Puszysta szarlotka

 

lekkie i puszyste ciasto z jabłkami i cukrem pudrem

 

Puszysta szarlotka wjechała na stół, więc to oznacza nadchodzącą jesień – przynajmniej u mnie :)

Czy wy też tak macie, że właśnie jesienią najchętniej jecie i robicie ciasta z jabłkami?

Inne owoce odeszły w zapomnienie, a sezon na pyszne, polskie jabłka właśnie rozkwita w najlepsze.

Dziś mam dla was delikatną, maślano-cytrynową w smaku szarlotkę z krótko smażonymi jabłkami – jabłka są w dużych kawałkach, więc fajnie je czuć w cieście.

Ciasto jest na tyle uniwersalne, że potem możecie je robić z dowolnymi owocami – spróbujcie ze śliwkami albo brzoskwiniami – a zimą możecie wykorzystać nawet owoce w puszce.

Podaję wam przepis na tortownicę o średnicy około 22 cm.

Zapraszam również na szarlotkę cytrynową, szarlotkę sypaną (super łatwą), albo na irlandzkie ciasto z jabłkami.

 

puszysta szarlotka z jabłkami i cukrem pudrem

 

delikatne maślane ciasto przekładane smażonymi jabłkami i posypane cukrem pudrem

 

puszysta i delikatna szarlotka z prażonymi jabłkami

 

puszysta szarlotka

 

lekkie i puszyste ciasto z prażonymi jabłkami i cukrem pudrem

Puszysta szarlotka

Wypieki Beaty
Przepis na tortownicę o wielkości 22 cm.
4.28 z 11 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 godz 15 minut
Danie Ciasta
Kalorie 230 kcal

Składniki
  

jabłka:

ciasto:

Instrukcja
 

jabłka:

  • Owoce obierz, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.
  • Sok z cytryny dodaj do jabłek i przemieszaj całość.
  • Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj jabłka i cukier - przesmaż jabłka aż lekko zmiękną, ale się nie rozpadną - ostudź.

ciasto:

  • Masło utrzyj z cukrem i skórką z cytryny na puszystą masę.
  • Obydwie mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sitko.
  • Do masy maślanej dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  • Dodaj porcjami zmieszane mąki i delikatnie połącz - nie miksuj za długo.
  • Białka ubij aż będą sztywne, dodaj połowę do ciasta i delikatnie wymieszaj, dodaj resztę białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dno wyłóż mniej więcej połowę ciasta, na wierzch wyłóż jabłka, a na nie resztę ciasta, które delikatnie rozsmaruj.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut - po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 230kcalWeglowodany: 34gBiałko: 4gTłuszcz: 14gBłonnik: 2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

lekkie i puszyste ciasto z jabłkami

 

Przepis znalazłam na Kwestii smaku – podaję moją zmienią wersję.