Zapraszam dziś na pyszne wiosenne ciasto cytrynowe z owocami – ja wykorzystałam borówki i maliny, ale sprawdzą się tu również inne owoce.
Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i do tego szybkie – mieszamy w oddzielnych miskach suche i mokre składniki, potem je łączymy i pieczemy ciacho – prosto? Prosto :)
Dla smaku dodałam skórkę i sok z cytryny, ale możecie też wykorzystać swój ulubiony aromat.
Podaję przepis na tortownicę o średnicy 22 cm.
Ciasto cytrynowe z owocami
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- pół szklanki oleju
- skórka starta z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- około 250 g owoców
Wykonanie
- W dużej misce umieść suche składniki (również dodaj tu skórkę z cytryny).
- W drugiej misce umieść mokre składniki i wymieszaj.
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj (tylko do połączenia składników).
- Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy o średnicy 22 cm, na wierzchu ułóż owoce.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź i udekoruj cukrem pudrem.
Piękne ciasto!
Uwielbiam ciasta z cytrusową nutą! a jak do tego jeszcze owoce.. pysznie
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com
Dziękuję :)
sliczne ciacho az mi juz pachnie latem :)
Dziękuję :) mi też to ciasto pachnie latem :)