Dziś mam dla Was przepyszne ciasto rabarbarowe z lekko korzennym aromatem :)
Swój niezwykły smak ciasto zawdzięcza dodatkowi mielonego imbiru i cynamonu, które świetnie się komponują z kwaskowatym rabarbarem.
Wierzch ciasta obwicie posypałam kruszonką z cynamonem.
Ciasto jest bardzo aromatyczne, nie za słodkie i do tego proste do zrobienia.
Podana porcja jest na formę około 22/22 cm lub 24/24 cm.
Zajrzyjcie też do pozostałych przepisów z rabarbarem – np. na odwrócone ciasto rabarbarowe lub na ciasto rabarbarowo-kokosowe.
Ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
ciasto:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru (użyłam brązowy)
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- ¼ szklanki oleju
- ¾ szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
- około 250 g pokrojonego rabarbaru (mniej więcej 3 łodygi)
kruszonka:
- pół szklanki mąki
- pół szklanki cukru (użyłam brązowy)
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
- pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie
- Zmiksuj razem jajka z cukrem.
- Pozostałe suche składniki zmieszaj razem w misce.
- Dodaj suche składniki do masy jajecznej na zmianę z maślanką.
- Na koniec dodaj olej i wymieszaj.
- Wylej ciasto do przygotowanej foremki.
- Wyłóż na wierzch rabarbar.
- Składniki kruszonki zmieszaj razem.
- Kruszonkę wyłóż na ciasto.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
Przepis własny.
Ciekawe połaczenie:)
Ech i ja nie moglam sprobowac a chetnie bym skosztowala ciasta z rabarbarem :( moze zalapie sie nastepnym razem :)
Ma piękny kolor; )
Adam Wroński Ustaliliśmy już kiedyś, że dla Ciebie to trzeba przygotować kruszonkę z ciastem.. no może tego drugiego mogło by nie być :P
mniej rabarbaru więcej kruszonki i byłoby cacy :)
mimo iż nie przepadam za cynamonem to ciasto jest bardzo smaczne – ma na prawdę bardzo fajny posmak