drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Przepis na bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Zapraszam na pyszne i proste drożdżówki z rabarbarem i słodką maślaną kruszonką. Te bułeczki, to puszyste drożdżowe ciasto, do tego lekko kwaśne kawałki rabarbaru i chrupiąca słodka kruszonka z masłem. Takie bułeczki drożdżowe z rabarbarem to wspaniała przekąska idealna do kubka kawy albo herbaty. Możecie je zjeść nawet na słodkie śniadanie, albo spakować i zabrać na piknik na świeżym powietrzu. Spróbujcie koniecznie, bo połączenie kwaśnego i słodkiego smaku jest tu wyjątkowo pyszne!

bułki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówki z rabarbarem przepis krok po kroku

Jeśli lubicie rabarbar i słodkie wypieki z tym niezwykłym warzywem, to koniecznie zróbcie takie lekkie i puszyste bułeczki drożdżowe ze słodką kruszonką.

drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Przepis na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Wypieki Beaty
Zobaczcie mój prosty przepis na pyszne i puszyste bułeczki drożdżowe pieczone z kawałkami rabarbaru otulonego słodką maślaną kruszonką.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours
Porcje 8
Kalorie 272 kcal
Składniki

składniki na drożdżówki z rabarbarem

składniki na kruszonkę do drożdżówek z rabarbarem

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

  • Drożdże i cukier dodaj do letniego mleka i dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw na około 15-20 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować – w tym czasie powinny urosnąć i się mocno spienić.
    100 ml mleka, 15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
    jak przygotować drożdże do drożdżówek
  • W misie miksera umieść składniki na ciasto drożdżowe. Dodaj rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.
    250 g mąki pszennej, 30 g cukru, 50 ml oleju, 1 jajko
    jak zrobić ciasto drożdżowe na drożdżówki
  • Ciasto jest dobrze wyrobione gdy jest ładnie gładkie. Wtedy przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
    ciasto drożdżowe na drożdżówki
  • Rabarbar umyj, odetnij końcówki a resztę pokrój w plasterki o grubości około 1 cm. Dodaj do niego cukier i przemieszaj.
    ok 250 g rabarbaru, 2 łyżki cukru
    przygotowanie rabarbaru do drożdżówek
  • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć, a następnie podziel na osiem mniej więcej równych części – ja bułeczki ważyłam na wadze – każda miała około 60 g.
    dzielenie ciasta drożdżowego na bułeczki
  • Ułóż bułeczki w odstępach na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Szklanką lekko posypaną od spodu mąką zrób w każdej bułeczce zagłębienie.
    przygotowanie drożdżówek z rabarbarem
  • Mocno dociśnij szklankę, tak aby ciasto rozeszło się na boki.
    jak zrobić bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
  • W zagłębienia nałóż rabarbar.
    bułeczki drożdżowe z rabarbarem przed pieczeniem
  • Krótko połącz razem składniki kruszonki – możesz je zagnieść palcami, wymieszać widelcem, albo jak ja krótko zmiksować malakserem.
    50 g masła, 70 g mąki pszennej, 45 g cukru
    jak zrobić kruszonkę do drożdżówek
  • Posyp kruszonką bułeczki.
    drożdżówki z rabarbarem i kruszoną przed pieczeniem
  • Bułeczki przykryj ściereczką i zostaw na około 30 minut do napuszenia.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg).
  • Piecz bułeczki przez około 20 minut – aż będą rumiane. Po upieczeniu lekko ostudź i już możesz je jeść jeszcze lekko ciepłe :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 272kcalWeglowodany: 33gBiałko: 5gTłuszcz: 14g
Słowa kluczowe bułeczki z rabarbarem, drożdżówki z rabarbarem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
drożdżówki z kruszonką i rabarbarem

Szybkie drożdżówki z rabarbarem – uwagi

Upiekłam nam ostatnio takie szybkie drożdżówki z rabarbarem i kruszonką i wrzuciłam zdjęcie na moje stories. Prosiliście mnie o przepis na te bułeczki, więc czym prędzej go Wam przekazuję.

Same bułeczki przygotowałam z bardzo podstawowego przepisu na ciasto drożdżowe, które uwielbiam za prostotę i niezawodność. Bułeczki z tego przepisu zawsze wychodzą doskonałe i puszyste. Nie muszę do nich specjalnie dosypywać mąki lub dolewać mleka, aby bułeczki miały idealną konsystencję.

Do tego pyszna, prosta i szybka maślana kruszonka, która stanowi wspaniałe uzupełnienie dla kwaśnego rabarbaru.

z rabarbarem drożdżówki i z kruszonką

Jak zrobić drożdżówki z rabarbarem – wskazówki

Bułeczki z rabarbarem zrobicie szybko i bez problemów. Najwięcej jak zwykle zajmie czekanie aż ciasto spokojnie sobie wyrośnie. Jeśli jednak macie mało czasu, to możecie miskę z ciastem schować do lekko nagrzanego piekarnika (ja ustawiam temperaturę 30-35 stopni), wtedy ciasto na drożdżówki wyrośnie szybciej.

Gdy ciasto sobie wyrasta przygotujcie rabarbar do drożdżówek.

Nie musicie go obierać ze skórki – wystarczy go umyć i pokroić na plastry – u mnie miały one około 1 cm grubości. Ja dodatkowo dodałam do pokrojonego rabarbaru trochę cukru trzcinowego i razem wymieszałam.

Kruszonkę do drożdżówek z rabarbarem zrobiłam malakserem – wtedy w minutę mam gotową pyszną maślaną kruszonkę. Możecie ją też oczywiście również zagnieść krótko widelcem, albo połączyć palcami.

Ile piec drożdżówki z rabarbarem?

Ja swoje drożdżówki piekłam w trybie termoobiegu i temperaturze 170 stopni – wtedy były gotowe po 20 minutach. Możecie je też piec w temperaturze 180 stopni i trybie góra/dół. Czas pieczenia będzie tu podobny. Bułeczki są gotowe, gdy są ładnie rumiane.

drożdżowe bułeczki pieczone z rabarbarem i kruszonką

Kto nie powinien jeść drożdżówek z rabarbarem?

Sam rabarbar jako warzywo jest zdrowy i warto go spożywać w sezonie. Rabarbar jest źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Jest bogaty w potas, kwas foliowy oraz błonnik, zawiera również magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń. Dostarcza nam również bardzo dużo ważnych dla zdrowia antyoksydantów. Niestety poza prozdrowotnymi właściwościami rabarbar zawiera również sporo kwasu szczawiowego (szczególnie w liściach, których nie powinniśmy spożywać). Dla zdrowej osoby ta ilość kwasu szczawiowego nie będzie groźna. Jednak osoby z kamicą nerkową lepiej żeby nie jadły rabarbaru. Tak samo nie wskazane jest jedzenie rabarbaru przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.

drożdżowe bułeczki z rabarbarem

Czym zastąpić rabarbar w drożdżówkach?

Jeśli należycie do grupy, która nie powinna jeść rabarbaru, to zamiast niego dodajcie do bułeczek pokrojone truskawki. Znakomicie zastąpią one rabarbar w drożdżówkach. A rozpoczynający się właśnie sezon na truskawki sprawia, że są one teraz najlepsze!

Później możecie upiec te bułeczki z pysznymi polskimi jagodami. Będą wspaniale smakować pod chrupiącą kruszonką.

Ps.

Polecam Wam również przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami. To ciasto drożdżowe na dużą blachę, więc sprawdzi się świetnie gdy spodziewacie się gości. Możecie je podać na przyjęciu w ogrodzie, czy na grillu. Będzie doskonałym deserem w połączeniu z lemoniadą z rabarbaru!

Polecane przepisy na drożdżówki z kruszonką

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne domowe drożdżówki pieczone z kruszonką i bez. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: