Jabłkowe ciastko z patelni

Zaktualizowany: 2024 28 kwietnia
jabłkowe ciastko z patelni

Przepis na wielkie jabłkowe ciastko z patelni

wpis sponsorowany

Przygotuj dziś ze mną gigantyczne ciastko pieczone z kawałkami jabłka. Takie wielkie ciastko jest świetne, bo nie wymaga wałkowania, ani wycinania. Ciasto na ciastka wystarczy wyłożyć do żaroodpornej patelni i upiec w piekarniku. Po upieczeniu pokrój je na kawałki i zjedz ze smakiem! Spróbuj koniecznie.

ciasto z jabłkami i orzechami

Przepis na jabłkowe ciastko z patelni krok po kroku

Jeśli lubisz ciastka, a do tego uwielbiasz testować nowe przepisy, to koniecznie upiecz takie gigantyczne ciastko.

jabłkowe ciastko z patelni

Jabłkowe ciastko z patelni przepis

Wypieki Beaty
Przepis na wielkie ciastko pieczone w całości w formie.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 8
Kalorie 201 kcal
Składniki

składniki na wielkie ciastko z jabłkami

Instrukcja
 

Jak przygotować wielkie ciastko z jabłkami

  • Masło zmiksuj z cukrem.
    60 g masła, 70 g cukru
  • Mąkę wymieszaj z sodą i cynamonem.
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cynamonu
  • Do masy maślanej wbij jajko i krótko zmiksuj.
    1 jajko
  • Dodaj mąkę i zmiksuj do połączenia.
  • Dodaj pokrojone jabłka i posiekane orzechy – wymieszaj łyżką.
    1 jabłko, 30 g orzechów
  • Na żaroodporną patelnię o średnicy 24 cm wyłóż ciasto i dokładnie rozprowadź.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 15-18 minut – aż będzie ładnie rumiane.
  • Pokrój ciastko na mniejsze porcje.
  • Możesz jeść już na ciepło z gałką lodów :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 201kcalWeglowodany: 23gBiałko: 4gTłuszcz: 10g
Słowa kluczowe ciastko z jabłkami, wielkie ciastko
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciastka z patelni z jabłkami i orzechami

Wielkie ciastko z patelni – uwagi

Jeśli macie ochotę na jakieś ciastka, ale macie mało czasu, to polecam wam szybkie ciasto z patelni z jabłkami.

Ja zrobiłam nam ostatnio takie ciastko z dodatkiem jabłek i orzechów nerkowca. W około 30 minut otrzymacie fajne i bardzo smaczne ciacho – możecie je zjeść jeszcze na ciepło z dodatkiem lodów albo np. z sosem waniliowym. Takie wielkie ciastko jest ekspresowe do przygotowania, a do tego nie wymaga wałkowania, ani wycinania. Lepiej! Nawet nie musicie toczyć z ciasta kulek w dłoniach, więc nie ma brudzenia rąk! Ciasto wystarczy przełożyć do odpowiedniej formy i upiec w piekarniku!

ciasto pieczone na patelni

W czym upiec wielkie ciastko?

Do przygotowania będziecie potrzebować patelnię, którą możecie włożyć do piekarnika.

Musi mieć rączkę odpinaną, albo musi być w całości żaroodporna.

Ja użyłam stalową patelnię Zwilling, która się właśnie idealnie nadaje do zapiekania w piekarniku.

Na takiej patelni przygotujecie też przepyszny pieczony naleśnik dutch baby .

Polecam wam także przygotowanie szybkiej karmelowej panna cotty.

Więcej produktów marki Zwilling znajdziecie w sklepie internetowym Garneczki.pl

ciastka z jabłkami i orzechami
wielkie ciastko z patelni
ciasto z jabłkami z patelni

Polecane przepisy na ciastka z owocami

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na przepyszne ciasteczka pieczone z owocami – zarówno z jabłkami jak i z innymi owocami. Takie ciasteczka będą idealne zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem internetowym Garneczki.pl

 

Opublikowano: 2021 20 stycznia

Podziel się przepisem

5 from 2 votes (2 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

6 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na gigantyczne ciastko

Zapraszam dziś na aromatyczne i smakowite cynamonowe ciasto z kawałkami jabłka pokrojonego w kostkę. To ciastko jest o tyle niezwykłe, że całe ciasto jest pieczone na raz w całości, a dopiero po upieczeniu jest pokrojone na kawałki idealne do jedzenia. W tej formie przypomina trochę skones, które też są krojone na kawałki. Scones jednak kroi się tuż przed pieczeniem, a to ciastko dopiero po upieczeniu. Zobaczcie mój prosty i jednocześnie dokładny przepis opisany krok po kroku i przygotujcie takie kruche ciastko z jabłkami, które smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i po ostudzeniu.