Przepis na czekoladowe ciasto w wersji fit

dietetyczne ciasto czekoladowe z owocami 5


Dziś mam dla Was dietetyczne ciasto czekoladowe – a dlaczego dietetyczne?

Bo upieczone jest na mące pełnoziarnistej, jako tłuszcz użyłam olej kokosowy, do tego jogurt grecki w cieście i w kremie oraz masa świeżych owoców.

Ciasto jest pyszne, wilgotne, mocno owocowe – idealne na gorące dni :)

Sam pomysł na  fit ciasto czekoladowe pochodzi ze strony I am Baker, ja dodałam do niego krem na bazie jogurtu greckiego dosłodzonego miodem (aby jogurt nie spływał dodałam do niego trochę żelatyny).

Jedyne odstępstwo od „dietetyczności” to czekolada – jeśli użyjecie gorzkiej rozpuszczonej czekolady, to ciacho będziecie mogli jeść bez wyrzutów sumienia :)

Podaję porcję na tortownicę o wielkości 22 cm.

Po więcej takich „odchudzonych” przepisów zaglądajcie do kategorii Zdrowo i fit – a tam znajdziecie np. bezglutenowe babeczki z truskawkami, pudding z tapioki, sernik jogurtowy, czy też ekspresowe ciasto kokosowe robione w kubku w mikrofalówce :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

dietetyczne ciasto czekoladowe z owocami 1

dietetyczne ciasto czekoladowe z owocami 4

dietetyczne ciasto czekoladowe z owocami 6

dietetyczne ciasto czekoladowe z owocami 9

dietetyczne ciasto czekoladowe z owocami 10

Dietetyczne ciasto czekoladowe przepis

ciasto czekoladowe z owocami

Dietetyczne ciasto czekoladowe

Wypieki Beaty
Przepis na torcik czekoladowy w wersji fit.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 25 minut
4 godz
Czas całkowity 5 godz 5 minut
Porcje 12

Wyposażenie

  • 2 tortownice o średnicy około 22 cm.

Składniki

ciasto czekoladowe:

krem:

  • 800 g jogurtu greckiego gęstego
  • 3-4 łyżki miodu (lub do smaku)
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny
  • woda - odrobina zimnej do żelatyny
  • ok 0,5 kg świeżych owoców - mieszanych

czekolada:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Olej kokosowy podgrzej - tak aby się rozpuścił.
    0,5 szklanki oleju kokosowego
  • Dodaj do niego cukier, jogurt naturalny, wanilię i jajko - zmiksuj.
    100 g cukru trzcinowego, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 2 łyżki ekstraktu z wanilii, 1 jajko
  • Mąkę przesiej przez sito razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
    300 g mąki pełnoziarnistej, 40 g gorzkiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli
  • Dodaj mąkę do mokrych składników na zmianę z mlekiem.
    3/4 szklanki mleka
  • Przelej masę do dwóch tortownic o średnicy 22 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut - do suchego patyczka (jeśli pieczesz całość na raz, to wydłuż czas pieczenia do 45-50 minut).
  • Po upieczeniu ciasto wystudź i zetnij ostrym nożem wypukłe czubki.

krem:

  • Jogurt grecki zmieszaj z miodem - dodaj go do smaku.
    800 g jogurtu greckiego, 3-4 łyżki miodu
  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - trochę ponad poziom żelatyny, poczekaj aż żelatyna napęcznieje i wtedy podgrzej ją chwilę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
    2 czubate łyżeczki żelatyny, woda
  • Wymieszaj dokładnie, dodaj 2 łyżki jogurtu i wymieszaj.
  • Wlej żelatynę do reszty jogurtu i energicznie zmiksuj.
  • Jeśli krem jest dość rzadki to wstaw do go lodówki, aby lekko stężał.
  • Na jednym blacie ciasta zapnij obręcz z tortownicy, wyłóż na wierzch trochę ponad połowę kremu jogurtowego, na wierzchu ułóż połowę owoców.
    ok 0,5 kg świeżych owoców
  • Przykryj drugim blatem ciasta, wyłóż resztę kremu i resztę owoców.
  • Ścięte czubki ciasta możesz pokruszyć i posypać nimi wierzch owoców.
  • Ciasto schowaj do lodówki aby krem stężał.
  • Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z miodem (albo z odrobiną śmietany kremówki) - polej nią ciasto przed podaniem.
    50 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka miodu
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

dietetyczne ciasto czekoladowe z owocami 11