Przepis na puszyste ciasto z rabarbarem albo z owocami
Ostatnio oficjalnie rozpoczęłam sezon rabarbarowy :)
Tradycyjnie wpadłam do mamy i ogołociłam jej ogródek :)
Dla mnie rabarbar, to jeden ze smaków dzieciństwa – najlepszy jedzony na surowo po obtoczeniu w cukrze :)
W tym roku nawet mój synek zajadał się takim rabarbarem :)
Ale ciasta z rabarbarem są również wspaniałe – zwykle proste i orzeźwiające. Dlatego zawsze jak się tylko pojawi w ogródku piekę z niego placek owocowy :)
Przepis jest bardzo prosty i szybki.
Jeśli ciasto upieczecie w dużej tortownicy wyjdzie wysokie, pulchne ciasto, jeśli w dużej blaszce – placek :)
Zamiast rabarbaru możecie tu użyć dowolne owoce – świetnie się sprawdzą pokrojone na plasterki jabłka lub gruszki, albo truskawki.
Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta owocowe.
Najprostsze ciasto z owocami przepis

Proste ciasto z owocami
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 26 cm.
Składniki
- 6 jajek rozmiar L
- 300 g cukru 1,5 szklanki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 375 g mąki pszennej 2,5 szklanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju
- owoce lub jak u mnie rabarbar
Instrukcja
- Jeśli używasz rabarbar, to obierz go ze skórki, pokrój na małe kawałki, zasyp odrobiną cukru i odstaw.owoce
- Jajka ubij z cukrami na puszystą masę (podobnie jak biszkopt).6 jajek, 300 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego
- Dodawaj na zmianę mąkę (przesianą z proszkiem do pieczenia przez sitko) i olej.375 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 szklanki oleju
- Jeśli ciasto będzie się wydawać za gęste, to możesz dodać trochę mleka.
- Ciasto wyłóż do foremki i na wierzchu ułóż odsączony rabarbar albo pokrojone owoce.
- Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni (góra/dół) przez około 50 minut (trzeba oczywiście sprawdzać patyczkiem stopień upieczenia).
- Po ostudzeniu posyp ciasto grubą porcją cukru pudru.