Chleb pszenny pyszny i piękny

Zaktualizowany: 2023 6 września
chleb pszenny piękny

Przepis na pyszny chleb pszenny na zakwasie robiony w garnku rzymskim

Upieczcie dziś ze mną „chleb pszenny pyszny”- tak go nazwałam, bo smakuje wspaniale i jeszcze lepiej się prezentuje :) To chleb na zakwasie, więc jego zrobienie wymaga więcej czasu, ale warto go poświęcić, aby zjeść dobry chleb. Spróbujcie koniecznie! A jeśli macie garnek rzymski, to upieczcie ten chleb w garnku – będzie jeszcze bardziej chrupiący.

chleb pszenny długo dojrzewający

Chleb pszenny pyszny  przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domowe pieczywo, to jak najszybciej upiecz ten chleb w garnku rzymskim.

chleb pszenny

Chleb pszenny pyszny i piękny przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny chleb pszenny na zakwasie z chrupiącą skórką.
3.60 z 5 ocen
Czas przygotowania 2 days
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 2 days 1 hour
Porcje 1 bochenek
Wyposażenie
  • Garnek rzymski lub garnek żaroodporny.
Składniki

składniki na ciasto wstępne:

  • 250 ml wody
  • 250 g mąki pszennej razowej ((typ 1850 lub 2000))
  • 2 łyżki zakwasu

składniki na ciasto właściwe na chleb

  • ciasto wstępne
  • około 300 g mąki chlebowej ((typ 720 – 750))
  • około 100 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ziarenka (- np. słonecznik, dynia, siemię lnianie – ewentualnie )
Instrukcja
 

Jak zrobić pszenny chleb na zakwasie

  • Wieczorem zmieszaj razem wodę, mąkę razową oraz zakwas.
    250 ml wody, 250 g mąki pszennej razowej, 2 łyżki zakwasu
  • Miseczkę przykryj i odstaw na noc.
  • Następnego dnia, delikatnie zamieszaj, dodaj mąkę chlebową, wodę oraz sól i energicznie wyrób ciasto (możesz też dodać ziarenka).
    około 300 g mąki chlebowej, około 100 ml wody, 1 łyżeczka soli, ziarenka
  • Ciasto przykryj i odstaw na kilka godzin do wyrośnięcia (tak gdzieś około 5 godzin).
  • Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na podsypany mąką blat i zagnieć formując bochenek.
  • Przełóż chleb do wysypanego mąką naczynia do wyrastania – może to być jakaś miska mocno wysypana mąką i ponownie odstaw do wyrośnięcia (na około 2 godziny).
  • Garnek rzymski namocz w wodzie, a następnie wstaw do zimnego piekarnika i ustaw grzanie na temperaturę 230 stopni (góra/dół).
  • Gdy piekarnik osiągnie właściwą temperaturę ostrożnie zdejmij pokrywę z garnka i szybko przełóż do niego chleb – uważaj, aby się nie poparzyć.
  • Przykryj chleb pokrywą i piecz przez 30 minut.
  • Po tym czasie zdejmij pokrywę, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz chleb przez kolejne 25-30 minut (chleb po upieczeniu i postukaniu od spodu musi wydać głuchy odgłos).
  • Gotowy chleb wystudź na kratce.
Prywatne
Słowa kluczowe chleb na zakwasie, chleb pszenny
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chleb pszenny pieczony w garnku rzymskim

Pszenny chleb z garnka rzymskiego – uwagi

Ostatnio trochę eksperymentujemy z chlebami, bo nasz tradycyjny chleb pieczony regularnie od ponad 3 lat trochę zaczął się nam nudzić.

Jak wiecie, kupiliśmy nawet specjalnie garnek rzymski, aby samo pieczenie chleba „przenieść na wyższy poziom” ;)

chleb pszenny pyszny

Jak upiec chleb w garnku rzymskim?

Troszkę na początku obawialiśmy się czy garnek wytrzyma wysokie temperatury, ale na szczęście wszystko jest ok.

Tym razem jednak nagrzaliśmy pusty garnek w piekarniku i dopiero do gorącego „wrzuciliśmy” chleb.

To właśnie zapewniło tą piękną popękaną skórkę (nawet pomimo nacięcia chleba) oraz poprawiło chrupkość skórki.

Jeśli macie jeszcze jakieś opory przed pieczeniem chleba w garnku rzymskim, to je porzućcie :)

A jeśli nie macie garnka rzymskiego, to wykorzystajcie duże naczynie żaroodporne z pokrywą, albo garnek, który można używać w piekarniku.

Tym razem też mam trochę inny przepis – posiłkowałam się tu przepisem znalezionym kiedyś w internecie (nie pamiętam już gdzie), ale ostatecznie go trochę zmodyfikowałam i przygotowałam z mniejszej porcji (warto zajrzeć do tego wpisu, bo jest tam trochę ciekawych informacji o pieczeniu chleba :)).

Nie zrażajcie się czasem, jaki trzeba na przygotowanie i upieczenie chleba, bo samej pracy nie ma wiele, a w międzyczasie możecie robić coś innego – np. możecie upiec pyszne ciasto ;)

Koniecznie wypróbujcie mój przepis na chleb z chrupiącą skórką i dajcie znać jak wam smakował :)

Zapraszam również gorąco na inne moje przepisy na domowe pieczywo.

Polecane przepisy na domowy chleb

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne chleby domowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 31 października

Podziel się przepisem

3.60 from 5 votes (5 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

3 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na chleb z chrupiącą skórką

Zapraszam was dziś do domowej piekarni, gdzie upieczemy razem pyszny chleb pszenny bez drożdży. Ten chleb jest zrobiony z wykorzystaniem zakwasu, więc wymaga więcej czasu na cały proces. Zdecydowana większość odbywa się nocą - wy tylko wieczorem mieszacie trzy składniki razem i zostawiacie ciasto, aby zrobiło resztę. Rano dokańczacie przygotowanie ciasta na chleb i znowu zostawiacie go na kilka godzin, aby pracowało. Dopiero po kilku godzinach bierzecie się za pieczenie chleba. Jak widzicie od was nie wymagam wiele pracy, za to czasu i cierpliwości :)

Jak zrobić chleb z chrupiącą skórką?

W domowych warunkach można upiec chleb jak z piekarni. Z chrupiącą skórką i sprężystym miąższem. Tajemnicą jest tu garnek rzymski, albo garnek żaroodporny. Chociaż garnek rzymski jest lepszy. Jest on wcześniej namaczany i podczas pieczenia ta woda paruje i sprawia, że chleb ma jeszcze bardziej chrupiącą skórkę. Jeśli jeszcze nie piekliście tak chleba, to spróbujcie koniecznie! Mój chleb pszenny pyszny jest na to najlepszym przykładem. A jeśli lubicie piec w domu pieczywo i chleby, to zobaczcie również inne moje przepisy na domowy chleb.