Babeczki Irish Coffee
z whiskey
Dziś propozycja bardziej dla dorosłych – babeczki Irish Coffee, czyli mocno kawowe z dodatkiem whiskey :)
Przepis znalazłam u Marthy Steward.
Z podanej porcji otrzymacie około 16 sztuk babeczek.
Babeczki Irish Coffee – przepis do druku

Babeczki Irish Coffee
Składniki
składniki ciasta:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1/4 szklanki mleka
- 110 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru białego
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 2 duże jaja
- 2 łyżki whiskey
składniki kremu:
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka whiskey
- kawa rozpuszczalna do oprószenia
Instrukcja
- Kawę zalej wrzącą wodą i odstaw do przestudzenia.
- Masło utrzyj z cukrami na puszystą masę, pojedynczo dodawaj do masy jajka. Mąkę połącz z pozostałymi suchymi składnikami. Mleko wlej do kawy. Dodawaj na zmianę mąkę i kawę, na koniec wlej whiskey.
- Ciasto przełóż do przygotowanych papilotek do 2/3 wysokości.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20-22 minuty (do suchego patyczka). Gotowe babeczki ostudź.
- Przygotuj krem - kremówkę ubij z cukrem pudrem, dodaj whiskey. Przy pomocy rękawa cukierniczego (albo po prostu łyżką) nałóż krem na babeczki. Na koniec oprósz je kawą rozpuszczalną.
- Smacznego :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!