Przepis na jabłkowe ciastko z patelni

 

jabłkowe ciastko z patelni

 

Jeśli macie ochotę na jakieś ciastka, ale macie mało czasu, to polecam wam zrobienie wielkiego ciastka z patelni.

Ja zrobiłam nam ostatnio takie ciastko z dodatkiem jabłek i orzechów nerkowca.

W około 30 minut otrzymacie fajne i bardzo smaczne ciacho – możecie je zjeść jeszcze na ciepło z dodatkiem lodów 😋

Do przygotowania będziecie potrzebować patelnię, którą możecie włożyć do piekarnika.

Musi mieć rączkę odpinaną, albo musi być w całości żaroodporna.

Ja użyłam stalową patelnię Zwilling, która się właśnie idealnie nadaje do zapiekania w piekarniku :D

Na takiej patelni przygotujecie też przepyszny pieczony naleśnik dutch baby :)

Polecam wam także przygotowanie szybkiej karmelowej panna cotty.

Więcej produktów marki Zwilling znajdziecie w sklepie internetowym Garneczki.pl

 

ciastka z patelni z jabłkami i orzechami ciastka z jabłkami i orzechami
 

ciasto z jabłkami i orzechami ciasto pieczone na patelni
 

wielkie ciastko z patelni ciasto z jabłkami z patelni
 

Przepis na jabłkowe ciastko z patelni do druku

jabłkowe ciastko z patelni

Jabłkowe ciastko z patelni

Wypieki Beaty
Przepis na około 8 dużych ciastek.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Danie Ciastka
Porcje 8
Kalorie 201 kcal

Składniki
  

  • 60 g miękkiego masła
  • 70 g (1/3 szklanki) cukru
  • 1 duże jajko rozmiar L
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 150 g (1 szklanka) mąki
  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • około 30 g (garść) posiekanych orzechów

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj z cukrem.
  • Mąkę wymieszaj z sodą i cynamonem.
  • Do masy maślanej wbij jajko i krótko zmiksuj.
  • Dodaj mąkę i zmiksuj do połączenia.
  • Dodaj pokrojone jabłka i posiekane orzechy - wymieszaj łyżką.
  • Na patelnię o średnicy 24 cm wyłóż ciasto i dokładnie rozprowadź.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 15-18 minut - aż będzie ładnie rumiane.
  • Pokrój ciastko na mniejsze porcje.
  • Możesz jeść już na ciepło z gałką lodów :)

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 201kcalWeglowodany: 23gBiałko: 4gTłuszcz: 10g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem internetowym Garneczki.pl