Przepis na tosty francuskie z nutellą idealne na śniadanie
Pora na rozpustne śniadanie :)
Połączenie czekolady i truskawek musi być rozpustne i już ;)
Ale, ale – to nie będzie sama czekolada i truskawki…. podstawą tego śniadania są tosty francuskie (chociaż gdy byłam mała, to moja mama mówiła, że to jest po prostu „chleb w jajku” ;)).
Chleb w jajku nie brzmi tak apetycznie jak francuskie tosty, więc pozostaniemy przy tej drugiej nazwie (chociaż ta pierwsza jest w 100 procentach zgodna).
Żeby uatrakcyjnić to danie to tosty przełożyłam kremem czekoladowo-orzechowym (np. Nutellą) i dopiero wtedy zamoczyłam w jajku z dodatkiem mleka.
Inna bardzo atrakcyjna wizualnie wersja tego dania to zrolowane tosty francuskie – aby je przygotować należy obciąć w kromkach chleba tostowego skórki, a następnie lekko je spłaszczyć za pomocą wałka.
Tak przygotowane tosty smarujemy kremem czekoladowym, zwijamy i moczymy w jajkach.
Po usmażeniu tosty (zarówno te z pierwszego jak i drugiego wariantu) obtaczamy w cukrze z dodatkiem cynamonu, dodajemy świeże owoce – np. truskawki i pyszne śniadanie gotowe :)
Zapraszam was do wypróbowania również innych moich przepisów na pyszne śniadanie.
Tosty francuskie z nutellą przepis do druku

Tosty francuskie z nutellą
Składniki
tosty francuskie:
Instrukcja
- Chleb tostowy posmaruj kremem czekoladowym, przykryj drugim kawałkiem chleba i przekrój na pół na dwa trójkąty.około 8-10 kromek chleba tostowego, krem czekoladowo-orzechowy
- Możesz też obkroić skórki z chleba i lekko je rozwałkować wałkiem do ciasta, potem posmaruj je kremem i zawiń.
- Jajka roztrzep z mlekiem i cynamonem.2 jajka, 1 łyżeczka cynamonu, około 1/4 szklanki mleka
- Tosty zanurz w jajku z obydwu stron.
- Smaż na patelni z obydwu stron na rumiano.
- Po usmażeniu obtocz w cukrze z cynamonem.około 5 łyżek cukru, 1-2 łyżeczki cynamonu
- Podawaj na ciepło z ulubionymi owocami lub z bitą śmietaną.