Przepis na ciasto z rabarbarem – proste i pyszne

Jak tylko w ogródku u mamy, albo w sklepie pojawi się rabarbar, to się rzucam na niego jak dzika :)

Już w dzieciństwie bardzo lubiłam rabarbar (chociaż rzadko używaliśmy go do ciast). Najczęściej jedliśmy łodygi maczając je w cukrze – pycha! Potrafiłyśmy tak siedzieć z siostrą i jeść łodygę za łodygą :)

Teraz już tak nie jem rabarbaru.

Wolę upiec z nim fajne ciasto, albo zrobić lemoniadę rabarbarową, którą uwielbiają moje dzieci.

Co roku przeszukuję również odmęty internetu w poszukiwaniu ciekawych przepisów z wykorzystaniem tego warzywa (tak, tak, rabarbar uznaje się u nas za warzywo :D).

Tym sposobem wypróbowałam ostatnio przepis Lindy Lomelino z bloga Call Me Cupcake na ciasto z rabarbarem.

Ciasto bardzo mi zasmakowało (chyba dzięki sporej ilości kardamonu dodanego do ciasta), więc spieszę się podzielić przepisem :)

Najważniejsze – użyjcie cienkich łodyg rabarbaru (a jeśli macie gruby, to podzielcie go na węższe kawałki) – inaczej rabarbar może opaść na dno (mi go trochę opadło). Ciasto nie będzie wtedy wyglądało tak ładnie jak u Lindy, ale dalej będzie bardzo smaczne.

Jeśli nie macie rabarbaru, albo za nim nie przepadacie, to wykorzystajcie np. truskawki :)

Podaję przepis na formę około 22-25 cm średnicy.

Ps. Rabarbaru nie musicie wcześniej obierać.

Zmieniając jeszcze temat – ostatnio zamieszkała na moim balkonie mała sójka :) Ptaszek wypadł z gniazda, dzieci z okolicy otoczyły go opieką (nawet śpiewali mu kołysanki ;)), na noc ptaszek „wylądował” na balkonie sąsiada (co by go psy i koty nie dopadły), a rano przeniósł się na nasz balkon i tam sobie na razie mieszka :) Troskliwa mamusia donosi mu żuczki, a my podsuwamy ziarenka i płatki owsiane – chyba go upasiemy ;) Poniżej możecie zobaczyć zdjęcie naszego nowego podopiecznego (ps. moja Zośka – czytaj kot – siedzi przed balkonem i żałuje, że nie może się do niego dobrać ;))

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

ciasto z rabarbarem

ciasto z rabarbarem

ciasto z rabarbarem

ciasto z rabarbarem

ciasto z rabarbarem

Przepis na ciasto z rabarbarem do druku

ciasto z rabarbarem 2

Proste ciasto z rabarbarem

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne ciasto z rabarbarem i kardamonem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia skandynawska
Porcje 15

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy 22-24 cm.

Składniki

  • 180 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kardamonu mielonego
  • 1 szczypta soli
  • 100 g masła miękkiego
  • 200 g cukru pudru
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 120 ml mleka
  • 150 g rabarbaru cienkich łodyg
  • 1 łyżka cukru (do posypania po wierzchu)
  • cukier puder do dekoracji

Instrukcja
 

  • Mąkę przesiej przez sito, a następnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i kardamonem.
    180 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka kardamonu, 1 szczypta soli
  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę (jeśli składniki nie będą chciały się połączyć, to możesz dodać odrobinę mleka).
    100 g masła, 200 g cukru pudru
  • Dodaj do masła ekstrakt z wanilii oraz jajko - zmiksuj.
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 jajko
  • Wyłącz mikser, dodaj do masła mąkę na zmianę z mlekiem i wymieszaj całość łyżką.
    120 ml mleka
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (średnica 22-24 cm), na wierzchu ułóż pokrojony w kawałki rabarbar i posyp łyżką cukru.
    150 g rabarbaru
  • Piecz przez 10 minut w 175 stopniach (góra/dół), po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz przez kolejne 40-50 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
    cukier puder
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

A to nasza sójka :)

ptaszek