Ciasteczka amaretti z matcha

 

migdałowe ciasteczka z matcha

 

Ciasteczka amaretti to popularne we Włoszech ciasteczka zrobione z białek i mielonych migdałów (taki kuzyn makaroników).

Amaretti są chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące (takie lekko klejące) w środku. Nieziemsko smakują migdałami.

A do tego są bardzo proste do zrobienia (na blogu jest przepis na tradycyjne ciasteczka amaretti z przepisu Jamiego Olivera).

Teraz zrobiłam wersję lekko odmienioną – bo z dodatkiem proszku matcha.

Matcha to japońska zielona herbata w sproszkowanej postaci, która jest podobno najbardziej zdrowa ze wszystkich odmian zielonej herbaty.

Matcha w amaretti nadała im fajny zielony kolor oraz leciutko zmieniła ich smak.

Spróbujcie koniecznie tą wersję, a jeśli nie zjecie wszystkiego od razu, to część ciasteczek możecie wykorzystać do deseru trifle :)

 

ciasteczka amaretti z matcha ciasteczka migdałowe z matcha
 

włoskie ciasteczka migdałowe migdałowe ciasteczka amaretti z matcha
 

Przepis na ciasteczka amaretti do druku

ciasteczka amaretti z matcha

Ciasteczka amaretti z matcha

Wypieki Beaty
Przepis na około 24 ciasteczka.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 24
Kalorie 92 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem mielone migdały, cukier (zwykły), sól oraz matcha.
  • Białka ubij na sztywno z sokiem z cytryny.
  • Dodaj białka do suchych składników i wymieszaj.
  • Nabieraj łyżeczką nieduże porcje ciasta i tocz w dłoniach kulki (o średnicy około 2 cm), każdą kulkę obtocz w cukrze pudrze.
  • Układaj ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciasteczkami.
  • Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu przestudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 92kcalWeglowodany: 11gBiałko: 2gTłuszcz: 4.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.