Ciasteczka migdałowe z dżemem

 

ciasteczka migdałowe

 

Och jak mi zasmakowały te ciasteczka migdałowe z dżemem.

Zresztą mi jak mi, ale moja córka to je wręcz pochłaniała :)

Ciasteczka są leciutkie, bardzo chrupiące i aromatyczne.

A do tego dżem – najlepiej użyć domowy – z mniejszą ilością żelatyny, albo konfiturę lub marmoladę – będzie się mniej rozlewał podczas pieczenia.

Same ciasteczka migdałowe są banalnie proste do zrobienia i bardzo chętnie włączą się w ich robienie dzieci – trzeba toczyć z ciasta kulki :)

Potem w każdej takiej kulce robimy dołek palcem – albo trzonkiem drewnianej łyżki – i nakładamy dżem.

Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie, ale po ostygnięciu robią się chrupiące.

Zapraszam was również na inne ciasteczka, które pojawiły się na blogu – np. ciasteczka z borówkami, ciastka z ziarenkami, ciasteczka czekoladowe z solą, orzechowe ciasteczka z dżemem, albo ciasteczka usteczka z jabłkami.

 

ciasteczka migdałowe z dżemem

 

kruche ciastka z dżemem

 

kruche ciasteczka z dżemem

 

migdałowe ciastka z dżemem

 

migdałowe ciasteczka z dżemem

 

ciastka migdałowe

Ciasteczka migdałowe z dżemem

Wypieki Beaty
Przepis na około 30 ciasteczek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz 20 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Ciasteczka
Porcje 30
Kalorie 103 kcal

Składniki
  

  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • pół łyżeczki olejku migdałowego
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • około 100 g dżemu/konfitury/marmolady

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem i olejkiem na puszystą masę.
  • Dodaj stopniowo mąkę i miksuj na niskich obrotach.
  • Schłódź ciasto przez około godzinę.
  • Łyżeczką nabieraj ciasto - kulki nie muszą być duże, bo podczas pieczenia ciasteczka się rozpływają - i tocz w rękach kuleczki.
  • Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciasteczkami.
  • Na środku każdej kulki zrób dołek - palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki.
  • Nałóż do każdego dołeczka trochę dżemu.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg - ja piekłam jednocześnie dwie blachy ciasteczek) przez około 10 minut - aż brzegi ciasteczek się zarumienią.
  • Po upieczeniu ostudź i dopiero wtedy zdejmij z blachy.
  • Możesz dodatkowo polać ciastka odrobiną lukru - około pół szklanki cukru pudru wymieszaj z łyżką mleka (jeśli lukier jest za gęsty do dodaj trochę mleka) i polej nim ciastka.

Notatki

Podaję kaloryczność dla jednego ciastka o wadze około 23 g.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 103kcalWeglowodany: 12gBiałko: 1gTłuszcz: 6gBłonnik: 0.2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Przepis znalazłam tutaj.