  • Ostrożnie rozwiń biszkopt, wyłóż na niego masę i delikatnie zwiń.
  • Zawiń roladę w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez 1-2 godziny.
  • Przed podaniem oprósz roladę cukrem pudrem i udekoruj truskawkami.

Notatki

Biszkopt piekłam w foremce 23/38 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków.