Przepis na ciasto kardamonowe z jabłkami


ciasto z jabłkami i karadmonem


Ciasto z jabłkami i kardamonem to takie idealne ciasto weekendowe.

Szybkie, prościutkie, a do tego smaczne.

Nie napracujecie się przy nim, a do kawy czy do herbaty będzie jak znalazł.

Jak zrobić kardamonowe ciasto z jabłkami?

To ciasto możecie przygotować razem z dziećmi – wszystko miesza się w miskach i nie trzeba miksera. Zobaczcie film pod przepisem i się przekonajcie, jakie to proste!

Ciasto jest mega wilgotne za sprawą sporej ilości jabłek i dodatkowo ma mało kalorii – 100 g ciasta to około 220 kalorii (super prawda? :D).

Ciasto z kardamonem i jabłkami wybornie smakuje zarówno na ciepło jaki na zimno (do wersji na ciepło polecam dodatek sosu waniliowego).

Nie zwlekajcie więc dłużej i jak najszybciej upieczcie sobie to ciasto :)

Ja was przy okazji zapraszam na ciasto kardamonowe ze śliwkami oraz na jabłkowe blondie – mniam.

pyszne i proste ciasto z jabłkami i kardamonem

ciasto z jabłkami i rumem

ciasto z jabłkami i kardamonem

prosty jabłecznik z kardamonem

proste ciasto z jabłkami

Przepis na ciasto z jabłkami i kardamonem

ciasto z jabłkami i karadmonem

Ciasto z jabłkami i kardamonem

Wypieki Beaty
Bardzo proste i szybkie ciasto kardamonowe z jabłkami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 55 minut
Czas całkowity 1 godz 25 minut
Porcje 15
Kalorie 221 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o średnicy około 22-23 cm.

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne.
  • Dwa jabłka pokrój w większą kostkę, a jedno w plasterki.
  • W misce zmieszaj razem mąkę, kardamon, cynamon i proszek do pieczenia.
  • Jajka wbij do większej miski i lekko roztrzep trzepaczką.
  • Dodaj cukier i wymieszaj.
  • Dodaj do jajek rum oraz maślankę - wymieszaj.
  • Dodaj do jajek w porcjach mąkę oraz rozpuszczone masło - krótko wymieszaj łyżką.
  • Dodaj do ciasta jabłka pokrojone w kostkę i wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do formy o średnicy około 22-23 cm - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką,
  • Na wierzchu ułóż jabłka pokrojone w plastry.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 55 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
  • Ciasto możesz podać już na ciepło :

Film

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 221kcalWeglowodany: 29.1gBiałko: 3gTłuszcz: 9.7gBłonnik: 1.2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

ciasto z jabłkami i kardamonem

Przepis znalazłam tutaj.