Przepis na ciasto kardamonowe z jabłkami
Ciasto z jabłkami i kardamonem to takie idealne ciasto weekendowe.
Szybkie, prościutkie, a do tego smaczne.
Nie napracujecie się przy nim, a do kawy czy do herbaty będzie jak znalazł.
Jak zrobić kardamonowe ciasto z jabłkami?
To ciasto możecie przygotować razem z dziećmi – wszystko miesza się w miskach i nie trzeba miksera. Zobaczcie film pod przepisem i się przekonajcie, jakie to proste!
Ciasto jest mega wilgotne za sprawą sporej ilości jabłek i dodatkowo ma mało kalorii – 100 g ciasta to około 220 kalorii (super prawda? :D).
Ciasto z kardamonem i jabłkami wybornie smakuje zarówno na ciepło jaki na zimno (do wersji na ciepło polecam dodatek sosu waniliowego).
Nie zwlekajcie więc dłużej i jak najszybciej upieczcie sobie to ciasto :)
Ja was przy okazji zapraszam na ciasto kardamonowe ze śliwkami oraz na jabłkowe blondie – mniam.
Przepis na ciasto z jabłkami i kardamonem

Ciasto z jabłkami i kardamonem
Wyposażenie
- Przepis na formę o średnicy około 22-23 cm.
Składniki
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 3 łyżki rumu/koniaku/burbona
- 1/3 szklanki maślanki
- 3 średnie jabłka (u mnie 450 g)
- 110 g masła rozpuszczonego i lekko ostudzonego
Instrukcja
- Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne.
- Dwa jabłka pokrój w większą kostkę, a jedno w plasterki.
- W misce zmieszaj razem mąkę, kardamon, cynamon i proszek do pieczenia.
- Jajka wbij do większej miski i lekko roztrzep trzepaczką.
- Dodaj cukier i wymieszaj.
- Dodaj do jajek rum oraz maślankę - wymieszaj.
- Dodaj do jajek w porcjach mąkę oraz rozpuszczone masło - krótko wymieszaj łyżką.
- Dodaj do ciasta jabłka pokrojone w kostkę i wymieszaj.
- Przełóż ciasto do formy o średnicy około 22-23 cm - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką,
- Na wierzchu ułóż jabłka pokrojone w plastry.
- Piecz w 180 stopniach przez około 55 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu lekko ostudź.
- Ciasto możesz podać już na ciepło :
Film
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam tutaj.