Sorbet malinowy
Robi się coraz cieplej, więc czas na domową produkcję lodów – proponuję dziś bardzo łatwy i smaczny sorbet malinowy.
Świeże maliny są jeszcze bardzo drogie, ale można tu wykorzystać maliny mrożone – jeśli macie porządny blender,to nie trzeba ich nawet rozmrażać :)
Wykorzystanie mrożonych owoców ma jeszcze jedną zaletę – lody robią się dużo szybciej i nie trzeba ich specjalnie mieszać w trakcie zamrażania :)
Zapraszam też do wykonania sorbetu z czarnej porzeczki albo sorbetu truskawkowego.
Z podanej porcji otrzymacie prawie litr lodów.

Sorbet malinowy
Składniki
- 800 g malin (mogą być mrożone)
- około szklanki cukru (ilość zależy od słodkości owoców)
- sok z jednej cytryny
- około 3 łyżki wódki (opcjonalnie)
Instrukcja
- Maliny zmiksuj z cukrem, dodaj sok z cytryny i wódkę (wódka ma zapobiegać tworzeniu się kryształków lodu, ale można z niej zrezygnować). Wszystko przełóż do maszyny do lodów, albo do pojemniczka na lody i włóż do zamrażaki (mieszaj co jakiś czas).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Kolor ma cudownie intensywny, podoba mi się ogromnie :)