Przepis na proste cytrynowe ciasto z owocami

Zapraszam dziś na pyszne wiosenne ciasto cytrynowe z owocami – ja wykorzystałam borówki i maliny, ale sprawdzą się tu również inne owoce.

Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i do tego szybkie.

Mieszamy w oddzielnych miskach suche i mokre składniki, potem je łączymy i pieczemy ciacho – prosto? Prosto :)

Dla smaku dodałam skórkę i sok z cytryny, ale możecie też wykorzystać swój ulubiony aromat.

Podaję przepis na tortownicę o średnicy 22 cm.

Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z owocami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

ciasto cytrynowe z owocami_3

ciasto cytrynowe z owocami_6

ciasto cytrynowe z owocami_4

ciasto cytrynowe z owocami

Ciasto cytrynowe z owocami przepis

ciasto cytrynowe z owocami 7

Ciasto cytrynowe z owocami

Wypieki Beaty
Przepis na proste cytrynowe ciasto z owocami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 godz 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 15

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka rozmiar L
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki oleju
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • około 250 g owoców u mnie borówki i maliny

Instrukcja
 

  • W dużej misce umieść suche składniki (również dodaj tu skórkę z cytryny).
    1,5 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, skórka
  • W drugiej misce umieść mokre składniki i wymieszaj.
    2 jajka, 0,5 szklanki jogurtu naturalnego, 0,5 szklanki oleju, sok
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj (tylko do połączenia składników).
  • Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy o średnicy 22 cm, na wierzchu ułóż owoce.
    około 250 g owoców
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź i udekoruj cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!