Przepis na domowe cynamonowe lody

Uwielbiam smak i zapach cynamonu, więc nie mogłam sobie odmówić przyjemności zrobienia lodów cynamonowych.

W oryginalnym przepisie każą użyć do nich 10 kawałków kory cynamonowej, ale ja miałam akurat tylko 5, więc dodałam jeszcze szczyptę sproszkowanego cynamonu.

Lody wyszły przepyszne i myślę, że ilość cynamonu jest akurat i nie potrzeba więcej, ale jeśli ktoś woli, to może je zrobić ze wszystkich kawałków.

Takie lody cynamonowe będą idealne na upalne dni, możecie je również wykorzystać jako dodatek do deserów.

Polecam wam również do wypróbowania inne przepisy na lody, które pojawiły się na blogu – zapraszam na lody sernikowe z snickersami, lody truskawkowe z mascarpone, lody z awokado czy też bardzo proste i pyszne lody bananowo-borówkowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

lody cynamonowe

lody cynamonowe

domowe lody cynamonowe

Lody cynamonowe przepis

lody cynamonowe

Lody cynamonowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe lody cynamonowe.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
12 godz
Czas całkowity 14 godz 10 minut
Porcje 1 kg

Składniki

  • 200 ml mleka
  • 500 ml śmietany kremówki podzieloną po 250 ml
  • ¾ szklanki cukru 150 g
  • 1 szczypta soli
  • 10 kawałków kory cynamonowej (ja użyłam 5 kawałków i szczypty sproszkowanego cynamonu)
  • 5 żółtek

Instrukcja
 

  • Podgrzej w rondelku mleko, cukier, sól, 250 ml kremówki i korę cynamonową połamaną na mniejsze kawałki.
    200 ml mleka, 500 ml śmietany kremówki, ¾ szklanki cukru, 1 szczypta soli, 10 kawałków kory cynamonowej
  • Gdy mieszanina się zagotuje – zestaw ją z ognia, przykryj i odstaw na godzinę do ostygnięcia.
  • Po tym czasie ponownie podgrzej mieszaninę i usuń z niej cynamon.
  • Drugą kremówkę przelej do dużej miski.
  • Żółtka zmiksuj i powoli wlej do nich gorącą mieszaninę mleka.
    5 żółtek
  • Wymieszaj i ponownie przelej do garnka.
  • Gotuj całość na średnim ogniu do momentu aż masa zacznie gęstnieć, ciągle mieszaj aby się nie przypaliła.
  • Masę przelej przez sito do kremówki w misce.
  • Mieszaj, aż do ostudzenia (można miskę włożyć do zimnej kąpieli).
  • Schłodź mieszankę (najlepiej przez noc), a potem umieść w maszynie do lodów i mieszaj aż masa zgęstnieje, albo w zamrażarce (wtedy mieszaj co jakiś czas).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znaleziony na blogu Brown Eyed Baker.