Chleb pszenny pyszny i piękny
Ostatnio trochę eksperymentujemy z chlebami, bo nasz tradycyjny chleb pieczony regularnie od ponad 3 lat trochę zaczął się nam nudzić.
Jak wiecie, kupiliśmy nawet specjalnie garnek rzymski, aby samo pieczenie chleba „przenieść na wyższy poziom” ;)
Troszkę na początku obawialiśmy się czy garnek wytrzyma wysokie temperatury, ale na szczęście wszystko jest ok.
Tym razem jednak nagrzaliśmy pusty garnek w piekarniku i dopiero do gorącego „wrzuciliśmy” chleb.
To właśnie zapewniło tą piękną popękaną skórkę (nawet pomimo nacięcia chleba) oraz poprawiło chrupkość skórki.
Jeśli macie jeszcze jakieś opory przed pieczeniem chleba w garnku rzymskim, to je porzućcie :)
A jeśli nie macie garnka rzymskiego, to wykorzystajcie duże naczynie żaroodporne z pokrywą, albo garnek, który można używać w piekarniku.
Tym razem też mam trochę inny przepis – posiłkowałam się tu przepisem z tej strony, ale ostatecznie go trochę zmodyfikowałam i przygotowałam z mniejszej porcji (warto zajrzeć do tego wpisu, bo jest tam trochę ciekawych informacji o pieczeniu chleba :)).
Nie zrażajcie się czasem, jaki trzeba na przygotowanie i upieczenie chleba, bo samej pracy nie ma wiele, a w międzyczasie możecie robić coś innego – np. możecie upiec pyszne ciasto ;)
Zapraszam również gorąco na inne moje przepisy na domowe pieczywo.
Chleb pszenny pyszny i piękny
- 250 ml wody
- 250 g mąki pszennej razowej (typ 1850 lub 2000)
- 2 łyżki zakwasu
- ciasto wstępne
- około 300 g mąki chlebowej (typ 720 - 750)
- około 100 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- ewentualnie ziarenka
- Wieczorem zmieszaj razem wodę, mąkę razową oraz zakwas.
- Miseczkę przykryj i odstaw na noc.
- Następnego dnia, delikatnie zamieszaj, dodaj mąkę chlebową, wodę oraz sól i energicznie wyrób ciasto (możesz też dodać ziarenka).
- Ciasto przykryj i odstaw na kilka godzin do wyrośnięcia (tak gdzieś około 5 godzin).
- Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na podsypany mąką blat i zagnieć formując bochenek.
- Przełóż chleb do wysypanego mąką naczynia do wyrastania - może to być jakaś miska mocno wysypana mąką i ponownie odstaw do wyrośnięcia (na około 2 godziny).
- Garnek rzymski namocz w wodzie, a następnie wstaw do zimnego piekarnika i ustaw grzanie na temperaturę 230 stopni.
- Gdy piekarnik osiągnie właściwą temperaturę ostrożnie zdejmij pokrywę z garnka i szybko przełóż do niego chleb - uważaj, aby się nie poparzyć.
- Przykryj chleb pokrywą i piecz przez 30 minut.
- Po tym czasie zdejmij pokrywę, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz chleb przez kolejne 25-30 minut (chleb po upieczeniu i postukaniu od spodu musi wydać głuchy odgłos).
- Gotowy chleb wystudź na kratce.
Wygląda pysznie, zawsze chciałabym umieć samemu zrobić chleb, ale jak ostatnio zrobiłam (tzn próbowałam zrobić..) to wszystko oklapło i było strasznie twarde. Nie wiem dlaczego.
zacznij od tego przepisu https://wypiekibeaty.com.pl/chleb-pszenny-jak-z-piekarni/. Mi wychodzi zawsze. Daj mu czas i pamiętaj, że ciasto nie może być zbyt twarde. Powodzenia!