Przepis na wegańskie lody truskawkowe na mleczku kokosowym

lody truskawkowo-kokosowe


Zapraszam na lody truskawkowo-kokosowe – bardzo proste, lekkie i wegańskie.

Jeśli nie słodzicie, to potrzebujecie tylko dwóch składników (w wersji podstawowej) – potrzebne będą truskawki i mleczko kokosowe z puszki.

Ja dodałam jeszcze odrobinę cukru oraz kokosowy likier (w typie Malibu) :D

Nie obawiajcie się tego likieru, na pewno od niego nie „zakręci się” Wam w głowach ;)

Te wegańskie lody w typie są bardziej sorbetowe, mocno owocowe i lekkie – dla mnie przepyszne :)

Możecie je przyrządzić w maszynce do lodów, albo bez.

Przy dłuższym leżeniu w zamrażarce lody są jak kamień, więc przed spożyciem dobrze jest je wyjąć z pół godziny wcześniej z zamrażarki, aby lekko odtajały :)

Zapraszam również na lody na piwie albo na lody o smaku solonego karmelu :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

lody truskawkowo-kokosowe

lody truskawkowo-kokosowe

lody truskawkowo-kokosowe 4

lody truskawkowo-kokosowe 7

lody truskawkowo-kokosowe 9

Lody truskawkowo-kokosowe przepis

lody truskawkowo kokosowe 6

Lody truskawkowo-kokosowe

Wypieki Beaty
Przepis na wegańskie lody truskawkowe z mleczkiem kokosowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
6 godz
Czas całkowity 6 godz 10 minut
Porcje 1 litr

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 1 puszka mleka kokosowego 400 ml
  • 0,5 szklanki likieru kokosowego opcjonalnie zamiast części mleka kokosowego
  • cukier do smaku

Instrukcja
 

  • Truskawki umyj i usuń szypułki.
    1 kg truskawek
  • Owoce zmiksuj blenderem, dodaj mleko kokosowe i likier (jeśli chcesz) - zmiksuj razem.
    1 puszka mleka kokosowego, 0,5 szklanki likieru kokosowego
  • Posłodź do smaku cukrem.
    cukier
  • Przełóż masę do maszyny do lodów i mieszaj aż masa zgęstnieje.
  • Jeśli nie używasz maszynki, to przelej masę do pojemnika i schowaj do zamrażarki.
  • Co około pół godziny przemieszaj masę widelcem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

lody truskawkowo-kokosowe 5