Przepis na chleb pszenny na drożdżach

chleb pszenny jak z piekarni


Przepis na ten tradycyjny chleb pszenny na drożdżach znalazłam na Mojej piekarni (gdzie swoją drogą jest mnóstwo fajnych przepisów na chleb i różne wypieki piekarskie).

Najpierw chciałam wypróbować inny przepis na chleb pszenny, ale po obejrzeniu filmiku zdecydowałam się właśnie na niego.

Same proporcje składników i same składniki nie są jakąś nowością.

Bardziej mnie zaciekawił trochę inny sposób przygotowania i pieczenia chleba. Jest on bardziej czasochłonny, gdyż chleb długo wyrasta, ale wychodzi faktycznie jak z piekarni.

Ze wspaniałą chrupką skórką i idealnym miąższem.

Jeśli macie trochę czasu, to spróbujcie :)

Jak zrobić biały chleb pszenny?

Potrzebujecie mąkę chlebową – najlepiej typ 750, drożdże, wodę i czas.

Samo ciasto najlepiej zrobić mikserem i nie jest to skomplikowane.

Tak jak pisałam wyżej – najbardziej potrzebujecie czasu.

Najpierw ciasto ma wyrastać godzinę, potem znowu trzeba je zagnieść i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Dopiero wtedy formujemy bochenek i jego też odstawiamy do wyrośnięcia. Po około pół godziny można sprawdzić, czy chleb nadaje się do pieczenia.

Z podanego przepisu otrzymacie ogromny bochenek (o wadze 1 kilograma) – jeśli dla was to za dużo, to proponuję zrobienie chleba z połowy przepisu.

Koniecznie też sobie obejrzyjcie filmik ze strony Moja piekarnia :)

A na blogu znajdziecie już sporo bardzo ciekawych przepisów na domowe pieczywo – spróbujcie koniecznie prosty chleb pszenny z matcha, najlepsze proziakichleb bez zagniatania, czy też zaskakujący chleb czekoladowy – mniam :)


chleb pszenny jak z piekarni

domowy chleb pszenny

 

Chleb pszenny jak z piekarni – przepis do druku

chleb pszenny jak z piekarni

Chleb pszenny jak z piekarni

Wypieki Beaty
Przepis na domowy chleb pszenny na drożdżach z chrupiącą skórką.
3.93 z 71 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
4 godz
Czas całkowity 5 godz 20 minut
Porcje 15

Składniki
  

  • 600 g mąki (najlepiej chlebowej - np. 750)
  • 350-360 g wody ciepłej
  • 10-15 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • mak, słonecznik opcjonalnie do posypania po wierzchu

Instrukcja
 

  • Drożdże rozpuść w odrobinie wody z dodatkiem cukru.
  • W dużej misce umieść mąkę i sól, wlej rozczyn drożdżowy i prawie całą wodę (resztę dodaj w razie potrzeby).
  • Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
  • Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia (na około 1- 1,5 godziny).
  • Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek. Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę - gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku - wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
  • Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
  • Natnij go w kilku miejscach i można już go piec.
  • Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 10 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 30 minut.
  • Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą, a na koniec jeszcze gorący bochenek również spryskać zimną wodą.
Słowa kluczowe drożdże, pieczywo
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!