Chleb pszenny jak z piekarni
Przepis na chleb pszenny na drożdżach
Upiecz dziś ze mną rewelacyjny pszenny chleb drożdżowy z pyszną chrupiącą skórką. Taki domowy chleb świeżo wyjęty z piekarnika to najlepsze pieczywo na świecie! Zjedz kromkę jeszcze ciepłego chleba posmarowanego masłem – to jak dla mnie najlepsze wspomnienie dzieciństwa. Zobacz mój przepis krok po kroku na chleb pszenny na drożdżach i upiecz go swojej rodzinie.
Spis treści
Chleb pszenny jak z piekarni przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pachnący chleb z chrupiącą skórką prosto z pieczenia, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Chleb pszenny jak z piekarni przepis
Składniki
składniki na pszenny chleb na drożdżach
- 600 g mąki pszennej ((najlepiej chlebowej – np. 750))
- 350-360 g wody (ciepłej )
- 10-15 g drożdży (świeżych )
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- mak, słonecznik (opcjonalnie do posypania po wierzchu)
Instrukcja
Jak zrobić najlepszy chleb pszenny jak z piekarni
- Drożdże rozpuść w odrobinie wody z dodatkiem cukru.10-15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
- W dużej misce umieść mąkę i sól, wlej rozczyn drożdżowy i prawie całą wodę (resztę dodaj w razie potrzeby).600 g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, 350-360 g wody
- Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
- Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
- Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia (na około 1- 1,5 godziny).
- Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek.
- Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę – gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku – wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
- Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
- Natnij go w kilku miejscach i jeśli chcesz posyp ziarenkami – można już go piec.mak, słonecznik
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni – góra/dół.
- Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 10 minut.
- Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 30 minut.
- Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą, a na koniec jeszcze gorący bochenek również spryskać zimną wodą.
Prywatne
Przepis na ten tradycyjny chleb na drożdżach znalazłam na Mojej piekarni (gdzie swoją drogą jest mnóstwo fajnych przepisów na chleb i różne wypieki piekarskie).
Najpierw chciałam wypróbować inny przepis na chleb z mąki pszennej, ale po obejrzeniu filmiku zdecydowałam się właśnie na niego.
Same proporcje składników i same składniki nie są jakąś nowością.
Bardziej mnie zaciekawił trochę inny sposób przygotowania i pieczenia chleba. Jest on bardziej czasochłonny, gdyż chleb długo wyrasta, ale wychodzi faktycznie jak z piekarni.
Ze wspaniałą chrupką skórką i idealnym miąższem.
Jeśli macie trochę czasu, to spróbujcie :)
Jak zrobić biały chleb pszenny – wskazówki
Potrzebujecie mąkę chlebową – najlepiej typ 750, drożdże, wodę i czas.
Samo ciasto najlepiej zrobić mikserem i nie jest to skomplikowane.
Tak jak pisałam wyżej – najbardziej potrzebujecie czasu.
Najpierw ciasto ma wyrastać godzinę, potem znowu trzeba je zagnieść i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Dopiero wtedy formujemy bochenek i jego też odstawiamy do wyrośnięcia. Po około pół godziny można sprawdzić, czy chleb nadaje się do pieczenia.
Z podanego przepisu otrzymacie ogromny bochenek (o wadze 1 kilograma) – jeśli dla was to za dużo, to proponuję zrobienie chleba z połowy przepisu.
Koniecznie też sobie obejrzyjcie filmik ze strony Moja piekarnia :)
A na blogu znajdziecie już sporo bardzo ciekawych przepisów na domowe pieczywo – spróbujcie koniecznie prosty chleb pszenny z matcha, najlepsze proziaki, chleb bez zagniatania, czy też zaskakujący chleb czekoladowy – mniam :)
Polecane przepisy na chleby domowe
Koniecznie upiecz również inne moje chleby o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy: