Przepis na truskawkowy deser lodowy

Semifreddo to klasyczny włoski deser ze śmietany i bez.

To deser lodowy – podawany w zamrożonym stanie.

Jest łatwiejszy do wykonania niż lody, bo nie wymaga użycia maszyny do lodów, ani mieszania podczas zamrażania.

Podaje się go pokrojonego na kawałki jak ciasto.

Myślę, że w gorące dni, to świetny wybór :)

Jako owoce użyłam truskawki, ale można wykorzystać jagody, maliny, poziomki itp.

Wypróbujcie również przepis na semifreddo jagodowe, na mrożony torcik truskawkowy, albo jeden z licznych przepisów na lody :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 3 ocen
Postaw mi kawę

 

truskawkowe semifreddo

truskawkowe semifreddo z bezami

semifreddo z truskawkami

 

Truskawkowe semifreddo przepis

semifredo

Truskawkowe semifreddo

Wypieki Beaty
Przepis na prosty truskawkowy deser lodowy z bezami w środku.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 40 minut
6 godz
Czas całkowity 6 godz 40 minut
Danie Deser
Porcje 12

Wyposażenie

  • Przepis na foremkę o wielkości około 22 cm.

Składniki

składniki semifreddo

składniki sosu:

  • 250 g owoców (ja użyłam maliny, można wziąć truskawki)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • owoce do dekoracji.

Instrukcja
 

truskawkowe semifreddo

  • Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj w blenderze. Przełóż do miski i wymieszaj z likierem.
    250 g truskawek, 3 łyżki słodkiego likieru
  • Bezy włóż do foliowej torebki i rozkrusz.
    115 g bezików
  • W drugiej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem.
    300 ml śmietanki kremówki, 1/3 szklanki cukru pudru
  • Dodaj bezy, wymieszaj i połącz z musem truskawkowym oraz borówkami (lub poziomkami - będą ładnie wyglądały po przekrojeniu).
    100 g borówki amerykańskiej
  • Tortownicę wyłóż pergaminem lub folią spożywczą i wlej masę.
  • Wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin.

wykonanie sosu:

  • W rondlu podgrzej owoce z cukrem i wodą, aż zmiękną.
    250 g owoców, 2 łyżki cukru, 1 łyżka wody
  • Całość przetrzyj przez sito i ostudź. Możesz też po prostu zmiksować owoce blenderem.
  • Wyjmij deser z zamrażarki (najlepiej około godzinę przed podaniem przełóż go do lodówki).
  • Przełóż na zimny talerz i podziel na porcje.
  • Każdą posyp cukrem pudrem, udekoruj owocami i listkami mięty.
    owoce
  • Podawaj od razu z sosem owocowym.
Słowa kluczowe deser lodowy, jak robić semifreddo, truskawkowy deser lodowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis pochodzi z Palce lizać

Poniżej zdjęcie deseru jeszcze przed zamrożeniem.

semifredo1

Lodowe tiramisu

Sprawdź ten przepis
lodowe tiramisu

Lodowy shake owocowy

Sprawdź ten przepis
shake owocowy

Truskawkowy tort mrożony

Sprawdź ten przepis
oreo strawberry cake