Przepis na ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką

Dziś mam dla Was przepyszne ciasto rabarbarowe z lekko korzennym aromatem :)

Swój niezwykły smak ciasto zawdzięcza dodatkowi mielonego imbiru i cynamonu, które świetnie się komponują z kwaskowatym rabarbarem.

Wierzch ciasta obwicie posypałam kruszonką z cynamonem.

Ciasto jest bardzo aromatyczne, nie za słodkie i do tego proste do zrobienia.

Podana porcja jest na formę około 24/24 cm.

Zajrzyjcie też do pozostałych przepisów z rabarbarem – np. na odwrócone ciasto rabarbarowe lub na ciasto rabarbarowo-kokosowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

ciasto rabarbarowe

cynamonowe ciasto z rabarbarem

rabarbarowe z kruszonką zbiorowe

Ciasto z rabarbarem i cynamonową kruszonką

ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką

Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto z cynamonem i kruszonką cynamonową.
4.5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 godz 15 minut
Porcje 24

Składniki

ciasto:

  • 2 jajka rozmiar L
  • 1 szklanka cukru (użyłam brązowy)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
  • około 250 g rabarbaru pokrojonego (mniej więcej 3 łodygi)

kruszonka:

Instrukcja
 

  • Zmiksuj razem jajka z cukrem.
    2 jajka, 1 szklanka cukru
  • Pozostałe suche składniki zmieszaj razem w misce.
    2 szklanki mąki, 1 łyżeczka sody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka imbiru, 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Dodaj suche składniki do masy jajecznej na zmianę z maślanką.
    3/4 szklanki maślanki
  • Na koniec dodaj olej i wymieszaj.
    1/4 szklanki oleju
  • Wylej ciasto do przygotowanej foremki.
  • Wyłóż na wierzch rabarbar.
    około 250 g rabarbaru
  • Składniki kruszonki zmieszaj razem.
    0,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki pół szklanki cukru, 4 łyżki masła, 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Kruszonkę wyłóż na ciasto.
  • Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
Słowa kluczowe cynamon, imbir, kruszonka, owoce, rabarbar
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.