Przepis na domowe pistacjowe lody

Wreszcie je zrobiłam – moje wyczekiwane lody pistacjowe.

Najpierw szukałam, gdzie można kupić pistacje bez łupinek.

Znalazłam takie za 140 zł kilogram i co oczywiste sobie darowałam. Teraz gdy patrzę ile czasu zajęło mi samo przygotowanie pistacji do tych lodów, to myślę, że taka cena nie jest aż tak mocno wygórowana :)

Jak zrobiłam lody z orzechów pistacjowych?

Najpierw musiałam zdjąć z orzeszków łupinki – 3/4 szklanki potrzebne do przepisu, to na prawdę bardzo dużo pistacji. Potem je sparzyłam, aby pozbyć się soli i skórek, a potem wszystkie obrałam ze skórek, aby mi się po lodach nie plątały. Stałam i stałam, jak ten świstak, co zawija w sreberka ;), ale gdy w końcu spróbowałam lody uznałam, że było warto :)

Sam przepis na lody jest taki sam jak na lody orzechowe, tylko podmieniłam rodzaj orzechów i dodałam dla koloru trochę zielonego barwnika (z tym trochę, to lekko przesadziłam, bo lody uzyskały kolor pięknej świeżej trawki :)).

Jeśli, tak jak ja, jesteście fanami lodów pistacjowych, to zachęcam do wypróbowania przepisu.

Wpadnijcie także na lody orzechowe, lody truskawkowo-kokosowe, lody bananowo-borówkowe albo czekoladowe lody rocky road z wieloma niespodziankami  w środku :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

lody pistacjowe

domowe pistacjowe lody

 

Lody pistacjowe przepis

pistacjowe1

Lody pistacjowe

Wypieki Beaty
Przepis na domowe lody z orzechów pistacjowych.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 2 godz
6 godz
Czas całkowity 8 godz 30 minut
Porcje 2 litr

Składniki

  • 3/4 szklanki pistacji mielonych (plus garść w większych kawałkach)
  • 3/4 szklanki cukru - 150 g
  • 2 szklanki tłustego mleka lub śmietanki kremówki - 500 ml
  • 5 żółtek

Instrukcja
 

  • Zmielone orzechy zagotuj razem z mlekiem (lub śmietaną kremówką).
    3/4 szklanki pistacji, 2 szklanki tłustego mleka
  • Żółtka utrzyj z cukrem.
    5 żółtek, 3/4 szklanki cukru
  • Gorące mleko wlewaj małym strumieniem do żółtek- ciągle mieszając, a następnie mieszankę ponownie przelej do rondelka i gotuj do czasu, aż masa zgęstnieje.
  • Lody ostudź i włóż do zamrażalnika (albo do maszynki do lodów) – mieszaj je co jakiś czas aż zamarzną.

Notatki

Jeśli chcesz to możesz dodać do lodów dla koloru odrobinę zielonego barwnika spożywczego (albo np. matchy) - tylko nie przesadź z nim jak ja :D
Słowa kluczowe lody z pistacji, pistacjowe lody domowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Lody twarożkowo-truskawkowe

Sprawdź ten przepis
lody twarogowe

Kremowe lody z owocami

Sprawdź ten przepis
kremowe lody z owocami

Wegańskie lody kokosowe z wanilią

Sprawdź ten przepis
wegańskie lody kokosowe