Lody pistacjowe

Wreszcie je zrobiłam – wyczekiwane lody pistacjowe.

Najpierw szukałam, gdzie można kupić pistacje bez łupinek.

Znalazłam takie za 140 zł kilogram i co oczywiste sobie darowałam. Teraz gdy patrzę ile czasu zajęło mi samo przygotowanie pistacji do tych lodów, to myślę, że taka cena nie jest wygórowana :)

Najpierw musiałam zdjąć z orzeszków łupinki – 3/4 szklanki potrzebne do przepisu, to na prawdę bardzo dużo pistacji, potem je sparzyłam, aby pozbyć się soli i skórek, a potem wszystkie obrałam ze skórek, aby mi się po lodach nie plątały. Stałam i stałam, jak ten świstak, co zawija w sreberka ;), ale gdy w końcu spróbowałam lody uznałam, że było warto :)

Sam przepis jest taki sam jak na lody orzechowe, tylko podmieniłam rodzaj orzechów i dodałam dla koloru trochę zielonego barwnika (z tym trochę, to lekko przesadziłam, bo lody uzyskały kolor pięknej świeżej trawki :)).

Jeśli, tak jak ja, jesteście fanami lodów pistacjowych, to zachęcam do wypróbowania przepisu.

Wpadnijcie także na lody orzechowe, lody truskawkowo-kokosowe, lody bananowo-borówkowe albo czekoladowe lody rocky road z wieloma niespodziankami  w środku :)

 lody pistacjowe

 lody pistacjowe

 

Lody pistacjowe

Wypieki Beaty
5 z 2 ocen

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Zmielone orzechy zagotuj razem z mlekiem.
  • Żółtka utrzyj z cukrem. Gorące mleko wlewaj małym strumieniem do żółtek, a następnie mieszankę ponownie przelej do rondelka i gotuj do czasu, aż masa zgęstnieje.
  • Lody ostudź i włóż do zamrażalnika (albo do maszynki do lodów) – mieszaj je co jakiś czas.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!