Przepis na kokosowe ciasto z rabarbarem

Sezon rabarbarowy czas zacząć :)

Co prawda przez spóźnioną wiosnę rabarbar w ogródku mojej mamy miał ostatnio niespełna 10 cm wysokości, ale na szczęście w sklepach można już dostać „pełnowymiarowy” :)

Spieszę więc z przepisem, który wypatrzyłam rok temu, ale nie zdążyłam wykorzystać.

Poczekał sobie trochę i teraz go Wam prezentuję.

Ciasto o aromacie kokosowym, słodko-kwaśne, z chrupiącą warstwą wiórek kokosowych z cukrem trzcinowym – mniam.

Cudo to wynalazłam u mojej imienniczki – Beaty z blogu  Bea w kuchni.

Ciasto kokosowo-rabarbarowe smakuje wyśmienicie, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki na formę o średniki 22 cm.

Ps. Zobaczcie również inne moje wypieki z rabarbarem – na przestrzeni lat uzbierała się niezła kolekcja :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

ciasto kokosowo-rabarbarowe4

ciasto kokosowo-rabarbarowe

ciasto kokosowo-rabarbarowe

Ciasto kokosowo-rabarbarowe przepis

ciasto kokosowo-rabarbarowe

Ciasto kokosowo-rabarbarowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kokosowe ciasto z rabarbarem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 15

Składniki

Instrukcja
 

  • Rabarbar umyj, osusz, obierz ze skórki,pokrój na kawałki do miseczki, a następnie posyp odrobiną cukru i odstaw.
    ok. 300 g rabarbaru
  • Mąkę wymieszaj z wiórkami kokosowymi (60 g), proszkiem do pieczenia i sodą.
    200 g mąki pszennej, 60 g wiórek kokosowych, ¾ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • Jogurt wymieszaj z mlekiem kokosowym.
    ok. 60 ml gęstego jogurtu, ok. 60 ml mleka kokosowego
  • Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie – dalej miksując – dodaj olej a następnie dodawaj na przemian mąkę i jogurt.
    3 jajka, 180 g cukru, 90 ml oleju
  • Przełóż ciasto do natłuszczonej tortownicy i posyp je pozostałymi wiórkami kokosowymi, następnie nałóż rabarbar i posyp go cukrem.
    ok. 300 g rabarbaru, 3-4 łyżki wiórek kokosowych, 2 łyżki cukru trzcinowego
  • Piecz ciasto w 170 stopniach (termoobieg) przez około godzinę (lub do suchego patyczka - mi się piekł o wiele dłużej, bo godzinę i 20 minut - ciągle ciasto było mokre w środku).
  • Pozostaw ciasto na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudź na kratce.
  • Przed podaniem możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!