Przepis na kokosowe ciasto z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć :)
Co prawda przez spóźnioną wiosnę rabarbar w ogródku mojej mamy miał ostatnio niespełna 10 cm wysokości, ale na szczęście w sklepach można już dostać „pełnowymiarowy” :)
Spieszę więc z przepisem, który wypatrzyłam rok temu, ale nie zdążyłam wykorzystać.
Poczekał sobie trochę i teraz go Wam prezentuję.
Ciasto o aromacie kokosowym, słodko-kwaśne, z chrupiącą warstwą wiórek kokosowych z cukrem trzcinowym – mniam.
Cudo to wynalazłam u mojej imienniczki – Beaty z blogu Bea w kuchni.
Ciasto kokosowo-rabarbarowe smakuje wyśmienicie, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Składniki na formę o średniki 22 cm.
Ps. Zobaczcie również inne moje wypieki z rabarbarem – na przestrzeni lat uzbierała się niezła kolekcja :)
Ciasto kokosowo-rabarbarowe przepis

Ciasto kokosowo-rabarbarowe
Składniki
- ok. 300 g rabarbaru mniej więcej 3 długie łodygi
- 200 g mąki pszennej
- 60 g wiórek kokosowych
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka rozmiar L
- 180 g cukru
- 90 ml oleju
- ok. 60 ml gęstego jogurtu - ok 50 g
- ok. 60 ml mleka kokosowego - ok 50 g
- 3-4 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Instrukcja
- Rabarbar umyj, osusz, obierz ze skórki,pokrój na kawałki do miseczki, a następnie posyp odrobiną cukru i odstaw.ok. 300 g rabarbaru
- Mąkę wymieszaj z wiórkami kokosowymi (60 g), proszkiem do pieczenia i sodą.200 g mąki pszennej, 60 g wiórek kokosowych, ¾ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- Jogurt wymieszaj z mlekiem kokosowym.ok. 60 ml gęstego jogurtu, ok. 60 ml mleka kokosowego
- Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie – dalej miksując – dodaj olej a następnie dodawaj na przemian mąkę i jogurt.3 jajka, 180 g cukru, 90 ml oleju
- Przełóż ciasto do natłuszczonej tortownicy i posyp je pozostałymi wiórkami kokosowymi, następnie nałóż rabarbar i posyp go cukrem.ok. 300 g rabarbaru, 3-4 łyżki wiórek kokosowych, 2 łyżki cukru trzcinowego
- Piecz ciasto w 170 stopniach (termoobieg) przez około godzinę (lub do suchego patyczka - mi się piekł o wiele dłużej, bo godzinę i 20 minut - ciągle ciasto było mokre w środku).
- Pozostaw ciasto na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudź na kratce.
- Przed podaniem możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem.