Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasteczka migdałowe z dżemem

By | 2018-06-29T19:05:49+00:00 2018 Lipiec 2nd|Ciasteczka|

Ciasteczka migdałowe z dżemem

 

ciasteczka migdałowe

 

Och jak mi zasmakowały te ciasteczka migdałowe z dżemem.

Zresztą mi jak mi, ale moja córka to je wręcz pochłaniała 🙂

Ciasteczka są leciutkie, bardzo chrupiące i aromatyczne.

A do tego dżem – najlepiej użyć domowy – z mniejszą ilością żelatyny, albo konfiturę lub marmoladę – będzie się mniej rozlewał podczas pieczenia.

Same ciasteczka migdałowe są banalnie proste do zrobienia i bardzo chętnie włączą się w ich robienie dzieci – trzeba toczyć z ciasta kulki 🙂

Potem w każdej takiej kulce robimy dołek palcem – albo trzonkiem drewnianej łyżki – i nakładamy dżem.

Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie, ale po ostygnięciu robią się chrupiące.

Zapraszam was również na inne ciasteczka, które pojawiły się na blogu – np. ciasteczka z borówkami, ciastka z ziarenkami, ciasteczka czekoladowe z solą, orzechowe ciasteczka z dżemem, albo ciasteczka usteczka z jabłkami.

 

ciasteczka migdałowe z dżemem

 

kruche ciastka z dżemem

 

kruche ciasteczka z dżemem

 

migdałowe ciastka z dżemem

 

migdałowe ciasteczka z dżemem

 

Ciasteczka migdałowe z dżemem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 30 ciasteczek.
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 30
Składniki
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • pół łyżeczki olejku migdałowego
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • około 100 g dżemu/konfitury/marmolady
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem i olejkiem na puszystą masę.
  2. Dodaj stopniowo mąkę i miksuj na niskich obrotach.
  3. Schłódź ciasto przez około godzinę.
  4. Łyżeczką nabieraj ciasto - kulki nie muszą być duże, bo podczas pieczenia ciasteczka się rozpływają - i tocz w rękach kuleczki.
  5. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciasteczkami.
  6. Na środku każdej kulki zrób dołek - palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki.
  7. Nałóż do każdego dołeczka trochę dżemu.
  8. Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg - ja piekłam jednocześnie dwie blachy ciasteczek) przez około 10 minut - aż brzegi ciasteczek się zarumienią.
  9. Po upieczeniu ostudź i dopiero wtedy zdejmij z blachy.
  10. Możesz dodatkowo polać ciastka odrobiną lukru - około pół szklanki cukru pudru wymieszaj z łyżką mleka (jeśli lukier jest za gęsty do dodaj trochę mleka) i polej nim ciastka.
Notatki
Podaję kaloryczność dla jednego ciastka o wadze około 23 g.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 ciastko Kalorie: 103 Tłuszcze: 6 g Węglowodany: 12 g Błonnik: 0,2 g Białka: 1 g

 

 

Przepis znalazłam tutaj.

Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/07/03 at 12:40 - Reply

    Przypominają wyglądem ciasteczka jakie kupowała nam babcia w dzieciństwie ale te są na pewno o wiele smaczniejsze 😀

    • wypiekibeaty 2018/07/04 at 16:42 - Reply

      Takie domowe zawsze wygrają z kupnymi 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: