Chleb pszenny pyszny i piękny
Przepis na pyszny chleb pszenny na zakwasie robiony w garnku rzymskim
Upieczcie dziś ze mną „chleb pszenny pyszny”- tak go nazwałam, bo smakuje wspaniale i jeszcze lepiej się prezentuje :) To chleb na zakwasie, więc jego zrobienie wymaga więcej czasu, ale warto go poświęcić, aby zjeść dobry chleb. Spróbujcie koniecznie! A jeśli macie garnek rzymski, to upieczcie ten chleb w garnku – będzie jeszcze bardziej chrupiący.
Spis treści
Chleb pszenny pyszny przepis krok po kroku
Jeśli lubisz domowe pieczywo, to jak najszybciej upiecz ten chleb w garnku rzymskim.
Chleb pszenny pyszny i piękny przepis
Wyposażenie
- Garnek rzymski lub garnek żaroodporny.
Składniki
składniki na ciasto wstępne:
- 250 ml wody
- 250 g mąki pszennej razowej ((typ 1850 lub 2000))
- 2 łyżki zakwasu
składniki na ciasto właściwe na chleb
- ciasto wstępne
- około 300 g mąki chlebowej ((typ 720 – 750))
- około 100 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- ziarenka (- np. słonecznik, dynia, siemię lnianie – ewentualnie )
Instrukcja
Jak zrobić pszenny chleb na zakwasie
- Wieczorem zmieszaj razem wodę, mąkę razową oraz zakwas.250 ml wody, 250 g mąki pszennej razowej, 2 łyżki zakwasu
- Miseczkę przykryj i odstaw na noc.
- Następnego dnia, delikatnie zamieszaj, dodaj mąkę chlebową, wodę oraz sól i energicznie wyrób ciasto (możesz też dodać ziarenka).około 300 g mąki chlebowej, około 100 ml wody, 1 łyżeczka soli, ziarenka
- Ciasto przykryj i odstaw na kilka godzin do wyrośnięcia (tak gdzieś około 5 godzin).
- Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na podsypany mąką blat i zagnieć formując bochenek.
- Przełóż chleb do wysypanego mąką naczynia do wyrastania – może to być jakaś miska mocno wysypana mąką i ponownie odstaw do wyrośnięcia (na około 2 godziny).
- Garnek rzymski namocz w wodzie, a następnie wstaw do zimnego piekarnika i ustaw grzanie na temperaturę 230 stopni (góra/dół).
- Gdy piekarnik osiągnie właściwą temperaturę ostrożnie zdejmij pokrywę z garnka i szybko przełóż do niego chleb – uważaj, aby się nie poparzyć.
- Przykryj chleb pokrywą i piecz przez 30 minut.
- Po tym czasie zdejmij pokrywę, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz chleb przez kolejne 25-30 minut (chleb po upieczeniu i postukaniu od spodu musi wydać głuchy odgłos).
- Gotowy chleb wystudź na kratce.
Prywatne
Pszenny chleb z garnka rzymskiego – uwagi
Ostatnio trochę eksperymentujemy z chlebami, bo nasz tradycyjny chleb pieczony regularnie od ponad 3 lat trochę zaczął się nam nudzić.
Jak wiecie, kupiliśmy nawet specjalnie garnek rzymski, aby samo pieczenie chleba „przenieść na wyższy poziom” ;)
Jak upiec chleb w garnku rzymskim?
Troszkę na początku obawialiśmy się czy garnek wytrzyma wysokie temperatury, ale na szczęście wszystko jest ok.
Tym razem jednak nagrzaliśmy pusty garnek w piekarniku i dopiero do gorącego „wrzuciliśmy” chleb.
To właśnie zapewniło tą piękną popękaną skórkę (nawet pomimo nacięcia chleba) oraz poprawiło chrupkość skórki.
Jeśli macie jeszcze jakieś opory przed pieczeniem chleba w garnku rzymskim, to je porzućcie :)
A jeśli nie macie garnka rzymskiego, to wykorzystajcie duże naczynie żaroodporne z pokrywą, albo garnek, który można używać w piekarniku.
Tym razem też mam trochę inny przepis – posiłkowałam się tu przepisem znalezionym kiedyś w internecie (nie pamiętam już gdzie), ale ostatecznie go trochę zmodyfikowałam i przygotowałam z mniejszej porcji (warto zajrzeć do tego wpisu, bo jest tam trochę ciekawych informacji o pieczeniu chleba :)).
Nie zrażajcie się czasem, jaki trzeba na przygotowanie i upieczenie chleba, bo samej pracy nie ma wiele, a w międzyczasie możecie robić coś innego – np. możecie upiec pyszne ciasto ;)
Koniecznie wypróbujcie mój przepis na chleb z chrupiącą skórką i dajcie znać jak wam smakował :)
Zapraszam również gorąco na inne moje przepisy na domowe pieczywo.
Polecane przepisy na domowy chleb
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne chleby domowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na chleb z chrupiącą skórką
Zapraszam was dziś do domowej piekarni, gdzie upieczemy razem pyszny chleb pszenny bez drożdży. Ten chleb jest zrobiony z wykorzystaniem zakwasu, więc wymaga więcej czasu na cały proces. Zdecydowana większość odbywa się nocą - wy tylko wieczorem mieszacie trzy składniki razem i zostawiacie ciasto, aby zrobiło resztę. Rano dokańczacie przygotowanie ciasta na chleb i znowu zostawiacie go na kilka godzin, aby pracowało. Dopiero po kilku godzinach bierzecie się za pieczenie chleba. Jak widzicie od was nie wymagam wiele pracy, za to czasu i cierpliwości :)
Jak zrobić chleb z chrupiącą skórką?
W domowych warunkach można upiec chleb jak z piekarni. Z chrupiącą skórką i sprężystym miąższem. Tajemnicą jest tu garnek rzymski, albo garnek żaroodporny. Chociaż garnek rzymski jest lepszy. Jest on wcześniej namaczany i podczas pieczenia ta woda paruje i sprawia, że chleb ma jeszcze bardziej chrupiącą skórkę. Jeśli jeszcze nie piekliście tak chleba, to spróbujcie koniecznie! Mój chleb pszenny pyszny jest na to najlepszym przykładem. A jeśli lubicie piec w domu pieczywo i chleby, to zobaczcie również inne moje przepisy na domowy chleb.