Kocham śliwki, więc moje kolejne ciasto ze śliwkami upiekłam w foremce w kształcie serca :)
Miłość miłością, ale ciacho nie przetrwało długo w swojej serduszkowej postaci ;)
Ten przepis jest taki jak lubię najbardziej – bardzo prosty i szybki do wykonania. Na upartego nie potrzeba nawet miksera i wystarczy porządna łyżka do wymieszania całości.
Do nadania smaku dodałam do ciasta odrobinę mielonego kardamonu, ale jeśli go nie macie, to równie dobrze sprawdzi się cynamon, albo np. imbir.
Możecie też wykorzystać inne owoce niż śliwki – ciasto jest gęste, więc owoce nie opadną Wam na dno.
Przepis na foremkę około 22-24 cm.

Ciasto ze śliwkami i kardamonem
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka cukru
- cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
- pół łyżeczki mielonego kardamonu (ewentualnie cynamonu lub imbiru)
- 4 jajka
- szklanka oleju
- pół kg śliwek
Instrukcja
- Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
- W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
- Śliwki przekrój na pół i usuń pestki.
- Owoce ułóż na cieście skórką do dołu.
- Piecz w 180 stopniach przez około 50-60 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu ostudź i oprósz cukrem pudrem.
Notatki
Przepis na foremkę około 22-24 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis z sierpniowego wydania Claudii.