Sorbet malinowy

Robi się coraz cieplej, więc czas na domową produkcję lodów – proponuję dziś bardzo łatwy i smaczny sorbet malinowy.

Świeże maliny są jeszcze bardzo drogie, ale można tu wykorzystać maliny mrożone – jeśli macie porządny blender,to nie trzeba ich nawet rozmrażać :)

Wykorzystanie mrożonych owoców ma jeszcze jedną zaletę – lody robią się dużo szybciej i nie trzeba ich specjalnie mieszać w trakcie zamrażania :)

 

Zapraszam też do wykonania sorbetu z czarnej porzeczki albo sorbetu truskawkowego.

Z podanej porcji otrzymacie prawie litr lodów.

sorbet malinowy

sorbet malinowy

Sorbet malinowy

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • 800 g malin (mogą być mrożone)
  • około szklanki cukru (ilość zależy od słodkości owoców)
  • sok z jednej cytryny
  • około 3 łyżki wódki (opcjonalnie)

Instrukcja
 

  • Maliny zmiksuj z cukrem, dodaj sok z cytryny i wódkę (wódka ma zapobiegać tworzeniu się kryształków lodu, ale można z niej zrezygnować). Wszystko przełóż do maszyny do lodów, albo do pojemniczka na lody i włóż do zamrażaki (mieszaj co jakiś czas).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!