Przepis na czekoladowe ciasto w wersji fit
Dziś mam dla Was dietetyczne ciasto czekoladowe – a dlaczego dietetyczne?
Bo upieczone jest na mące pełnoziarnistej, jako tłuszcz użyłam olej kokosowy, do tego jogurt grecki w cieście i w kremie oraz masa świeżych owoców.
Ciasto jest pyszne, wilgotne, mocno owocowe – idealne na gorące dni :)
Sam pomysł na fit ciasto czekoladowe pochodzi ze strony I am Baker, ja dodałam do niego krem na bazie jogurtu greckiego dosłodzonego miodem (aby jogurt nie spływał dodałam do niego trochę żelatyny).
Jedyne odstępstwo od „dietetyczności” to czekolada – jeśli użyjecie gorzkiej rozpuszczonej czekolady, to ciacho będziecie mogli jeść bez wyrzutów sumienia :)
Podaję porcję na tortownicę o wielkości 22 cm.
Po więcej takich „odchudzonych” przepisów zaglądajcie do kategorii Zdrowo i fit – a tam znajdziecie np. bezglutenowe babeczki z truskawkami, pudding z tapioki, sernik jogurtowy, czy też ekspresowe ciasto kokosowe robione w kubku w mikrofalówce :D
Dietetyczne ciasto czekoladowe przepis

Dietetyczne ciasto czekoladowe
Wyposażenie
- 2 tortownice o średnicy około 22 cm.
Składniki
ciasto czekoladowe:
- 0,5 szklanki oleju kokosowego (około 140 g)
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 jajko (użyłam rozmiar L)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 300 g mąki pełnoziarnistej (użyłam pszenną)
- 40 g gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki mleka (ja użyłam mleczko kokosowe)
krem:
- 800 g jogurtu greckiego gęstego
- 3-4 łyżki miodu (lub do smaku)
- 2 czubate łyżeczki żelatyny
- woda - odrobina zimnej do żelatyny
- ok 0,5 kg świeżych owoców - mieszanych
czekolada:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka miodu
Instrukcja
ciasto:
- Olej kokosowy podgrzej - tak aby się rozpuścił.0,5 szklanki oleju kokosowego
- Dodaj do niego cukier, jogurt naturalny, wanilię i jajko - zmiksuj.100 g cukru trzcinowego, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 2 łyżki ekstraktu z wanilii, 1 jajko
- Mąkę przesiej przez sito razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.300 g mąki pełnoziarnistej, 40 g gorzkiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli
- Dodaj mąkę do mokrych składników na zmianę z mlekiem.3/4 szklanki mleka
- Przelej masę do dwóch tortownic o średnicy 22 cm.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut - do suchego patyczka (jeśli pieczesz całość na raz, to wydłuż czas pieczenia do 45-50 minut).
- Po upieczeniu ciasto wystudź i zetnij ostrym nożem wypukłe czubki.
krem:
- Jogurt grecki zmieszaj z miodem - dodaj go do smaku.800 g jogurtu greckiego, 3-4 łyżki miodu
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - trochę ponad poziom żelatyny, poczekaj aż żelatyna napęcznieje i wtedy podgrzej ją chwilę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.2 czubate łyżeczki żelatyny, woda
- Wymieszaj dokładnie, dodaj 2 łyżki jogurtu i wymieszaj.
- Wlej żelatynę do reszty jogurtu i energicznie zmiksuj.
- Jeśli krem jest dość rzadki to wstaw do go lodówki, aby lekko stężał.
- Na jednym blacie ciasta zapnij obręcz z tortownicy, wyłóż na wierzch trochę ponad połowę kremu jogurtowego, na wierzchu ułóż połowę owoców.ok 0,5 kg świeżych owoców
- Przykryj drugim blatem ciasta, wyłóż resztę kremu i resztę owoców.
- Ścięte czubki ciasta możesz pokruszyć i posypać nimi wierzch owoców.
- Ciasto schowaj do lodówki aby krem stężał.
- Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z miodem (albo z odrobiną śmietany kremówki) - polej nią ciasto przed podaniem.50 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka miodu