Przepis na puszyste ciasto z rabarbarem albo z owocami

Ostatnio oficjalnie rozpoczęłam sezon rabarbarowy :)

Tradycyjnie wpadłam do mamy i ogołociłam jej ogródek :)

Dla mnie rabarbar, to jeden ze smaków dzieciństwa – najlepszy jedzony na surowo po obtoczeniu w cukrze :)

W tym roku nawet mój synek zajadał się takim rabarbarem :)

Ale ciasta z rabarbarem są również wspaniałe – zwykle proste i orzeźwiające. Dlatego zawsze jak się tylko pojawi w ogródku piekę z niego placek owocowy :)

Przepis jest bardzo prosty i szybki.

Jeśli ciasto upieczecie w dużej tortownicy wyjdzie wysokie, pulchne ciasto, jeśli w dużej blaszce – placek :)

Zamiast rabarbaru możecie tu użyć dowolne owoce – świetnie się sprawdzą pokrojone na plasterki jabłka lub gruszki, albo truskawki.

Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta owocowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

 najprostsze ciasto z owocami

ciasto z rabarbarem

Najprostsze ciasto z owocami przepis

 

najprostsze ciasto owocowe

Proste ciasto z owocami

Wypieki Beaty
Przepis na proste i puszyste ciasto z dowolnymi owocami
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 20

Wyposażenie

  • Tortownica o średnicy około 26 cm.

Składniki

Instrukcja
 

  • Jeśli używasz rabarbar, to obierz go ze skórki, pokrój na małe kawałki, zasyp odrobiną cukru i odstaw.
    owoce
  • Jajka ubij z cukrami na puszystą masę (podobnie jak biszkopt).
    6 jajek, 300 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Dodawaj na zmianę mąkę (przesianą z proszkiem do pieczenia przez sitko) i olej.
    375 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 szklanki oleju
  • Jeśli ciasto będzie się wydawać za gęste, to możesz dodać trochę mleka.
  • Ciasto wyłóż do foremki i na wierzchu ułóż odsączony rabarbar albo pokrojone owoce.
  • Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni (góra/dół) przez około 50 minut (trzeba oczywiście sprawdzać patyczkiem stopień upieczenia).
  • Po ostudzeniu posyp ciasto grubą porcją cukru pudru.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!