Ciasto kokosowe ze śliwkami

 

ciasto z owocami

 

Ciasto kokosowe ze śliwkami będzie idealne do kawki albo herbatki :)

Korzystajcie szczególnie teraz kiedy jest sezon na śliwki i są teraz najpyszniejsze.

Na początku miałam zrobić zwykłe ciasto ucierane ze śliwkami, ale zwykłe jest „zwykłe”, więc musiałam coś od siebie dodać – tak powstało to ciasto :)

Jako mokry składnik użyłam maślankę, ale myślę, że ciekawie by było wykorzystać zamiast niej (albo części) mleko kokosowe – ciasto byłoby jeszcze bardziej kokosowe.

Z przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta – ja swoje upiekłam w foremce 19/30 cm.

ucierane ciasto z owocami

 

ciasto z owocami

 

ciasto owocowe

 

ucierane ciasto z owocami

 

ciasto ze śliwkami

 

ciasto z owocami

Ciasto kokosowe ze śliwkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i wiórkami kokosowymi.
  • Żółtka dodaj pojedynczo do masy maślanej i krótko zmiksuj po każdy żółtku.
  • Dodaj do masy na zmianę mieszaninę z mąką i maślankę - ciasto będzie dość gęste.
  • Białka zmiksuj na sztywno.
  • Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Przełóż ciasto do formy o wielkości około 19/30 cm.
  • Na wierzchu ułóż przekrojone śliwki - skórką do dołu - owoce lekko dociśnij do ciasta.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
  • Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

ciasto kokosowe