Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Lody pistacjowe

By |2018-05-16T14:19:03+00:002012 Lipiec 4th|Lody i mrożone|

Lody pistacjowe

Wreszcie je zrobiłam – wyczekiwane lody pistacjowe.

Najpierw szukałam, gdzie można kupić pistacje bez łupinek.

Znalazłam takie za 140 zł kilogram i co oczywiste sobie darowałam. Teraz gdy patrzę ile czasu zajęło mi samo przygotowanie pistacji do tych lodów, to myślę, że taka cena nie jest wygórowana 🙂

Najpierw musiałam zdjąć z orzeszków łupinki – 3/4 szklanki potrzebne do przepisu, to na prawdę bardzo dużo pistacji, potem je sparzyłam, aby pozbyć się soli i skórek, a potem wszystkie obrałam ze skórek, aby mi się po lodach nie plątały. Stałam i stałam, jak ten świstak, co zawija w sreberka ;), ale gdy w końcu spróbowałam lody uznałam, że było warto 🙂

Sam przepis jest taki sam jak na lody orzechowe, tylko podmieniłam rodzaj orzechów i dodałam dla koloru trochę zielonego barwnika (z tym trochę, to lekko przesadziłam, bo lody uzyskały kolor pięknej świeżej trawki :)).

Jeśli, tak jak ja, jesteście fanami lodów pistacjowych, to zachęcam do wypróbowania przepisu.

Wpadnijcie także na lody orzechowe, lody truskawkowo-kokosowe, lody bananowo-borówkowe albo czekoladowe lody rocky road z wieloma niespodziankami  w środku 🙂

 lody pistacjowe

 lody pistacjowe

 

Lody pistacjowe
 
Autor:
Ilość: ok. 1 litr
Składniki
  • ¾ szklanki mielonych pistacji (plus garść w większych kawałkach)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki tłustego mleka lub śmietanki kremówki
  • 5 żółtek
Wykonanie
  1. Zmielone orzechy zagotuj razem z mlekiem.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem. Gorące mleko wlewaj małym strumieniem do żółtek, a następnie mieszankę ponownie przelej do rondelka i gotuj do czasu, aż masa zgęstnieje.
  3. Lody ostudź i włóż do zamrażalnika (albo do maszynki do lodów) – mieszaj je co jakiś czas.
Reklama

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: