Puszysta szarlotka
Puszysta szarlotka wjechała na stół, więc to oznacza nadchodzącą jesień – przynajmniej u mnie :)
Czy wy też tak macie, że właśnie jesienią najchętniej jecie i robicie ciasta z jabłkami?
Inne owoce odeszły w zapomnienie, a sezon na pyszne, polskie jabłka właśnie rozkwita w najlepsze.
Dziś mam dla was delikatną, maślano-cytrynową w smaku szarlotkę z krótko smażonymi jabłkami – jabłka są w dużych kawałkach, więc fajnie je czuć w cieście.
Ciasto jest na tyle uniwersalne, że potem możecie je robić z dowolnymi owocami – spróbujcie ze śliwkami albo brzoskwiniami – a zimą możecie wykorzystać nawet owoce w puszce.
Podaję wam przepis na tortownicę o średnicy około 22 cm.
Zapraszam również na szarlotkę cytrynową, szarlotkę sypaną (super łatwą), albo na irlandzkie ciasto z jabłkami.

Puszysta szarlotka
Składniki
jabłka:
- około 650 g jabłek
- 1 czubata łyżka masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- sok z połowy cytryny
ciasto:
- 160 g miękkiego masła
- 130 g cukru
- skórka z cytryny
- 4 duże jajka - żółtka i białka oddzielnie
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcja
jabłka:
- Owoce obierz, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.
- Sok z cytryny dodaj do jabłek i przemieszaj całość.
- Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj jabłka i cukier - przesmaż jabłka aż lekko zmiękną, ale się nie rozpadną - ostudź.
ciasto:
- Masło utrzyj z cukrem i skórką z cytryny na puszystą masę.
- Obydwie mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sitko.
- Do masy maślanej dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
- Dodaj porcjami zmieszane mąki i delikatnie połącz - nie miksuj za długo.
- Białka ubij aż będą sztywne, dodaj połowę do ciasta i delikatnie wymieszaj, dodaj resztę białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dno wyłóż mniej więcej połowę ciasta, na wierzch wyłóż jabłka, a na nie resztę ciasta, które delikatnie rozsmaruj.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut - po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam na Kwestii smaku – podaję moją zmienią wersję.
Wczoraj zrobiłam to ciasta, wyszło pyszne! Mam 2 pytania : jak zwiększyć proporcje na blaszkę 25 cm i czy mogę zmniejszyć ilość cukru o połowę?
Będę wdzięczna za odpowiedź!
Hej.
Jeżeli chodzi o cukier, to możesz oczywiście zmniejszyć ilość (szczególnie jak masz bardzo słodkie jabłka) :)
aby przeliczyć proporcje użyj tego: https://wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek/. Podajesz foremkę z przepisu oraz swoją i dostajesz mnożnik do składników :)
Zdecydowanie jesienią mamy największą ochotę na ciasta z dynią, jabłkami i śliwkami :D
To tak jak ja :)
:D