Nocne szarlotkowe tosty francuskie

 

francuskie tosty z jabłkami

 

Te szarlotkowe tosty francuskie możecie przygotować w dużym stopniu w nocy – wtedy rano zostanie Wam tylko ich upieczenie – tak, tak – upieczenie, bo te tosty są robione w piekarniku, a nie smażone :)

Wieczorem kroicie czerstwą drożdżówkę (albo opcjonalnie pieczywo tostowe) w kostkę, dodajecie pokrojone w kostkę jabłka i całość zalewacie mieszaniną mleka i jajek.

Zapiekanka czeka sobie grzecznie w lodówce, a w tym czasie nasiąka mlekiem.

Rano ją pieczecie i można już jeść śniadanie :)

Ja swoje tosty podałam z odrobiną bitej śmietany, z rozpuszczoną czekoladą oraz sosem karmelowym.

Jako podstawę wykorzystałam chałkę, którą piekłam ostatnio – była ogromna i nie zdołaliśmy jej całej zjeść.

Sos karmelowy możecie przygotować w trakcie pieczenia tostów z mojego ekspresowego przepisu :)

 

tosty z jabłkami

 

tosty zapiekane

 

francuskie tosty

 

pieczone tosty

 

zapiekanka z jabłkami

 

francuskie tosty

 

francuskie tosty z jabłkami

 

Szarlotkowe tosty francuskie

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Bułkę pokrój w kostkę i włóż do naczynia żaroodpornego o wielkości około 23/40 cm.
  • Jabłko pokrój w drobną kostkę i posyp po wierzchu bułki.
  • Jajka zmieszaj z cukrem, dodaj śmietankę kremówkę i dwie szklanki mleka.
  • Wlej mieszaninę do naczynia z bułką - lekko przemieszaj.
  • Jeśli ilość płynu nie jest wystarczająca, aby prawie zakryć bułki, to dodaj trochę mleka.
  • Naczynie schowaj na noc do lodówki (możesz też odczekać z pół godziny i upiec tosty od razu).
  • Przed pieczeniem możesz posypać wierzch zapiekanki posiekanymi orzechami.
  • Piecz tosty przez około 35-40 minut w 180 stopniach.
  • Podawaj na ciepło z sosem karmelowym.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Inspirowałam się tym przepisem.