Lody cynamonowe - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia
Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Lody cynamonowe

By | 2018-05-16T13:19:49+00:00 2012 Czerwiec 26th|Lody i mrożone|

Lody cynamonowe

Uwielbiam smak i zapach cynamonu, więc nie mogłam sobie odmówić przyjemności zrobienia lodów cynamonowych.

W oryginalnym przepisie każą użyć do nich 10 kawałków kory cynamonowej, ale ja miałam akurat tylko 5, więc dodałam jeszcze szczyptę sproszkowanego cynamonu.

Lody wyszły przepyszne i myślę, że ilość cynamonu jest akurat i nie potrzeba więcej, ale jeśli ktoś woli, to może je zrobić ze wszystkich kawałków.

Takie lody cynamonowe będą idealne na upalne dni, możecie je również wykorzystać jako dodatek do deserów.

Polecam wam również do wypróbowania inne przepisy na lody, które pojawiły się na blogu – zapraszam na lody sernikowe z snickersami, lody truskawkowe z mascarpone, lody z awokado czy też bardzo proste i pyszne lody bananowo-borówkowe.

 

lody cynamonowe

 lody cynamonowe

 domowe lody cynamonowe

 

Lody cynamonowe
 
Autor:
Składniki
  • 200ml mleka
  • 2 śmietany kremówki po 200-250ml
  • ¾ szklanki cukru
  • Szczypta soli
  • 10 kawałków kory cynamonowej (ja użyłam 5 kawałków i szczypty sproszkowanego cynamonu)
  • 5 żółtek
Wykonanie
  1. Podgrzej mleko, cukier, sól, jedną kremówkę i korę cynamonową połamaną na mniejsze kawałki. Gdy mieszanina się zagotuje – zestaw ją z ognia, przykryj i odstaw na godzinę do ostygnięcia. Po tym czasie ponownie podgrzej mieszaninę i usuń z niej cynamon.
  2. Drugą kremówkę przelej do dużej miski.
  3. Żółtka zmiksuj i powoli wlej do nich gorącą mieszaninę mleka. Wymieszaj i ponownie przelej do garnka.
  4. Gotuj całość na średnim ogniu do momentu aż masa zacznie gęstnieć, ciągle mieszaj aby się nie przypaliła.
  5. Masę przelej przez sito do kremówki w misce. Mieszaj, aż do ostudzenia (można miskę włożyć do zimnej kąpieli).
  6. Schłódź mieszankę (najlepiej przez noc), a potem umieść w maszynie do lodów, albo w zamrażarce (wtedy mieszaj co jakiś czas).
Przepis znaleziony na blogu Brown Eyed Baker.

Reklama

2 komentarze

  1. Chris Kowalski 2014/08/09 at 13:56 - Reply

    W punkcie pierwszym, masa się zwarzyła 🙁 dlaczego?

    • wypiekibeaty 2014/08/09 at 21:08 - Reply

      Jeszcze nigdy nie zdarzyło się mi, aby mleko się zwarzyło podczas gotowania – ani samo, ani gotowane z dodatkami. Myślę, że to może być wina mleka (troszkę poszukałam w internecie i wypowiedzi były właśnie, że to wina mleka :()

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: