Przepis na szarlotkę sypaną z kaszą manną
Szarlotka sypana to jedno z ciast, które robiliśmy w moim rodzinnym domu :)
Ciasto nieziemsko łatwe i szybkie – uda się KAŻDEMU, więc proszę tu bez wymówek, że ja nie umiem piec ciast, że ciasta mi nie wychodzą, mam dwie lewe ręce itd.
Jeśli uważacie, że to zadanie może Was przerosnąć, to poproście dzieci o pomoc ;)
Jak zrobić taką sypaną szarlotkę?
Przygotujcie sobie jabłka (co powinno być oczywiste), kaszę mannę (to już trochę mniej ;)), mąkę i cukier.
Nie potrzebujecie miksera, nie będziecie nic zagniatać, nic schładzać.
Ciasto robi się szybko i szybko potem znika.
Najdłużej będziecie obierać jabłka i je tarkować na tarce :)
Podaję przepis na tortownicę o średnicy 22 cm.
Polecam również inne przepisy na pyszne szarlotki i ciasta z jabłkami.
Szarlotka sypana – przepis do druku

Szarlotka sypana
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 22 cm.
Składniki
- 1,5 kg jabłek (zależnie od wielkości około 7 sztuk)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g zimnego masła + trochę do posmarowania blaszki
- opcjonalnie - cynamon
Instrukcja
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Do dużej miski wsyp mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia - zmieszaj łyżką.
- Podziel sypkie produkty na trzy częśći.
- Masło podziel na małe kawałeczki.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, całą tortownicę (łącznie z dnem) wysmaruj grubą warstwą masła.
- Na dno wysyp 1/3 sypkich produktów i rozłóż równą warstwą.
- Na nie wyłóż połowę jabłek - możesz je posypać dodatkowo cynamonem.
- Wyłóż drugą warstwę suchych składników, a na nie wyłóż resztę jabłek.
- Posyp je resztą suchych składników, a nie wyłóż masło w kawałkach.
- Piecz ciasto przez około 60 minut w 180 stopniach.
Przepyszny przepis nawet bez kaszy mannej
Ja piekę na dużej blaszce, daję dwie szklanki kaszy manny, dwie szklanki mąki, 200 g masła, wanilię, dwie łyżeczki proszku do pieczenia,1 szklankę cukru ( lub mniej), 1 jajko – żółtko do ciasta, białko do jabłek, 2 łyżki duże kaszy manny do jabłek, cynamon. Jabłek nie obieram, tarkuję ze skórkami, jest szybciej i zdrowiej. Ciasto rozcieram w rękach jak kruszonkę, ale dodaję dwie łyżki śmietany. Robię dwie warstwy ciasta i jedną jabłek. Duża blacha wystarczy na kilka dni przyjemności. Polecam.
Polecam dla niezdecydowanych :) Wyszło super ,robiłam w większej tortownicy ,przesadziłam trochę z cukrem natomiast domownicy zadowoleni. Jak się cieszę ,że trafiłam na Pani bloga :) Dziękuję :)
Super Edyta :) bardzo się cieszę, że ciasto zasmakowało :)
Wstawiona do piekarnika podzielę się opinią jak spróbujemy :) Mój mąż smakosz ciast z jabłkami więc zobaczymy jaką opinię wyda :D pozdrawiam
to życzę smacznego :)
Nie wiem czemu, ale do szarlotki sypanej zabieram się już drugi rok. Za każdym razem rezygnowałam z niej na rzecz innej szarlotki lub ciasta z jabłkami, bo zawsze wydawała mi się mniej smaczna. Ale po tych zdjęciach chyba w końcu się zdecyduję :-)
Koniecznie, chociażby żeby zobaczyć, czy jest faktycznie tak smaczna :)
Uwielbiam sypaną szarlotkę! Taka prosta i szybka, a smakuje świetnie :D
To prawda :)
Szarlotka to moje ulubione jesienne ciasto, pychotka :)
Moje też :)
Ale super! Cudownie wygląda. Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/09/kalafiorowe-kotlety-z-kasza-jaglana/
Dziękuję :)