Domowe lody kaktus – zdrowsza wersja

Moje dzieci uwielbiają lody kaktus – ba – nawet ja sama je lubię 🙂

Czego tu nie lubić, w końcu są to lekkie lody owocowe z soków oblane odrobiną czekolady – pyszne i orzeźwiające.

Pokusiłam się więc o zrobienie domowej wersji tych popularnych lodów.

Kupiłam bardzo dojrzałe kiwi – miękkie i aromatyczne, do tego słodkie maliny i piękną dojrzałą i dorodną brzoskwinię – specjalnie wybrałam dojrzałe, świeże owoce, aby były najsmaczniejsze (zimą można skorzystać z owoców mrożonych i z puszki).

Owoce zmiksowałam, wlałam do foremek na lody i zamroziłam.

Ostatnim „punktem programu” była polewa czekoladowa – wykorzystałam zielone Candy Melts firmy Wilton, ale można roztopić białą czekoladę i dodać do niej odrobinę zielonego barwnika.

Zaletą takich domowych lodów jest, że możecie znacznie ograniczyć dodatek cukru – jeśli użyjecie słodkie owoce, nie trzeba już nic dodatkowo ich osładzać 🙂

Zapraszam was również na wypróbowanie innych przepisów na lody z mojego bloga – np. lody truskawkowe z mascarpone, proste lody brzoskwiniowe, lody na piwie (to już raczej nie dla dzieci ;)), czy lody z białą czekoladą.

 

domowe lody kaktus

sorbetowe lody kaktus

lody kaktus zrobione w domu

owocowe lody dla dzieci

Domowe lody kaktus
 
Przepis na 6 lodów.
Autor:
Typ przepisu: Lody
Ilość: 6 sztuk
Składniki
  • 2 dojrzałe kiwi
  • około 80 g malin
  • jedna duża dojrzała brzoskwinia
  • opcjonalnie - trochę cukru pudru - do smaku
  • około 75-100 g czekolady
  • ewentualnie zielony barwnik
Wykonanie
  1. Zmiksuj oddzielnie wszystkie owoce dodając cukier puder do smaku (ja dawałam po łyżce).
  2. Do foremki do lodów nałóż najpierw trochę zmiksowanych kiwi, potem malin, a na koniec brzoskwinię.
  3. Włóż lody do zamrażarki na kilka godzin.
  4. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (możesz dodać barwnik).
  5. Wyjmij lody z foremek (jeśli foremkę potrzymasz chwilę pod strumieniem wody, to łatwiej wyjmiesz lody).
  6. Zanurz lody w czekoladzie i odczekaj chwilę, aż czekolada stwardnieje.