Ciasteczka migdałowe z dżemem
Och jak mi zasmakowały te ciasteczka migdałowe z dżemem.
Zresztą mi jak mi, ale moja córka to je wręcz pochłaniała :)
Ciasteczka są leciutkie, bardzo chrupiące i aromatyczne.
A do tego dżem – najlepiej użyć domowy – z mniejszą ilością żelatyny, albo konfiturę lub marmoladę – będzie się mniej rozlewał podczas pieczenia.
Same ciasteczka migdałowe są banalnie proste do zrobienia i bardzo chętnie włączą się w ich robienie dzieci – trzeba toczyć z ciasta kulki :)
Potem w każdej takiej kulce robimy dołek palcem – albo trzonkiem drewnianej łyżki – i nakładamy dżem.
Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie, ale po ostygnięciu robią się chrupiące.
Zapraszam was również na inne ciasteczka, które pojawiły się na blogu – np. ciasteczka z borówkami, ciastka z ziarenkami, ciasteczka czekoladowe z solą, orzechowe ciasteczka z dżemem, albo ciasteczka usteczka z jabłkami.

Ciasteczka migdałowe z dżemem
Składniki
- 200 g miękkiego masła
- 100 g (pół szklanki) cukru
- pół łyżeczki olejku migdałowego
- 300 g (2 szklanki) mąki
- około 100 g dżemu/konfitury/marmolady
Instrukcja
- Masło utrzyj z cukrem i olejkiem na puszystą masę.
- Dodaj stopniowo mąkę i miksuj na niskich obrotach.
- Schłódź ciasto przez około godzinę.
- Łyżeczką nabieraj ciasto - kulki nie muszą być duże, bo podczas pieczenia ciasteczka się rozpływają - i tocz w rękach kuleczki.
- Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciasteczkami.
- Na środku każdej kulki zrób dołek - palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki.
- Nałóż do każdego dołeczka trochę dżemu.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg - ja piekłam jednocześnie dwie blachy ciasteczek) przez około 10 minut - aż brzegi ciasteczek się zarumienią.
- Po upieczeniu ostudź i dopiero wtedy zdejmij z blachy.
- Możesz dodatkowo polać ciastka odrobiną lukru - około pół szklanki cukru pudru wymieszaj z łyżką mleka (jeśli lukier jest za gęsty do dodaj trochę mleka) i polej nim ciastka.
Notatki
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam tutaj.
Dzien dobry Pani Beato,
Bardzo dziekuje za strone bo przepisy sa fantastyczne, ale dzisiaj z ciasteczkami poszlo cos nie tak. Po dziesieciu min byly zupelnie surowe wiec trzymam wlasnie nastepnie dziesiec. Piekarnik w porzadku bo wczoraj upieklam Pani ciasto jogurtowe I wyszlo super.
Pozdrawiam
Agnieszka
Niestety, często jest tak, że piekarniki pieką zupełnie inaczej i trzeba sprawdzać. Ja teraz mam nowy piekarnik i piecze zupełnie inaczej niż stary. Dlatego zwykle piszę „piecz około”, bo najlepiej to dostosować do swojego piekarnika.
Przypominają wyglądem ciasteczka jakie kupowała nam babcia w dzieciństwie ale te są na pewno o wiele smaczniejsze :D
Takie domowe zawsze wygrają z kupnymi :)