Proste ciasto z rabarbarem – najlepszy przepis
Jak tylko w ogródku u mamy, albo w sklepie pojawi się rabarbar, to się rzucam na niego jak dzika :)
Już w dzieciństwie bardzo lubiłam rabarbar (chociaż rzadko używaliśmy go do ciast). Najczęściej jedliśmy łodygi maczając je w cukrze – pycha! Potrafiłyśmy tak siedzieć z siostrą i jeść łodygę za łodygą :)
Teraz już tak nie jem rabarbaru. Wolę upiec z nim fajne ciasto, albo zrobić lemoniadę rabarbarową, którą uwielbiają moje dzieci.
Co roku przeszukuję również odmęty internetu w poszukiwaniu ciekawych przepisów z wykorzystaniem tego warzywa (tak, tak, rabarbar uznaje się u nas za warzywo :D).
Tym sposobem wypróbowałam ostatnio przepis Lindy Lomelino z bloga Call Me Cupcake na ciasto z rabarbarem.
Ciasto bardzo mi zasmakowało (chyba dzięki sporej ilości kardamonu dodanego do ciasta), więc spieszę się podzielić przepisem :)
Najważniejsze – użyjcie cienkich łodyg rabarbaru (a jeśli macie gruby, to podzielcie go na węższe kawałki) – inaczej rabarbar może opaść na dno (mi go trochę opadło). Ciasto nie będzie wtedy wyglądało tak ładnie jak u Lindy, ale dalej będzie bardzo smaczne.
Jeśli nie macie rabarbaru, albo za nim nie przepadacie, to wykorzystajcie np. truskawki :)
Podaję przepis na formę około 22-25 cm średnicy.
Ps. Rabarbaru nie musicie wcześniej obierać.
Zmieniając jeszcze temat – ostatnio zamieszkała na moim balkonie mała sójka :) Ptaszek wypadł z gniazda, dzieci z okolicy otoczyły go opieką (nawet śpiewali mu kołysanki ;)), na noc ptaszek „wylądował” na balkonie sąsiada (co by go psy i koty nie dopadły), a rano przeniósł się na nasz balkon i tam sobie na razie mieszka :) Troskliwa mamusia donosi mu żuczki, a my podsuwamy ziarenka i płatki owsiane – chyba go upasiemy ;) Poniżej możecie zobaczyć zdjęcie naszego nowego podopiecznego (ps. moja Zośka – czytaj kot – siedzi przed balkonem i żałuje, że nie może się do niego dobrać ;))
Przepis na ciasto z rabarbarem do druku
Proste ciasto z rabarbarem
- 180 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- szczypta soli
- 100 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół szklanki mleka
- 150 g cienkich łodyg rabarbaru
- łyżka cukru (do posypania po wierzchu)
- cukier puder do dekoracji
- Mąkę przesiej przez sito, a następnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i kardamonem.
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę (jeśli składniki nie będą chciały się połączyć, to możesz dodać odrobinę mleka).
- Dodaj do masła ekstrakt z wanilii oraz jajko - zmiksuj.
- Wyłącz mikser, dodaj do masła mąkę na zmianę z mlekiem i wymieszaj całość łyżką.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (średnica 22-25 cm), na wierzchu ułóż pokrojony w kawałki rabarbar i posyp łyżką cukru.
- Piecz przez 10 minut w 175 stopniach, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz przez kolejne 40-50 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
A to nasza sójka :)
[…] Proste ciasto z rabarbarem […]