Ciasteczka amaretti z matcha
Ciasteczka amaretti to popularne we Włoszech ciasteczka zrobione z białek i mielonych migdałów (taki kuzyn makaroników).
Amaretti są chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące (takie lekko klejące) w środku. Nieziemsko smakują migdałami.
A do tego są bardzo proste do zrobienia (na blogu jest przepis na tradycyjne ciasteczka amaretti z przepisu Jamiego Olivera).
Teraz zrobiłam wersję lekko odmienioną – bo z dodatkiem proszku matcha.
Matcha to japońska zielona herbata w sproszkowanej postaci, która jest podobno najbardziej zdrowa ze wszystkich odmian zielonej herbaty.
Matcha w amaretti nadała im fajny zielony kolor oraz leciutko zmieniła ich smak.
Spróbujcie koniecznie tą wersję, a jeśli nie zjecie wszystkiego od razu, to część ciasteczek możecie wykorzystać do deseru trifle :)




Przepis na ciasteczka amaretti do druku

Ciasteczka amaretti z matcha
Składniki
- 200 g (około 2 i 1/4 szklanki) mielonych migdałów
- 200 g (1 szklanka) cukru
- szczypta soli
- łyżka proszku matcha
- 2 białka z dużych jajek - użyłam rozmiar L
- 1/4 łyżeczki soku z cytryny
- około 50 g cukru pudru
Instrukcja
- Zmieszaj razem mielone migdały, cukier (zwykły), sól oraz matcha.
- Białka ubij na sztywno z sokiem z cytryny.
- Dodaj białka do suchych składników i wymieszaj.
- Nabieraj łyżeczką nieduże porcje ciasta i tocz w dłoniach kulki (o średnicy około 2 cm), każdą kulkę obtocz w cukrze pudrze.
- Układaj ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciasteczkami.
- Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut.
- Po upieczeniu przestudź.
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam tutaj.
apetyczne ciasteczka
Dziękuję :)
Piękne, wiosenne ciasteczka :)
Dziękuję bardzo :)