ciasteczka migdałowe

Przepis na pyszne ciastka migdałowe z dżemem

Zapraszam na pyszne i chrupiące ciasteczka migdałowe z dżemem. Te ciasteczka przygotujecie bardzo prosto i możecie je upiec z ulubionym dżemem lub konfiturą. Spróbujcie koniecznie!

ciasteczka migdałowe z dżemem

Ciasteczka migdałowe przepis krok po kroku

Jeśli lubicie pyszne domowe ciasteczka, to koniecznie upieczcie te ciastka migdałowe z dodatkiem ulubionej konfitury.

ciastka migdałowe

Ciasteczka migdałowe z dżemem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste chrupiące ciastka migdałowe ze słodkim środkiem.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 hour 20 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 30
Kalorie 103 kcal
Składniki

składniki na ciasteczka migdałowe

  • 200 g masła (miękkiego )
  • 100 g cukru ((pół szklanki) )
  • 0,5 łyżeczki olejku migdałowego
  • 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
  • okolo 100 g dżemu ( lub konfitury/marmolady)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasteczka migdałowe

  • Masło utrzyj z cukrem i olejkiem na puszystą masę.
    200 g masła, 100 g cukru, 0,5 łyżeczki olejku migdałowego
  • Dodaj stopniowo mąkę i miksuj na niskich obrotach.
    300 g mąki pszennej
  • Schłodź ciasto przez około godzinę.
  • Łyżeczką nabieraj ciasto – kulki nie muszą być duże, bo podczas pieczenia ciasteczka się rozpływają – i tocz w rękach kuleczki.
  • Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowaj odstępy między ciasteczkami.
  • Na środku każdej kulki zrób dołek – palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki.
  • Nałóż do każdego dołeczka trochę dżemu.
    okolo 100 g dżemu
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg – ja piekłam jednocześnie dwie blachy ciasteczek) przez około 10 minut – aż brzegi ciasteczek się zarumienią.
  • Po upieczeniu ostudź i dopiero wtedy zdejmij z blachy.
  • Możesz dodatkowo polać ciastka odrobiną lukru – około pół szklanki cukru pudru wymieszaj z łyżką mleka (jeśli lukier jest za gęsty do dodaj trochę mleka) i polej nim ciastka.
Notatki
Podaję kaloryczność dla jednego ciastka o wadze około 23 g.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 103kcalWeglowodany: 12gBiałko: 1gTłuszcz: 6gBłonnik: 0.2g
Słowa kluczowe ciastka migdałowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kruche ciastka z dżemem

Migdałowe ciasteczka z dżemem – uwagi

Och jak mi zasmakowały te ciasteczka migdałowe z dżemem.

Zresztą mi jak mi, ale moja córka to je wręcz pochłaniała :)

Ciasteczka są leciutkie, bardzo chrupiące i aromatyczne.

A do tego dżem – najlepiej użyć domowy – z mniejszą ilością żelatyny, albo konfiturę lub marmoladę – będzie się mniej rozlewał podczas pieczenia.

Same ciastka migdałowe są banalnie proste do zrobienia i bardzo chętnie włączą się w ich robienie dzieci – trzeba toczyć z ciasta kulki :)

Potem w każdej takiej kulce robimy dołek palcem – albo trzonkiem drewnianej łyżki – i nakładamy dżem.

Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie, ale po ostygnięciu robią się chrupiące.

Zapraszam was również na inne ciasteczka, które pojawiły się na blogu – np. ciasteczka z borówkami, ciastka z ziarenkami, ciasteczka czekoladowe z solą, orzechowe ciasteczka z dżemem, albo ciasteczka usteczka z jabłkami.

kruche ciasteczka z dżemem
migdałowe ciastka z dżemem
migdałowe ciasteczka z dżemem

Przepis znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na ciasteczka z owocami

Koniecznie zobaczcie moje przepisy na pyszne ciasteczka pieczone z dodatkiem owoców.