Babeczki Irish Coffee

z whiskey

Dziś propozycja bardziej dla dorosłych – babeczki Irish Coffee, czyli mocno kawowe z dodatkiem whiskey :)

Przepis znalazłam u Marthy Steward.

Z podanej porcji otrzymacie około 16 sztuk babeczek.

 

 

 

Babeczki Irish Coffee – przepis do druku

Babeczki Irish Coffee

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

składniki ciasta:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 110 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 2 duże jaja
  • 2 łyżki whiskey

składniki kremu:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka whiskey
  • kawa rozpuszczalna do oprószenia

Instrukcja
 

  • Kawę zalej wrzącą wodą i odstaw do przestudzenia.
  • Masło utrzyj z cukrami na puszystą masę, pojedynczo dodawaj do masy jajka. Mąkę połącz z pozostałymi suchymi składnikami. Mleko wlej do kawy. Dodawaj na zmianę mąkę i kawę, na koniec wlej whiskey.
  • Ciasto przełóż do przygotowanych papilotek do 2/3 wysokości.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20-22 minuty (do suchego patyczka). Gotowe babeczki ostudź.
  • Przygotuj krem - kremówkę ubij z cukrem pudrem, dodaj whiskey. Przy pomocy rękawa cukierniczego (albo po prostu łyżką) nałóż krem na babeczki. Na koniec oprósz je kawą rozpuszczalną.
  • Smacznego :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!