Truskawkowe semifreddo
Semifreddo to klasyczny włoski deser ze śmietany i bez.
To deser lodowy – podawany w zamrożonym stanie.
Jest łatwiejszy do wykonania niż lody, bo nie wymaga użycia maszyny do lodów, ani mieszania podczas zamrażania.
Podaje się go pokrojonego na kawałki jak ciasto.
Myślę, że w gorące dni, to świetny wybór deseru :)
Jako owoce użyłam truskawki, ale można wykorzystać jagody, maliny, poziomki itp.
Wypróbujcie również przepis na semifreddo jagodowe, na mrożony torcik truskawkowy, albo jeden z licznych przepisów na lody :)

Truskawkowe semifreddo
Przepis na foremkę o wielkości okołó 22 cm.
Składniki
składniki na tortownicę o wielkości 20-22cm:
- 250 g truskawek
- 3 łyżki słodkiego likieru lub nalewki , np. wiśniówki (opcjonalnie)
- 300 ml zimnej śmietanki 30-36 proc.
- 1/3 szklanki (ok. 75 g) cukru pudru
- 115 g bez
- 100 g borówki amerykańskiej , poziomek, malin lub innych drobnych owoców
składniki sosu:
- 250 g owoców (ja użyłam maliny, można wziąć truskawki)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
- Owoce do dekoracji.
Instrukcja
- wykonanie masy:
- Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj w blenderze. Przełóż do miski i wymieszaj z likierem.
- Bezy włóż do foliowej torebki i rozkrusz. W drugiej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem. Dodaj bezy, wymieszaj i połącz z musem truskawkowym oraz borówkami (lub poziomkami - będą ładnie wyglądały po przekrojeniu).
- Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż pergaminem lub folią spożywczą i wlej masę. Wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin.
wykonanie sosu:
- W rondlu podgrzej owoce z cukrem i wodą, aż zmiękną. Całość przetrzyj przez sito i ostudź. Możesz też po prostu zmiksować owoce blenderem.
- Wyjmij deser z zamrażarki (najlepiej około godzinę przed podaniem przełóż go do lodówki). Przełóż na zimny talerz i podziel na porcje. Każdą posyp cukrem pudrem, udekoruj owocami i listkami mięty. Podawaj od razu z sosem owocowym.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis pochodzi z Palce lizać
Poniżej zdjęcie deseru jeszcze przed zamrożeniem.
[…] początku istnienia bloga robiłam semifreddo truskawkowe, teraz przygotowałam znacznie prostsze semifreddo jagodowe z przepisu Pawła Małeckiego (przepis […]
[…] Wypieki Beaty Stronka z przepisami i moimi doświadczeniami piekarskimi Strona głównaO mnie RSS ← Truskawkowe daiquri Truskawkowe semifredo → […]