Puszysta szarlotka
![proste ciasto z jabłkami lekkie i puszyste ciasto z jabłkami i cukrem pudrem](https://wypiekibeaty.com.pl/wp-content/uploads/2017/08/puszysta-szarlotka-1.jpg)
Przepis na prostą puszystą szarlotkę
Przygotujcie razem ze mną pyszną i prostą szarlotkę pełną dużych kawałków jabłka zatopionych w lekkim ucieranym cieście o lekko cytrynowym aromacie. Takie cytrynowe ciasto z jabłkami doskonale smakuje z kubkiem gorącej herbaty albo kawy. Puszyste ciasto jest miękkie i długo zachowuje świeżość. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Puszysta szarlotka przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie i puszyste ciasta, a do tego uwielbiasz ciasta z jabłkami, to koniecznie upiecz to ciasto.
Puszysta szarlotka przepis
Wyposażenie
- Przepis na tortownicę o wielkości 22 cm.
Składniki
składniki na jabłka do szarlotki
- ok 650 g jabłek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- sok z połowy cytryny
składniki na puszyste ciasto do szarlotki
- 160 g masła (miękkiego )
- 130 g cukru (- niepełne 3/4 szklanki)
- skórka z cytryny
- 4 białka (z jajek rozmiar L)
- 4 żółtka
- 100 g mąki pszennej (2/3 szklanki)
- 100 g mąki ziemniaczanej (niecałe 2/3 szklanki)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcja
Jak zrobić jabłka do puszystej szarlotki
- Owoce obierz, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.ok 650 g jabłek
- Sok z cytryny dodaj do jabłek i przemieszaj całość.sok z połowy cytryny
- Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj jabłka i cukier – przesmaż jabłka aż lekko zmiękną, ale się nie rozpadną – ostudź.ok 650 g jabłek, 1 łyżka masła, 2 łyżki cukru trzcinowego
Jak zrobić ucierane ciasto do puszystej szarlotki
- Masło utrzyj z cukrem i skórką z cytryny na puszystą masę.160 g masła, 130 g cukru, skórka z cytryny
- Obydwie mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sitko.100 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy maślanej dodaj żółtka i krótko zmiksuj.4 żółtka
- Dodaj porcjami zmieszane mąki i delikatnie połącz – nie miksuj za długo.
- Białka ubij aż będą sztywne, dodaj połowę do ciasta i delikatnie wymieszaj, dodaj resztę białek i delikatnie wymieszaj łyżką.4 białka
- Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dno wyłóż mniej więcej połowę ciasta, na wierzch wyłóż jabłka, a na nie resztę ciasta, które delikatnie rozsmaruj.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40-45 minut – po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ucierana szarlotka z jabłkami – uwagi
Puszysta szarlotka wjechała na stół, więc to oznacza nadchodzącą jesień – przynajmniej u mnie :)
Czy wy też tak macie, że właśnie jesienią najchętniej jecie i robicie ciasta z jabłkami?
Inne owoce odeszły w zapomnienie, a sezon na pyszne, polskie jabłka właśnie rozkwita w najlepsze.
Dziś mam dla was delikatną, maślano-cytrynową w smaku szarlotkę z krótko smażonymi jabłkami – jabłka są w dużych kawałkach, więc fajnie je czuć w cieście.
Ciasto jest na tyle uniwersalne, że potem możecie je robić z dowolnymi owocami – spróbujcie ze śliwkami albo brzoskwiniami – a zimą możecie wykorzystać nawet owoce w puszce.
Podaję wam przepis na tortownicę o średnicy około 22 cm.
Zapraszam również na szarlotkę cytrynową, szarlotkę sypaną (super łatwą), albo na irlandzkie ciasto z jabłkami.
Przepis znalazłam na Kwestia smaku – podaję moją zmienią wersję.
Polecane przepisy na szarlotkę
Wypróbujcie również inne moje przepisy na idealne szarlotki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Puszysta szarlotka przepis
Przepis na puszystą i lekką szarlotkę z dużymi kawałkami jabłek. Ta lekka szarlotka w jabłkami zatopionymi w cieście to strzał w 10. Pyszne, lekko cytrynowe ciasto, a do tego lekko podsmażone jabłka. Całość pyszna, aromatyczna i wilgotna. To cytrynowe ciasto z jabłkami zasmakuje każdemu! Jeśli macie w domu jabłka, to koniecznie upieczcie tą puszystą szarlotkę cytrynową. Kawałek tego ciasta z jabłkami będzie idealnie smakował z kubkiem gorącej herbaty albo z kawą.
Cytrynowy jabłecznik
Ten jabłecznik z dużymi kawałkami jabłek zrobicie bardzo łatwo dzięki mojemu przepisowi krok po kroku. Jeśli lubicie szarlotki, to spróbujcie tej wersji na ciasto z jabłkami. Myślę, że je pokochacie.
Wypróbujcie również inne moje wypieki na ciasta z jabłkami, polecam wam między innymi ciasto kilimandżaro z jabłkami, bezową szarlotkę z orzechami albo migdałową szarlotkę z kruszonką.