Przepis na ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką

 

Dziś mam dla Was przepyszne ciasto rabarbarowe z lekko korzennym aromatem :)

Swój niezwykły smak ciasto zawdzięcza dodatkowi mielonego imbiru i cynamonu, które świetnie się komponują z kwaskowatym rabarbarem.

Wierzch ciasta obwicie posypałam kruszonką z cynamonem.

Ciasto jest bardzo aromatyczne, nie za słodkie i do tego proste do zrobienia.

Podana porcja jest na formę około 22/22 cm lub 24/24 cm.

Zajrzyjcie też do pozostałych przepisów z rabarbarem – np. na odwrócone ciasto rabarbarowe lub na ciasto rabarbarowo-kokosowe.

 

rabarbarowe z kruszonką2

rabarbarowe z kruszonką3

rabarbarowe z kruszonką zbiorowe

Ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką

 

Ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką

Wypieki Beaty
4 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 godz 15 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia polska

Składniki
  

ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru (użyłam brązowy)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
  • około 250 g pokrojonego rabarbaru (mniej więcej 3 łodygi)

kruszonka:

Instrukcja
 

  • Zmiksuj razem jajka z cukrem.
  • Pozostałe suche składniki zmieszaj razem w misce.
  • Dodaj suche składniki do masy jajecznej na zmianę z maślanką.
  • Na koniec dodaj olej i wymieszaj.
  • Wylej ciasto do przygotowanej foremki.
  • Wyłóż na wierzch rabarbar.
  • Składniki kruszonki zmieszaj razem.
  • Kruszonkę wyłóż na ciasto.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
Słowa kluczowe cynamon, imbir, kruszonka, owoce, rabarbar
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.