dietetyczne ciasto czekoladowe z owocami 5

 

Dziś mam dla Was dietetyczne ciasto czekoladowe – a dlaczego dietetyczne?

Bo upieczone jest na mące pełnoziarnistej, jako tłuszcz użyłam olej kokosowy, do tego jogurt grecki w cieście i w kremie oraz masa świeżych owoców.

Ciasto jest pyszne, wilgotne, mocno owocowe – idealne na gorące dni :)

Sam pomysł na  dietetyczne ciasto czekoladowe pochodzi ze strony I am Baker, ja dodałam do niego krem na bazie jogurtu greckiego dosłodzonego miodem (aby jogurt nie spływał dodałam do niego trochę żelatyny).

Jedyne odstępstwo od „dietetyczności” do czekolada – jeśli użyjecie gorzkiej rozpuszczonej czekolady, to ciacho będziecie mogli jeść bez wyrzutów sumienia :)

Podaję porcję na tortownicę o wielkości 22 cm.

Po więcej takich „odchudzonych” przepisów zaglądajcie do kategorii Zdrowo i fit – a tam znajdziecie np. bezglutenowe babeczki z truskawkami, pudding z tapioki, sernik jogurtowy, czy też ekspresowe ciasto kokosowe robione w kubku w mikrofalówce :D

 

dietetyczne ciasto czekoladowe z owocami 1

 

dietetyczne ciasto czekoladowe z owocami 4

 

dietetyczne ciasto czekoladowe z owocami 6

 

dietetyczne ciasto czekoladowe z owocami 9

 

dietetyczne ciasto czekoladowe z owocami 10

 

ciasto czekoladowe z owocami

Dietetyczne ciasto czekoladowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto czekoladowe:

krem:

  • 800 g gęstego jogurtu greckiego
  • 3-4 łyżki miodu (lub do smaku)
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny
  • odrobina zimnej wody
  • około pół kilograma świeżych owoców - mieszanych

czekolada:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Olej kokosowy podgrzej - tak aby się rozpuścił.
  • Dodaj do niego cukier, jogurt naturalny, wanilię i jajko - zmiksuj.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  • Dodaj mąkę do mokrych składników na zmianę z mlekiem.
  • Przelej masę do dwóch tortownic o średnicy 22 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut - do suchego patyczka (jeśli pieczesz całość na raz, to wydłuż czas pieczenia do 45-50 minut).
  • Po upieczeniu ciasto wystudź i zetnij ostrym nożem wypukłe czubki.

krem:

  • Jogurt grecki zmieszaj z miodem - dodaj go do smaku.
  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - trochę ponad poziom żelatyny, poczekaj aż żelatyna napęcznieje i wtedy podgrzej ją chwilę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
  • Wymieszaj dokładnie, dodaj 2 łyżki jogurtu i wymieszaj.
  • Wlej żelatynę do reszty jogurtu i energicznie zmiksuj.
  • Jeśli krem jest dość rzadki to wstaw do go lodówki, aby lekko stężał.
  • Na jednym blacie ciasta zapnij obręcz z tortownicy, wyłóż na wierzch trochę ponad połowę kremu jogurtowego, na wierzchu ułóż połowę owoców.
  • Przykryj drugim blatem ciasta, wyłóż resztę kremu i resztę owoców.
  • Ścięte czubki ciasta możesz pokruszyć i posypać nimi wierzch owoców.
  • Ciasto schowaj do lodówki aby krem stężał.
  • Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z miodem (albo z odrobiną śmietany kremówki) - polej nią ciasto przed podaniem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

dietetyczne ciasto czekoladowe z owocami 11