Przepis na pyszne ciastka migdałowe z dżemem
Och jak mi zasmakowały te ciasteczka migdałowe z dżemem.
Zresztą mi jak mi, ale moja córka to je wręcz pochłaniała :)
Ciasteczka są leciutkie, bardzo chrupiące i aromatyczne.
A do tego dżem – najlepiej użyć domowy – z mniejszą ilością żelatyny, albo konfiturę lub marmoladę – będzie się mniej rozlewał podczas pieczenia.
Same ciastka migdałowe są banalnie proste do zrobienia i bardzo chętnie włączą się w ich robienie dzieci – trzeba toczyć z ciasta kulki :)
Potem w każdej takiej kulce robimy dołek palcem – albo trzonkiem drewnianej łyżki – i nakładamy dżem.
Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie, ale po ostygnięciu robią się chrupiące.
Zapraszam was również na inne ciasteczka, które pojawiły się na blogu – np. ciasteczka z borówkami, ciastka z ziarenkami, ciasteczka czekoladowe z solą, orzechowe ciasteczka z dżemem, albo ciasteczka usteczka z jabłkami.
Ciasteczka migdałowe przepis do druku

Ciasteczka migdałowe z dżemem
Składniki
Instrukcja
- Masło utrzyj z cukrem i olejkiem na puszystą masę.200 g masła, 100 g cukru, 0,5 łyżeczki olejku migdałowego
- Dodaj stopniowo mąkę i miksuj na niskich obrotach.300 g mąki
- Schłodź ciasto przez około godzinę.
- Łyżeczką nabieraj ciasto - kulki nie muszą być duże, bo podczas pieczenia ciasteczka się rozpływają - i tocz w rękach kuleczki.
- Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciasteczkami.
- Na środku każdej kulki zrób dołek - palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki.
- Nałóż do każdego dołeczka trochę dżemu.okolo 100 g dżemu
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg - ja piekłam jednocześnie dwie blachy ciasteczek) przez około 10 minut - aż brzegi ciasteczek się zarumienią.
- Po upieczeniu ostudź i dopiero wtedy zdejmij z blachy.
- Możesz dodatkowo polać ciastka odrobiną lukru - około pół szklanki cukru pudru wymieszaj z łyżką mleka (jeśli lukier jest za gęsty do dodaj trochę mleka) i polej nim ciastka.
Notatki
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam tutaj.