Kocham śliwki, więc moje kolejne ciasto ze śliwkami upiekłam w foremce w kształcie serca :)

Miłość miłością, ale ciacho nie przetrwało długo w swojej serduszkowej postaci ;)

Ten przepis jest taki jak lubię najbardziej – bardzo prosty i szybki do wykonania. Na upartego nie potrzeba nawet miksera i wystarczy porządna łyżka do wymieszania całości.

Do nadania smaku dodałam do ciasta odrobinę mielonego kardamonu, ale jeśli go nie macie, to równie dobrze sprawdzi się cynamon, albo np. imbir.

Możecie też wykorzystać inne owoce niż śliwki – ciasto jest gęste, więc owoce nie opadną Wam na dno.

Przepis na foremkę około 22-24 cm.

 

ciasto ze śliwkami i kardamonem2

ciasto ze śliwkami i kardamonem3

ciasto ze śliwkami i kardamonem1

ciasto ze śliwkami i kardamonem4

 

ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami i kardamonem

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 55 minut
Czas całkowity 1 godz 15 minut

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  • W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  • Śliwki przekrój na pół i usuń pestki.
  • Owoce ułóż na cieście skórką do dołu.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 50-60 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu ostudź i oprósz cukrem pudrem.

Notatki

Przepis na foremkę około 22-24 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis z sierpniowego wydania Claudii.