Ostatnio oficjalnie rozpoczęłam sezon rabarbarowy 🙂 Tradycyjnie wpadłam do mamy i ogołociłam jej ogródek 🙂

Dla mnie rabarbar, to jeden ze smaków dzieciństwa – najlepszy jedzony na surowo po obtoczeniu w cukrze 🙂 W tym roku nawet mój synek zajadał się takim rabarbarem 🙂

Ale ciasta z rabarbarem są również wspaniałe – zwykle proste i orzeźwiające, dlatego zawsze jak się tylko pojawi w ogródku piekę z niego placek owocowy 🙂 Przepis jest bardzo prosty i szybki. Jeśli ciasto upieczecie w dużej tortownicy wyjdzie wysokie, pulchne ciasto, jeśli w dużej blaszce – placek 🙂

 

 

<

div class=”easyrecipe”>

Najprostsze ciasto z owocami
Author: Wypieki Beaty
Ingredients
  • rabarbar (w ilości dowolnej – ja lubię go dużo w cieście)
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2,5 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szkl. oleju
Instructions
  1. Rabarbar obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki, zasyp odrobiną cukru i odstaw.
  2. Jajka ubij z cukrami na puszystą masę (podobnie jak biszkopt). Następnie dodawaj na zmianę mąkę i olej (jeśli ciasto będzie się wydawać za gęste, to możesz dodać trochę mleka).
  3. Ciasto wyłóż do foremki i na wierzchu ułóż odsączony rabarbar.
  4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut (w przypadku placka) i około 50 minut w przypadku ciacha pieczonego w tortownicy (trzeba oczywiście sprawdzać patyczkiem stopień upieczenia).
  5. Po ostudzeniu posyp ciasto grubą porcją cukru pudru.

<

div>

Notes

<

div class=”ERNotes”>Ostatnio wyczytałam, że do rabarbaru świetnie pasują wiórki kokosowe (jeszcze tego nie wypróbowałam), więc zachęcam do sprawdzenia takiej kombinacji 🙂

[br]Rabarbar możesz oczywiście zastąpić dowolnymi owocami (niezbyt soczystymi) – świetne są jabłka pokrojone na plasterki,  brzoskwinie, truskawki itp.