Szybkie ciasto rabarbarowo-truskawkowe
Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
Przygotuj dziś razem ze mną bardzo proste i szybkie kruche ciasto rabarbarowo-truskawkowe. Takie apetyczne ciasto upieczesz w sporej formie, więc możesz je podzielić na dużo porcji i podzielić się nim ze swoimi bliskimi i przyjaciółmi. To przepis na ciasto z rabarbarem bez miksera – wystarczy zagnieść składniki, przełożyć do formy i upiec ciasto. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Spis treści
- Szybkie kruche ciasto rabarbarowo-truskawkowe przepis krok po kroku
- Dlaczego warto wypróbować przepis na ciasto z rabarbarem i truskawkami?
- Niezbędne składniki na kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką
- Wykonanie ciasta: jak przygotować idealne kruche ciasto?
- Jak upiec ciasto z rabarbarem i truskawkami?
- Jak podać ciasto rabarbarowo-truskawkowe?
- Jak przechowywać kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem?
- Ile kalorii ma kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką?
- Polecane przepisy na ciasto z rabarbarem, które zawsze wychodzi
Szybkie kruche ciasto rabarbarowo-truskawkowe przepis krok po kroku
Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić ciasto z rabarbarem i kruszonką bez użycia miksera i do tego w bardzo prosty i szybki sposób, to koniecznie zobacz ten przepis!
Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm albo 24/24 cm. Wyłożona papierem do pieczenia lub posmarowana masłem i posypana mąką/bułką tartą.
Składniki
składniki na ciasto
składniki na nadzienie
- ok 350 g truskawek
- ok 300 g rabarbaru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- ok 30 g płatków migdałowych (opcjonalnie)
Instrukcja
krok 1 – przygotowanie ciasta
- Do dużej miski albo misy malaksera wsyp obydwa cukry, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól oraz pokrojone na nieduże kawałki masło.375 g mąki pszennej, 100 g cukru, 100 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 szczypta soli, 230 g masła
- Zagnieć razem składniki na sypką kruszonkę, albo krótko zmiksuj malakserem.
- Dodaj do ciasta jajko i mleko i krótko zagnieć – ciasto nie musi być gładkie, może być w grudkach.1 jajko, 60 ml mleka
- Wylep mniej więcej 2/3 ciasta dno formy do pieczenia.
krok 2 – przygotowanie nadzienia z rabarbaru i truskawek
- Rabarbar umyj, odetnij końcówki, a resztę pokrój w plasterki o grubości około 1 cm – przełóż do miski.ok 300 g rabarbaru
- Truskawki umyj, usuń szypułki, przekrój owoce na pół i pokój w średnią kostkę.ok 350 g truskawek
- Dodaj truskawki do rabarbaru.
- Dodaj do owoców mąkę ziemniaczaną, cukier i wymieszaj.1 łyżka mąki ziemniaczanej, 50 g cukru
- Wyłóż owoce na spód ciasta.
- Posyp wierzch owoców pozostałym ciastem rozsypując je jak kruszonkę.
- Na koniec posyp ciasto płatkami migdałowymi – jeśli je używasz.ok 30 g płatków migdałowych
krok 3 – jak upiec ciasto z rabarbarem i kruszonką
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (w trybie góra/dół) i piecz przez około 45-50 minut – aż ciasto będzie ładnie rumiane.
- Gotowe ciasto ostudź.
- Przed podaniem możesz ciasto z rabarbarem posypać dodatkowo odrobiną cukru pudru.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Dlaczego warto wypróbować przepis na ciasto z rabarbarem i truskawkami?
Dziś zapraszam na niezwykle proste i szybkie kruche ciasto pieczone z nadzieniem z lekko kwaskowego rabarbaru oraz słodkich i soczystych truskawek. Ja tu jeszcze musiałam skorzystać z importowanych truskawek i rabarbaru, ale już niedługo będą dostępne nasze polskie i warto mieć wtedy pod ręką taki niezawodny przepis. Gdy w sklepie wpadł mi w oko rabarbar, nie mogłam się mu oprzeć i musiałam go kupić. Myślałam, jak go wykorzystać i jakie ciasto upiec. Na blogu jest już przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, są różne tarty, puszyste ciasto z rabarbarem na maślance a także smakowite ciasto z rabarbarem i bezą. Ciężko mi więc było znaleźć jakąś lukę ;) Poszukałam więc inspiracji u jednej z moich ulubionych kulinarnych blogerek – zajrzałam na blog Sally McKenney (Sally’s Baking Addiction) i znalazłam właśnie ten przepis. Przekonał mnie swoją prostotą i szybkością wykonania, do tego to ciasto z rabarbarem bez miksera! Wystarczy przygotować szybkie półkruche ciasto, nadzienie z truskawek i rabarbaru i już można piec ciasto. Nie trzeba go nawet wcześniej schładzać w lodówce! Dlatego spróbuj koniecznie i upiecz ciasto z rabarbarem, które zawsze wychodzi :)
Niezbędne składniki na kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką
Do upieczenia tego ciasta będziesz potrzebować jedynie podstawowe składniki ogólnie dostępne w każdym sklepie, nawet w tych mniejszych. Poniżej podaję skróconą listę składników oraz ewentualnych zamienników. Ja delikatnie zmodyfikowałam przepis Sally i zrezygnowałam np. ze skórki pomarańczowej dodawanej do nadzienia. Nie miałam pomarańczy i nie chciało mi się po nią specjalnie biegać do sklepu. Jeśli jednak masz w domu pomarańczę, to możesz zetrzeć z niej na drobnej tarce skórkę i dodać ją do truskawek i rabarbaru – podobno wspaniale podkreśla ona smak nadzienia. Nie dodawałam też ekstraktu waniliowego do ciasta – autorka dodawała 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii – jeśli chcesz to możesz dodać ją do ciasta, albo część zwykłego cukru zastąpić cukrem waniliowym. Dzięki temu ciasto będzie miało dodatkowo lekko waniliowy aromat i smak. A co poza tym potrzebujesz do ciasta?
- mąka pszenna – ja użyłam zwykłą mąkę tortową typ 450, możesz też użyć mąkę typ 500 lub 550, jeśli lubisz to możesz nawet część mąki zastąpić mielonymi migdałami, które dodadzą ciastu fajnego smaku, w przepisie użyłam 375 g mąki – możesz wtedy użyć np. 300 g mąki i 75 g mielonych migdałów
- masło – to amerykański przepis i u nich masło używane jest w szklankach (cup), gdzie jedna szklanka ma 230 g – dlatego będziesz tu potrzebować jedną całą kostkę i niepełną 1/4 kostki masła
- mleko – ja użyłam krowie mleko o zawartości tłuszczu 1,5%, możesz użyć inne mleko, nawet mleko roślinne. W ostateczności równie dobrze się sprawdzi zimna woda.
- cukier – do przepisu używane są dwa rodzaje cukru – zwykły biały cukier kryształ oraz cukier trzcinowy (u Sally jest używany cukier brązowy, ja jednak wolę cukier trzcinowy), możesz też użyć 200 g (1 szklankę) jednego z tych cukrów
- truskawki i rabarbar – użyj mniej więcej po równej ilości jednego i drugiego – w sumie około 600-700 g, jeśli masz któregoś składnika mniej lub więcej, to zastąp go używając większej ilości drugiego
- migdały – ja swoje ciasto posypałam na koniec po wierzchu garścią płatków migdałowych, możesz też wykorzystać posiekane orzechy, albo jak Sally – płatki owsiane. Możesz też nic nie dodawać, a ciasto i tak będzie przepyszne!
Jak zrobić ciasto z rabarbaru bez cukru?
Jeśli chcesz ograniczyć nieco kaloryczność ciasta, to zamiast cukru białego i trzcinowego możesz użyć erytrol, który ma 0 kalorii. Jeśli zależy ci bardziej na użyciu zdrowszego zamiennika cukru, to wybierz ksylitol.
Wykonanie ciasta: jak przygotować idealne kruche ciasto?
To ciasto z rabarbarem na proszku do pieczenia, więc jego przygotowanie jest bardzo szybkie. Dodatkowo proszek do pieczenia sprawia, że kruche ciasto jest delikatniejsze i troszkę bardziej miękkie, mniej kruszące się. Tego ciasta nie trzeba schładzać, ale za to musisz użyć tu schłodzonych produktów – dlatego masło, jajko i mleko schowaj wcześniej do lodówki, tak aby się dobrze ochłodziły.
Ciasto zagniataj krótko i najlepiej na początku nie rób tego dłońmi, tylko posiekaj składniki nożem, specjalnym narzędziem do kruchego ciasta, albo zmiksuj krótko malakserem. Dzięki temu składniki nie będą się za mocno ocieplać od ciepła rąk. Ciasto z tego przepisu wychodzi bardziej w formie kruszonki i grubszych kawałków ciasta – nie zagniataj go w jednolitą masę. Mniej więcej 2/3 ciasta przełóż do formy do pieczenia o wielkości 20/30 cm (może też być kwadratowa forma o wielkości około 24/24 cm albo okrągła o średnicy około 26-18 cm) i wylep nim całe dno – nie musi to być równa i gładka warstwa. To ciasto jest bardziej rustykalne w swoim wyglądzie, nie trzeba się super mocno starać przy nim ;) Reszta ciasta będzie potrzebna potem na wierzch ciasta, gdzie będzie „robić” za kruszonkę.
Przygotowanie nadzienia rabarbarowo-truskawkowego
Nadzienie na to ciasto jest również bardzo szybkie i proste, do tego nie wymaga duszenia, podgrzewania czy też miksowania składników. Wystarczy, że rabarbar i truskawki pokroisz w większą kostkę. Aby potem podczas pieczenia sok z truskawek nie zawilgocił za mocno ciasta dodaj do nich jedną lekko czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej – ona pod wpływem ciepła zwiąże sok z owoców i pozwoli go zgęścić. Jeśli nie masz mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej) możesz użyć inną skrobię – np. kukurydzianą.
Jak upiec ciasto z rabarbarem i truskawkami?
Ja swoje ciasto piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Możesz też ustawić piekarnik na 170 stopni i włączyć tryb termoobiegu. Ciasto powinno być gotowe po około 45-50 minutach. Z wierzchu powinno być ładnie zarumienione.
Jak podać ciasto rabarbarowo-truskawkowe?
Zaraz po upieczeniu nadzienie ciasta będzie bardzo gorące i może być jeszcze lekko płynące. Dlatego najlepiej go chociaż chwilę ostudzić. Po około 15-20 minutach możesz ukroić takie jeszcze ciepłe ciasto i podać je wtedy z gałką ulubionych lodów. Wraz z ostyganiem ciasta nadzienie też będzie powoli tężeć – wtedy ciasto będzie się bardziej nadawać do przewożenia i serwowania. Przed podaniem warto ciasto posypać cukrem pudrem, który doda mu słodkości oraz fajnego wyglądu.
Jak przechowywać kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem?
Ciasto możesz przechowywać przez kilka dni bezpośrednio na blacie kuchennym – polecam wtedy przełożenie go do szczelnego pojemnika, albo przykrycie szczelną pokrywką, tak aby ciasto nie obsychało. Możesz też je przechowywać w lodówce – wtedy spokojnie może postać nawet tydzień czasu.
Ciasto świetnie się również nadaje do mrożenia. Możesz podzielić je na mniejsze porcje, przełożyć do woreczka na mrożonki i schować do zamrażarki na około 3 miesiące.
Ile kalorii ma kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką?
Jak podałam na górze przy przepisie 100 g ciasta z rabarbarem i truskawkami ma niespełna 270 kcal (podaję kaloryczność przy użytych przeze mnie produktach), za to jeśli ciasto podzielisz na mniej więcej 24 porcje, to każda z nich będzie miała około 190 kcal (węglowodany 23g, białka 3g, tłuszcze 10g). Taka niska kaloryczność ciasta, to zasługa sporej ilości rabarbaru, który ma bardzo mało kalorii oraz truskawek, które również należą do niskokalorycznych owoców. Dlatego można zjeść to ciasto bez wyrzutów sumienia. Mi pozostaje już tylko życzyć smacznego i miłego pieczenia!
Polecane przepisy na ciasto z rabarbarem, które zawsze wychodzi
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta rabarbarowe do prostego upieczenia we własnej kuchni. Takie ciasta sprawdzą się idealnie zarówno na deser do kawy, jak i do zabrania na piknik, czy też do podania na grillu czy też przyjęciu w ogrodzie. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej znajdziesz na moim blogu – serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto z rabarbarem na proszku do pieczenia
Przygotuj razem ze mną pyszne, proste i do tego bardzo szybkie kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką, a do tego również z soczystymi i słodkimi truskawkami. Takie ciasto zasmakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Ten przepis jest tak prosty i szybki, że poradzi sobie z nim każdy, nawet osoby, które mają małe doświadczenie w pieczeniu. Zobacz więc mój dokładny przepis opisany krok po kroku, zobacz zdjęcia z przygotowania, a także obejrzyj mój krótki film video, gdzie pokazuję jak zrobić kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką. Takie ciasto z rabarbarem możesz zrobić bez użycia miksera! Zobacz również moje wskazówki pod przepisem i sprawdź jak możesz zrobić ciasto z rabarbarem bez cukru. Jeśli interesują cię również inne przepisy na ciasta pieczone z rabarbarem, to koniecznie zajrzyj na mojego bloga i znajdź swój idealny przepis z rabarbarem.