Przepis na domowy malinowy sorbet

Robi się coraz cieplej, więc czas na domową produkcję lodów – proponuję dziś bardzo łatwy i smaczny sorbet malinowy.

Świeże maliny są jeszcze bardzo drogie, ale można tu wykorzystać maliny mrożone – jeśli macie porządny blender, to nie trzeba ich nawet rozmrażać :)

Wykorzystanie mrożonych owoców ma jeszcze jedną zaletę – lody robią się dużo szybciej i nie trzeba ich specjalnie mieszać w trakcie zamrażania :)

Zapraszam też do wykonania sorbetu z czarnej porzeczki albo sorbetu truskawkowego.

Z podanej porcji otrzymacie prawie litr lodów.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

sorbet malinowy

sorbet malinowy

Sorbet malinowy przepis

sorbet malinowy1

Sorbet malinowy

Wypieki Beaty
Przepis na domowy sorbet z malin.
5 z 2 ocen
Danie Deser
Porcje 1 litr

Składniki

  • 800 g malin (mogą być mrożone)
  • ok 200 g cukru około szklanki (ilość zależy od słodkości owoców)
  • sok z jednej cytryny
  • około 3 łyżki wódki (opcjonalnie)

Instrukcja
 

  • Maliny zmiksuj z cukrem.
    800 g malin, ok 200 g cukru
  • Dodaj sok z cytryny i wódkę (wódka ma zapobiegać tworzeniu się kryształków lodu, ale można z niej zrezygnować).
    sok, około 3 łyżki wódki
  • Wszystko przełóż do maszyny do lodów i mieszaj do zgęstnienia - wtedy przełóż do pojemniczka i schowaj do zamrażarki na kilka godzin.
  • Jeśli nie masz maszynki do lodów, to od razu przełóż masę do pojemniczka na lody i włóż do zamrażarki (mieszaj co jakiś czas).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!