Przepis na rabarbar pieczony w piekarniku – idealny do deserów

pieczony rabarbar 7


Dziś mam dla Was przepis bardzo prosty, a jednocześnie pyszny – zapraszam na pieczony rabarbar :)

Swój rabarbar upiekłam z dodatkiem cukru trzcinowego i wanilii – wyszedł po prostu rewelacyjny!

Sama zjadłam prawie całą porcję – mężowi dałam trochę do lodów ;)

A do lodów taki ciepły, aromatyczny rabarbar nadaje się świetnie.

Lekko kwaskowaty a jednocześnie delikatnie słodki bardzo dobrze komponuje się ze słodkimi lodami. A do tego połączenie ciepłego i zimnego – dla mnie zawsze działa :)

Ale taki rabarbar możecie również wykorzystać jako dodatek do naleśników, placków, gofrów, albo położyć na bezach – mniam :)

Gorąco polecam :D

Przy okazji wypróbujcie również mój przepis na gruszki waniliowe – świetne do lodów, deserów, a także do ciasta.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

pieczony rabarbar

pieczony rabarbar 3

pieczony rabarbar 5

Pieczony rabarbar przepis

rhubarb

Pieczony rabarbar

Wypieki Beaty
Przepis na aromatyczny rabarbar idealny jako dodatek do deserów i ciast.
5 z 2 ocen
Danie Deser
Porcje 3

Składniki

  • 3 łodygi rabarbaru długie
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii
  • woda - odrobina

Instrukcja
 

  • Odetnij końcówki rabarbaru, a łodygi pokrój na kawałki o długości około 5 cm.
    3 łodygi rabarbaru
  • Na dno naczynia żaroodpornego nalej odrobinę wody - tak aby zakryła dno.
    woda
  • Włóż pokrojony rabarbar do naczynia, posyp cukrem i przemieszaj.
    3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i wyciągnij nasionka - dodaj je do rabarbaru, a na wierzchu ułóż rozciętą laskę.
    1 laska wanilii
  • Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 20-25 minut - w trakcie przemieszaj z raz rabarbar, aby pokrył się sosem.
  • Podawaj na ciepło.

Notatki

Jeśli nie masz laski wanilii, to część cukru trzcinowego zastąp cukrem waniliowym. 
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!