Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto z jabłkami i kardamonem przepis z filmem
Wypieki Beaty
Bardzo proste i szybkie ciasto kardamonowe z jabłkami.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
55
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
25
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
15
Kalorie
221
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o średnicy około 22-23 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto z jabłkami i kardamonem
150
g
mąki pszennej
((1 szklanka) )
3/4
łyżeczki
mielonego kardamonu
0,5
łyżeczki
cynamonu
(mielonego )
3/4
łyżeczki
proszku do pieczenia
2
jajka
(rozmiar L)
150
g
cukru
((3/4 szklanki) )
3
łyżki
rumu
(/koniaku/burbona - można zastąpić wodą)
80
ml
maślanki
3
jabłka
(średnie (u mnie ważyły 450 g))
110
g
masła
(rozpuszczonego i lekko ostudzonego )
Instrukcja
Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne.
3 jabłka
Dwa jabłka pokrój w większą kostkę, a jedno w plasterki.
W misce zmieszaj razem mąkę, kardamon, cynamon i proszek do pieczenia.
150 g mąki pszennej,
3/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
0,5 łyżeczki cynamonu,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka wbij do większej miski i lekko roztrzep trzepaczką.
2 jajka
Dodaj cukier i wymieszaj.
150 g cukru
Dodaj do jajek rum oraz maślankę - wymieszaj.
3 łyżki rumu,
80 ml maślanki
Dodaj do jajek w porcjach mąkę oraz rozpuszczone masło - krótko wymieszaj łyżką.
110 g masła
Dodaj do ciasta jabłka pokrojone w kostkę i wymieszaj.
Przełóż ciasto do formy o średnicy około 22-23 cm - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką,
Na wierzchu ułóż jabłka pokrojone w plastry.
Piecz ciasto z jabłkami w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 55 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu lekko ostudź.
Ciasto możesz podać już na ciepło :)
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
221
kcal
Weglowodany:
29.1
g
Białko:
3
g
Tłuszcz:
9.7
g
Błonnik:
1.2
g
Słowo kluczowe
jabłecznik z kardamonem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!