Truskawkowe semifreddo

Semifreddo to klasyczny włoski deser ze śmietany i bez.

To deser lodowy – podawany w zamrożonym stanie.

Jest łatwiejszy do wykonania niż lody, bo nie wymaga użycia maszyny do lodów, ani mieszania podczas zamrażania.

Podaje się go pokrojonego na kawałki jak ciasto.

Myślę, że w gorące dni, to świetny wybór deseru :)

Jako owoce użyłam truskawki, ale można wykorzystać jagody, maliny, poziomki itp.

Wypróbujcie również przepis na semifreddo jagodowe, na mrożony torcik truskawkowy, albo jeden z licznych przepisów na lody :)

 

 truskawkowe semifreddo

 semifreddo truskawkowe

semifredo truskawkowe

 

semifredo

Truskawkowe semifreddo

Wypieki Beaty
Przepis na foremkę o wielkości okołó 22 cm.
5 z 1 oceny
Danie Deser

Składniki
  

składniki na tortownicę o wielkości 20-22cm:

  • 250 g truskawek
  • 3 łyżki słodkiego likieru lub nalewki , np. wiśniówki (opcjonalnie)
  • 300 ml zimnej śmietanki 30-36 proc.
  • 1/3 szklanki (ok. 75 g) cukru pudru
  • 115 g bez
  • 100 g borówki amerykańskiej , poziomek, malin lub innych drobnych owoców

składniki sosu:

  • 250 g owoców (ja użyłam maliny, można wziąć truskawki)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • Owoce do dekoracji.

Instrukcja
 

  • wykonanie masy:
  • Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj w blenderze. Przełóż do miski i wymieszaj z likierem.
  • Bezy włóż do foliowej torebki i rozkrusz. W drugiej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem. Dodaj bezy, wymieszaj i połącz z musem truskawkowym oraz borówkami (lub poziomkami - będą ładnie wyglądały po przekrojeniu).
  • Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż pergaminem lub folią spożywczą i wlej masę. Wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin.

wykonanie sosu:

  • W rondlu podgrzej owoce z cukrem i wodą, aż zmiękną. Całość przetrzyj przez sito i ostudź. Możesz też po prostu zmiksować owoce blenderem.
  • Wyjmij deser z zamrażarki (najlepiej około godzinę przed podaniem przełóż go do lodówki). Przełóż na zimny talerz i podziel na porcje. Każdą posyp cukrem pudrem, udekoruj owocami i listkami mięty. Podawaj od razu z sosem owocowym.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis pochodzi z Palce lizać

Poniżej zdjęcie deseru jeszcze przed zamrożeniem.