Przepis na szarlotkę sypaną z kaszą manną

szarlotka sypana


Szarlotka sypana to jedno z ciast, które robiliśmy w moim rodzinnym domu :)

Ciasto nieziemsko łatwe i szybkie – uda się KAŻDEMU, więc proszę tu bez wymówek, że ja nie umiem piec ciast, że ciasta mi nie wychodzą, mam dwie lewe ręce itd.

Jeśli uważacie, że to zadanie może Was przerosnąć, to poproście dzieci o pomoc ;)

Jak zrobić taką sypaną szarlotkę?

Przygotujcie sobie jabłka (co powinno być oczywiste), kaszę mannę (to już trochę mniej ;)), masło, mąkę i cukier.

Nie potrzebujecie miksera, nie będziecie nic zagniatać, nic schładzać.

Ciasto robi się szybko i szybko potem znika.

Najdłużej będziecie obierać jabłka i je tarkować na tarce :)

Podaję przepis na tortownicę o średnicy 22 cm.

Polecam również inne przepisy na pyszne szarlotki i ciasta z jabłkami.


ciasto z jabłkami

prosty jabłecznik

prosta szarlotka

łatwa szarlotka

jabłecznik

szarlotka sypana

szarlotka

Szarlotka sypana – przepis do druku

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Wypieki Beaty
Bardzo prosta i szybka szarlotka sypana z tartymi jabłkami i kaszą manną.
4.12 z 17 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 15

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 22 cm.

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia - zmieszaj łyżką.
  • Podziel sypkie produkty na trzy częśći.
  • Masło podziel na małe kawałeczki.
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, całą tortownicę (łącznie z dnem) wysmaruj grubą warstwą masła.
  • Na dno wysyp 1/3 sypkich produktów i rozłóż równą warstwą.
  • Na nie wyłóż połowę jabłek - możesz je posypać dodatkowo cynamonem.
  • Wyłóż drugą warstwę suchych składników, a na nie wyłóż resztę jabłek.
  • Posyp je resztą suchych składników, a nie wyłóż masło w kawałkach.
  • Piecz ciasto przez około 60 minut w 180 stopniach.
Słowa kluczowe jabłka, kasza manna
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!