Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Puszysta szarlotka

Puszysta szarlotka

 

lekkie i puszyste ciasto z jabłkami i cukrem pudrem

 

Puszysta szarlotka wjechała na stół, więc to oznacza nadchodzącą jesień – przynajmniej u mnie 🙂

Czy wy też tak macie, że właśnie jesienią najchętniej jecie i robicie ciasta z jabłkami?

Inne owoce odeszły w zapomnienie, a sezon na pyszne, polskie jabłka właśnie rozkwita w najlepsze.

Dziś mam dla was delikatną, maślano-cytrynową w smaku szarlotkę z krótko smażonymi jabłkami – jabłka są w dużych kawałkach, więc fajnie je czuć w cieście.

Ciasto jest na tyle uniwersalne, że potem możecie je robić z dowolnymi owocami – spróbujcie ze śliwkami albo brzoskwiniami – a zimą możecie wykorzystać nawet owoce w puszce.

Podaję wam przepis na tortownicę o średnicy około 22 cm.

Zapraszam również na szarlotkę cytrynową, szarlotkę sypaną (super łatwą), albo na irlandzkie ciasto z jabłkami.

 

puszysta szarlotka z jabłkami i cukrem pudrem

 

delikatne maślane ciasto przekładane smażonymi jabłkami i posypane cukrem pudrem

 

puszysta i delikatna szarlotka z prażonymi jabłkami

 

puszysta szarlotka

 

Puszysta szarlotka
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na tortownicę o wielkości 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Składniki
jabłka:
  • około 650 g jabłek
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z połowy cytryny
ciasto:
  • 160 g miękkiego masła
  • 130 g cukru
  • skórka z cytryny
  • 4 duże jajka - żółtka i białka oddzielnie
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
jabłka:
  1. Owoce obierz, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.
  2. Sok z cytryny dodaj do jabłek i przemieszaj całość.
  3. Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj jabłka i cukier - przesmaż jabłka aż lekko zmiękną, ale się nie rozpadną - ostudź.
ciasto:
  1. Masło utrzyj z cukrem i skórką z cytryny na puszystą masę.
  2. Obydwie mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sitko.
  3. Do masy maślanej dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  4. Dodaj porcjami zmieszane mąki i delikatnie połącz - nie miksuj za długo.
  5. Białka ubij aż będą sztywne, dodaj połowę do ciasta i delikatnie wymieszaj, dodaj resztę białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
  6. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Na dno wyłóż mniej więcej połowę ciasta, na wierzch wyłóż jabłka, a na nie resztę ciasta, które delikatnie rozsmaruj.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut - po upieczeniu ostudź.
  9. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 230 Tłuszcze: 14 g Węglowodany: 34 g Błonnik: 2 g Białka: 4 g

 

 

lekkie i puszyste ciasto z jabłkami

 

Przepis znalazłam tutaj – podaję moją zmienią wersję.

2018-04-07T11:45:59+00:00 Reklama

3 komentarze

  1. Zdecydowanie jesienią mamy największą ochotę na ciasta z dynią, jabłkami i śliwkami 😀

  2. wypiekibeaty 2017/10/01 at 17:03 - Reply

    😀

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: