Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Budyniowe placuszki przepis
Wypieki Beaty
Przepis na puszyste i pyszne racuchy budyniowe z budyniem waniliowym.
4.22
z
57
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Łączny czas
35
minuty
minut
Rodzaj
Placki
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
4
Kalorie
150
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na placuszki budyniowe
275
g
mąki pszennej
(typ 450-500 - niepełne 2 szklanki)
1
opakowanie
budyniu
(40 g - np. waniliowy, śmietankowy, malinowy - u mnie bez cukru)
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
3
łyżki
cukru
((ja dałam w połowie cukier z wanilią))
2
jajka
(użyłam rozmiar L)
375
g
jogurtu naturalnego
(takiego rzadkiego w konsystencji lub kefiru/maślanki - trochę ponad 1,5 szklanki)
2
duże
jabłka
( pokrojone w dość drobną kostkę)
mleko
(opcjonalnie - jeśli ciasto będzie za gęste)
Instrukcja
Krok 1 - przygotuj ciasto na placki budyniowe
Zmieszaj razem suche składniki, a w drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
275 g mąki pszennej,
1 opakowanie budyniu,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki cukru
Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj lub zmiksuj - jeśli ciasto wydaje ci się za gęste, to możesz dodać trochę mleka.
2 jajka,
375 g jogurtu naturalnego,
mleko
Dodaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj.
2 duże jabłka
Krok 2 - usmaż placuszki budyniowe
Smaż na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (ja przykrywałam patelnię pokrywką i smażyłam placuszki na małym ogniu).
Po około 2 minutach delikatnie obróć placuszki na drugą stronę i podsmaż chwilkę.
Po usmażeniu posyp placki cukrem pudrem i podaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
150
kcal
Weglowodany:
28
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
2
g
Błonnik:
1
g
Słowo kluczowe
placki z budyniem, placuszki z jabłkami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!