Zapraszam dziś na pyszne wiosenne ciasto cytrynowe z owocami – ja wykorzystałam borówki i maliny, ale sprawdzą się tu również inne owoce.

Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i do tego szybkie – mieszamy w oddzielnych miskach suche i mokre składniki, potem je łączymy i pieczemy ciacho – prosto? Prosto :)

Dla smaku dodałam skórkę i sok z cytryny, ale możecie też wykorzystać swój ulubiony aromat.

Podaję przepis na tortownicę o średnicy 22 cm.

 

ciasto cytrynowe z owocami_3

ciasto cytrynowe z owocami_6

ciasto cytrynowe z owocami_4

ciasto cytrynowe z owocami_1

Ciasto cytrynowe z owocami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • W dużej misce umieść suche składniki (również dodaj tu skórkę z cytryny).
  • W drugiej misce umieść mokre składniki i wymieszaj.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj (tylko do połączenia składników).
  • Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy o średnicy 22 cm, na wierzchu ułóż owoce.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź i udekoruj cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!