Nocne szarlotkowe tosty francuskie
Te szarlotkowe tosty francuskie możecie przygotować w dużym stopniu w nocy – wtedy rano zostanie Wam tylko ich upieczenie – tak, tak – upieczenie, bo te tosty są robione w piekarniku, a nie smażone :)
Wieczorem kroicie czerstwą drożdżówkę (albo opcjonalnie pieczywo tostowe) w kostkę, dodajecie pokrojone w kostkę jabłka i całość zalewacie mieszaniną mleka i jajek.
Zapiekanka czeka sobie grzecznie w lodówce, a w tym czasie nasiąka mlekiem.
Rano ją pieczecie i można już jeść śniadanie :)
Ja swoje tosty podałam z odrobiną bitej śmietany, z rozpuszczoną czekoladą oraz sosem karmelowym.
Jako podstawę wykorzystałam chałkę, którą piekłam ostatnio – była ogromna i nie zdołaliśmy jej całej zjeść.
Sos karmelowy możecie przygotować w trakcie pieczenia tostów z mojego ekspresowego przepisu :)

Szarlotkowe tosty francuskie
Składniki
- około 250 g lekko czerstwej drożdżówki (albo chleba tostowego)
- 1 duże jabłko
- 4 jajka - użyłam rozmiar L
- 2-3 szklanki mleka
- pół szklanki śmietany kremówki
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- opcjonalnie garść posiekanych orzechów
Instrukcja
- Bułkę pokrój w kostkę i włóż do naczynia żaroodpornego o wielkości około 23/40 cm.
- Jabłko pokrój w drobną kostkę i posyp po wierzchu bułki.
- Jajka zmieszaj z cukrem, dodaj śmietankę kremówkę i dwie szklanki mleka.
- Wlej mieszaninę do naczynia z bułką - lekko przemieszaj.
- Jeśli ilość płynu nie jest wystarczająca, aby prawie zakryć bułki, to dodaj trochę mleka.
- Naczynie schowaj na noc do lodówki (możesz też odczekać z pół godziny i upiec tosty od razu).
- Przed pieczeniem możesz posypać wierzch zapiekanki posiekanymi orzechami.
- Piecz tosty przez około 35-40 minut w 180 stopniach.
- Podawaj na ciepło z sosem karmelowym.
Inspirowałam się tym przepisem.