Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Truskawkowe semifreddo

By |2018-05-28T21:45:20+00:002012 Lipiec 12th|Ciasta owocowe, Lody i mrożone, Truskawki w roli głównej|

Truskawkowe semifreddo

Semifreddo to klasyczny włoski deser ze śmietany i bez.

To deser lodowy – podawany w zamrożonym stanie.

Jest łatwiejszy do wykonania niż lody, bo nie wymaga użycia maszyny do lodów, ani mieszania podczas zamrażania.

Podaje się go pokrojonego na kawałki jak ciasto.

Myślę, że w gorące dni, to świetny wybór deseru 🙂

Jako owoce użyłam truskawki, ale można wykorzystać jagody, maliny, poziomki itp.

Wypróbujcie również przepis na semifreddo jagodowe, na mrożony torcik truskawkowy, albo jeden z licznych przepisów na lody 🙂

 

 truskawkowe semifreddo

 semifreddo truskawkowe

semifredo truskawkowe

 

Truskawkowe semifreddo
 
Przepis na foremkę o wielkości okołó 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Deser
Składniki
składniki na tortownicę o wielkości 20-22cm:
  • 250 g truskawek
  • 3 łyżki słodkiego likieru lub nalewki, np. wiśniówki (opcjonalnie)
  • 300 ml zimnej śmietanki 30-36 proc.
  • ⅓ szklanki (ok. 75 g) cukru pudru
  • 115 g bez
  • 100 g borówki amerykańskiej, poziomek, malin lub innych drobnych owoców
składniki sosu:
  • 250 g owoców (ja użyłam maliny, można wziąć truskawki)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • Owoce do dekoracji.
Wykonanie
  1. wykonanie masy:
  2. Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj w blenderze. Przełóż do miski i wymieszaj z likierem.
  3. Bezy włóż do foliowej torebki i rozkrusz. W drugiej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem. Dodaj bezy, wymieszaj i połącz z musem truskawkowym oraz borówkami (lub poziomkami - będą ładnie wyglądały po przekrojeniu).
  4. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż pergaminem lub folią spożywczą i wlej masę. Wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin.
wykonanie sosu:
  1. W rondlu podgrzej owoce z cukrem i wodą, aż zmiękną. Całość przetrzyj przez sito i ostudź. Możesz też po prostu zmiksować owoce blenderem.
  2. Wyjmij deser z zamrażarki (najlepiej około godzinę przed podaniem przełóż go do lodówki). Przełóż na zimny talerz i podziel na porcje. Każdą posyp cukrem pudrem, udekoruj owocami i listkami mięty. Podawaj od razu z sosem owocowym.
Przepis pochodzi z Palce lizać

Poniżej zdjęcie deseru jeszcze przed zamrożeniem.

Reklama

2 komentarze

  1. […] początku istnienia bloga robiłam semifreddo truskawkowe, teraz przygotowałam znacznie prostsze semifreddo jagodowe z przepisu Pawła Małeckiego (przepis […]

  2. […] Wypieki Beaty Stronka z przepisami i moimi doświadczeniami piekarskimi Strona głównaO mnie RSS ← Truskawkowe daiquri Truskawkowe semifredo → […]

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: