Przepis na ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką
Dziś mam dla Was przepyszne ciasto rabarbarowe z lekko korzennym aromatem :)
Swój niezwykły smak ciasto zawdzięcza dodatkowi mielonego imbiru i cynamonu, które świetnie się komponują z kwaskowatym rabarbarem.
Wierzch ciasta obwicie posypałam kruszonką z cynamonem.
Ciasto jest bardzo aromatyczne, nie za słodkie i do tego proste do zrobienia.
Podana porcja jest na formę około 24/24 cm.
Zajrzyjcie też do pozostałych przepisów z rabarbarem – np. na odwrócone ciasto rabarbarowe lub na ciasto rabarbarowo-kokosowe.
Ciasto z rabarbarem i cynamonową kruszonką

Ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką
Przepis na proste ciasto z cynamonem i kruszonką cynamonową.
Składniki
ciasto:
- 2 jajka rozmiar L
- 1 szklanka cukru (użyłam brązowy)
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
- 1/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
- około 250 g rabarbaru pokrojonego (mniej więcej 3 łodygi)
kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki pół szklanki cukru (użyłam brązowy)
- 4 łyżki masła rozpuszczonego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Instrukcja
- Zmiksuj razem jajka z cukrem.2 jajka, 1 szklanka cukru
- Pozostałe suche składniki zmieszaj razem w misce.2 szklanki mąki, 1 łyżeczka sody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka imbiru, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Dodaj suche składniki do masy jajecznej na zmianę z maślanką.3/4 szklanki maślanki
- Na koniec dodaj olej i wymieszaj.1/4 szklanki oleju
- Wylej ciasto do przygotowanej foremki.
- Wyłóż na wierzch rabarbar.około 250 g rabarbaru
- Składniki kruszonki zmieszaj razem.0,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki pół szklanki cukru, 4 łyżki masła, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Kruszonkę wyłóż na ciasto.
- Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis własny.