Ciasto kokosowe ze śliwkami
Ciasto kokosowe ze śliwkami będzie idealne do kawki albo herbatki :)
Korzystajcie szczególnie teraz kiedy jest sezon na śliwki i są teraz najpyszniejsze.
Na początku miałam zrobić zwykłe ciasto ucierane ze śliwkami, ale zwykłe jest „zwykłe”, więc musiałam coś od siebie dodać – tak powstało to ciasto :)
Jako mokry składnik użyłam maślankę, ale myślę, że ciekawie by było wykorzystać zamiast niej (albo części) mleko kokosowe – ciasto byłoby jeszcze bardziej kokosowe.
Z przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta – ja swoje upiekłam w foremce 19/30 cm.
Ciasto kokosowe ze śliwkami
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
- 250 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 450 g mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 4 duże jajka - białka i żółtka oddzielnie
- 1,5 szklanki maślanki
- 100 g wiórek kokosowych
- około 700 g śliwek
Wykonanie
- Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i wiórkami kokosowymi.
- Żółtka dodaj pojedynczo do masy maślanej i krótko zmiksuj po każdy żółtku.
- Dodaj do masy na zmianę mieszaninę z mąką i maślankę - ciasto będzie dość gęste.
- Białka zmiksuj na sztywno.
- Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Przełóż ciasto do formy o wielkości około 19/30 cm.
- Na wierzchu ułóż przekrojone śliwki - skórką do dołu - owoce lekko dociśnij do ciasta.
- Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
- Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Pierwszy raz piekłam to ciasto,wyszło super! Dziękuję za przepis ;-)
Bardzo się cieszę, że ciasto zasmakowało :) pozdrawiam, Beata
Wygląda wspaniale. Zapisuję!
Dziękuję, upiecz koniecznie :)
Ale super przepis! Takie ciasto musi smakować obłędnie. Śliwki i wiórki kokosowe to bardzo smaczne połączenie!
Pozdrawiam,
Mangopapaja
O tak :)