Przepis na tosty francuskie z nutellą idealne na śniadanie

Pora na rozpustne śniadanie :)

Połączenie czekolady i truskawek musi być rozpustne i już ;)

Ale, ale – to nie będzie sama czekolada i truskawki…. podstawą tego śniadania są tosty francuskie (chociaż gdy byłam mała, to moja mama mówiła, że to jest po prostu „chleb w jajku” ;)).

Chleb w jajku nie brzmi tak apetycznie jak francuskie tosty, więc pozostaniemy przy tej drugiej nazwie (chociaż ta pierwsza jest  w 100 procentach zgodna).

Żeby uatrakcyjnić to danie to tosty przełożyłam kremem czekoladowo-orzechowym (np. Nutellą) i dopiero wtedy zamoczyłam w jajku z dodatkiem mleka.

Inna bardzo atrakcyjna wizualnie wersja tego dania to zrolowane tosty francuskie – aby je przygotować należy obciąć w kromkach chleba tostowego skórki, a następnie lekko je spłaszczyć za pomocą wałka.

Tak przygotowane tosty smarujemy kremem czekoladowym, zwijamy i moczymy w jajkach.

Po usmażeniu tosty (zarówno te z pierwszego jak i drugiego wariantu) obtaczamy w cukrze z dodatkiem cynamonu, dodajemy świeże owoce – np. truskawki i pyszne śniadanie gotowe :)

Zapraszam was do wypróbowania również innych moich przepisów na pyszne śniadanie.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

tosty francuskie z nutellą

tosty francuskie z nutellą_6

tosty francuskie z nutellą_2

tosty francuskie z nutellą

Tosty francuskie z nutellą przepis do druku

tosty francuskie z nutellą 4

Tosty francuskie z nutellą

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne tosty francuskie z nutellą w środku i z truskawkami.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 4

Składniki

tosty francuskie:

  • około 8-10 kromek chleba tostowego (może to też być np. chałka drożdżowa)
  • krem czekoladowo-orzechowy np. Nutella
  • 2 jajka rozmiar L
  • około 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Chleb tostowy posmaruj kremem czekoladowym, przykryj drugim kawałkiem chleba i przekrój na pół na dwa trójkąty.
    około 8-10 kromek chleba tostowego, krem czekoladowo-orzechowy
  • Możesz też obkroić skórki z chleba i lekko je rozwałkować wałkiem do ciasta, potem posmaruj je kremem i zawiń.
  • Jajka roztrzep z mlekiem i cynamonem.
    2 jajka, 1 łyżeczka cynamonu, około 1/4 szklanki mleka
  • Tosty zanurz w jajku z obydwu stron.
  • Smaż na patelni z obydwu stron na rumiano.
  • Po usmażeniu obtocz w cukrze z cynamonem.
    około 5 łyżek cukru, 1-2 łyżeczki cynamonu
  • Podawaj na ciepło z ulubionymi owocami lub z bitą śmietaną.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

tosty francuskie z nutellą_8