Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto z jabłkami i kardamonem

Ciasto z jabłkami i kardamonem – bardzo proste

 

proste ciasto z jabłkami i rumem

 

Ciasto z jabłkami i kardamonem to takie idealne ciasto weekendowe.

Szybkie, prościutkie, a do tego smaczne.

Nie napracujecie się przy nim, a do kawy czy do herbaty będzie jak znalazł.

To ciasto możecie przygotować razem z dziećmi – wszystko miesza się w miskach – nie trzeba miksera.

Ciasto jest mega wilgotne za sprawą sporej ilości jabłek i dodatkowo ma mało kalorii – 100 g ciasta to około 220 kalorii (super prawda? :D).

Ciasto wybornie smakuje zarówno na ciepło jaki na zimno (do wersji na ciepło polecam dodatek sosu waniliowego).

Nie zwlekajcie więc dłużej i jak najszybciej upieczcie sobie to ciasto 🙂

Ja was przy okazji zapraszam na ciasto kardamonowe ze śliwkami oraz na jabłkowe blondie – mniam.

 

pyszne i proste ciasto z jabłkami i kardamonem

 

ciasto z jabłkami i rumem

 

ciasto z jabłkami i kardamonem

 

prosty jabłecznik z kardamonem

 

proste ciasto z jabłkami

 

 
Ciasto z jabłkami i kardamonem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o średnicy około 22-23 cm.
Autor:
Kuchnia: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki mielonego kardamonu
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 3 łyżki rumu/koniaku/burbona
  • ⅓ szklanki maślanki
  • 3 średnie jabłka (u mnie 450 g)
  • 110 g rozpuszczonego i lekko ostudzonego masła
Wykonanie
  1. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne.
  2. Dwa jabłka pokrój w większą kostkę, a jedno w plasterki.
  3. W misce zmieszaj razem mąkę, kardamon, cynamon i proszek do pieczenia.
  4. Jajka wbij do większej miski i lekko roztrzep trzepaczką.
  5. Dodaj cukier i wymieszaj.
  6. Dodaj do jajek rum oraz maślankę - wymieszaj.
  7. Dodaj do jajek w porcjach mąkę oraz rozpuszczone masło - krótko wymieszaj łyżką.
  8. Dodaj do ciasta jabłka pokrojone w kostkę i wymieszaj.
  9. Przełóż ciasto do formy o średnicy około 22-23 cm - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką,
  10. Na wierzchu ułóż jabłka pokrojone w plastry.
  11. Piecz w 180 stopniach przez około 55 minut - do suchego patyczka.
  12. Po upieczeniu lekko ostudź.
  13. Ciasto możesz podać już na ciepło :
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 221 Tłuszcze: 9,7 g Węglowodany: 29,1 g Błonnik: 1,2 g Białka: 3 g

 

 

ciasto z jabłkami i kardamonem

 

Przepis znalazłam tutaj.

 

2018-02-18T19:30:44+00:00 Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/02/20 at 10:30 - Reply

    Pyszny umilacz dnia 😀

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: