Przepis na roladę truskawkową z lekkim kremem

Sezon na truskawki w pełni, więc dziś proponuję roladę truskawkową.

Jest dość prosta w przygotowaniu, a do tego przepyszna (moja córcia zjadła dwa kawałki na raz i wołała o jeszcze :)).

Potrzebny będzie nam do przepisu biszkopt, do tego serek mascarpone, trochę śmietany kremówki i oczywiście świeże truskawki (poza sezonem można z powodzeniem użyć mrożone).

Zachęcam do upieczenia tej rolady z truskawkami, bo warto :)

Myślę, że będzie świetnym ciastem na otwarcie truskawkowego sezonu.

A jeśli lubicie rolady, to polecam Waszej uwadze również ekspresową roladę jabłkową, roladę bananową albo bezową roladę z jeżynami.

Zapraszam także na proste i pyszne ciasto z truskawkami i kruszonką.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

rolada truskawkowa

biszkoptowe ciasto z truskawkami

rolada truskawkowa

ciasto z truskawkami

rolada truskawkowa

Rolada truskawkowa przepis

rolada z truskawkami

Rolada truskawkowa

Wypieki Beaty
Przepis na lekką roladę biszkoptową z truskawkami i truskawkowym kremem.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 12 minut
4 godz
Czas całkowity 4 godz 52 minut
Danie Ciasta
Porcje 10

Wyposażenie

  • Duża forma do pieczenia - o wielkości około 23/38 cm.

Składniki

ciasto:

  • 3 jajka rozmiar L
  • 50 g cukru 1/4 szklanki
  • 40 g mąki (około 2 czubate łyżki)
  • 40 g mąki ziemniaczanej (2 czubate łyżki)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

krem:

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Ubij jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
    3 jajka, 50 g cukru
  • Przesiej razem obie mąki i proszek do pieczenia przez sito.
    40 g mąki, 40 g mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Wyłącz mikser, dodaj mąkę w partiach do masy jajecznej - mieszaj delikatnie łyżką.
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki (wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 12 minut.
  • Od razu po upieczeniu przełóż biszkopt na przygotowaną czystą ściereczkę wysypaną lekko cukrem pudrem - połóż do wierzchem do dołu, zdejmij papier do pieczenia i ostrożnie zwiń ciasto razem z ręcznikiem wzdłuż dłuższego boku.
  • Odstaw biszkopt do wystudzenia.

krem:

  • Połowę truskawek zmiksuj lub mocno rozgnieć wideldem, resztę pokrój na małe kawałki.
    około 400 g truskawek
  • Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Po tym czasie podgrzej żelatynę w mikrofalówce (przez około 10 sekund), albo w kąpieli wodnej - tak aby stała się płynna.
    0,5 łyżeczki żelatyny, 2-3 łyżki wody
  • Ubij śmietanę kremówkę, dodaj do niej porcjami serek mascarpone i cukier puder, na koniec dodaj zmiksowane truskawki i żelatynę oraz pokrojone truskawki.
    250 g serka mascarpone, 100 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
  • Ostrożnie rozwiń biszkopt, wyłóż na niego masę i delikatnie zwiń.
  • Zawiń roladę w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 1-2 godziny.
  • Przed podaniem oprósz roladę cukrem pudrem i udekoruj truskawkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków.