Przepis na domowe lody owocowe jak lody kaktus
Moje dzieci uwielbiają lody kaktus – ba – nawet ja sama je lubię :)
Czego tu nie lubić, w końcu są to lekkie lody owocowe z soków oblane odrobiną czekolady – pyszne i orzeźwiające.
Pokusiłam się więc o zrobienie domowej wersji tych popularnych lodów.
Kupiłam bardzo dojrzałe kiwi – miękkie i aromatyczne, do tego słodkie maliny i piękną dojrzałą i dorodną brzoskwinię – specjalnie wybrałam dojrzałe, świeże owoce, aby były najsmaczniejsze (zimą można skorzystać z owoców mrożonych i z puszki).
Owoce zmiksowałam, wlałam do foremek na lody i zamroziłam.
Ostatnim „punktem programu” była polewa czekoladowa – wykorzystałam zielone Candy Melts firmy Wilton, ale można roztopić białą czekoladę i dodać do niej odrobinę zielonego barwnika.
Zaletą takich domowych lodów jest, że możecie znacznie ograniczyć dodatek cukru – jeśli użyjecie słodkie owoce, nie trzeba już nic dodatkowo ich osładzać :)
Zapraszam was również na wypróbowanie innych przepisów na lody z mojego bloga – np. lody truskawkowe z mascarpone, proste lody brzoskwiniowe, lody na piwie (to już raczej nie dla dzieci ;)), czy lody z białą czekoladą.
Domowe lody kaktus przepis

Domowe lody kaktus
Składniki
- 2 kiwi dojrzałe
- około 80 g malin
- 1 brzoskwinia duża dojrzała
- cukier puder - opcjonalnie - do smaku
- około 75-100 g czekolady - na polewę
- zielony barwnik ewentualnie
Instrukcja
- Zmiksuj oddzielnie wszystkie owoce dodając cukier puder do smaku (ja dawałam po łyżce).2 kiwi, około 80 g malin, 1 brzoskwinia, cukier puder
- Do foremki do lodów nałóż najpierw trochę zmiksowanych kiwi, potem malin, a na koniec brzoskwinię.
- Włóż lody do zamrażarki na kilka godzin.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (możesz dodać barwnik).około 75-100 g czekolady, zielony barwnik
- Wyjmij lody z foremek (jeśli foremkę potrzymasz chwilę pod strumieniem wody, to łatwiej wyjmiesz lody).
- Zanurz lody w czekoladzie i odczekaj chwilę, aż czekolada stwardnieje.