Strudel z jabłkami

 

strudel z jabłkami

 

W sumie to zadziwiające dla mnie, ale przed feriami w Austrii nigdy wcześniej nie jadłam strudla z jabłkami – szok i niedowierzanie ;)

Zupełnie nie wiem jak to się mogło stać, szczególnie, że ja wręcz uwielbiam ciasta z jabłkami i różne szarlotki.

Zwykle piekę tradycyjną szarlotkę na kruchym lub półkruchym cieście i do tej pory było mi z tym dobrze :D

W Austrii oprócz przepysznego Kaiserschmarrn – czyli omletu cesarskiego – jedliśmy właśnie strudel z jabłkami – Apfelstrudel podany z chochlą sosu waniliowego :)

Tamten strudel miał fajne delikatne ciasto – nie takie zupełnie cieniutkie jak często się widzi w strudlach, ale właśnie takie troszkę grubsze, do tego masa jabłek i właśnie obłędny sos.

Zachciało mi się odtworzyć ten smak i przygotowałam w domu swój własny strudel.

Ciasto zrobiłam na bazie ciasta półkruchego – czyli z dodatkiem proszku do pieczenia – wyszło super delikatne.

Trochę dałam ciała z jabłkami – chciałam być sprytna i pocięła je na spiralne plastry moją nową tarką spiralną i to był błąd – ta tartka robi tak cieniutkie plasterki, że w pieczeniu jabłka zupełnie się rozpadły i potem w przekroju nie było widać ślicznych plasterków jabłek, tylko masę jabłkową – niezbyt fotogeniczną, ale i tak pyszną ;)

No cóż – następnym razem jabłka pokroję ręcznie w plasterki – człowiek się uczy na błędach :D

Do strudla idzie dużo jabłek, więc aby ciasto nie rozmiękło od soku należy do nich dodać coś co wchłonie ten sok – ja użyłam bułkę tartą, może też być kasza manna, mąka pszenna z mąką ziemniaczaną, zmielone orzechy.

Możecie też dodać do jabłek rodzynki – jeśli lubicie :)

Koniecznie przygotujcie do strudla z jabłkami domowy sos waniliowy – nie jest trudny do zrobienia, a tworzy z ciastem duet idealny – a jeśli nie macie czasu, to do takiego ciepłego ciacha dodajcie lody :D

 

przepis na strudel z jabłkami

 

przepis na strudel

 

prosty strudel

 

strudel z jabłkami

 

szarlotka

 

strudel z sosem waniliowym

 

kruche ciasto z jabłkami

Strudel z jabłkami

Wypieki Beaty
4 z 2 ocen

Składniki
  

ciasto:

nadzienie:

  • około 1 ,5 kg twardych jabłek
  • 100 g cukru trzcinowego (lub do smaku)
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • około 100 g bułki tartej (zależy jak bardzo soczyste są jabłka) albo kaszy manny
  • opcjonalnie - rodzynki

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Z podanych składników zagnieć szybko ciasto.
  • Rozwałkuj go cieniutko - możesz to zrobić od razu na papierze do pieczenia, aby potem łatwiej przenieść ciasto na dużą blachę do pieczenia - w trakcie wałkowania możesz ciasto delikatnie podsypywać mąką.
  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w plasterki.
  • Zmieszaj jabłka z cukrem, cynamonem i bułką tartą.
  • Nałóż nadzienie w grubej kupce na mniej więcej 1/3 wysokości ciasta wzdłuż szerszego boku ciasta - nadzienie nałóż na całej szerokości tylko zostaw około 3-5 cm wolnego ciasta na końcach.
  • Załóż te końcówki na jabłka. Teraz przykryj farsz dolnym (węższym) kawałkiem ciasta - nakładając go na jabłka..
  • Szerszym kawałkiem ciasta - tym powyżej nałożonych jabłek przykryj nadzienie i albo końcówkę delikatnie podłóż pod spód ciasta (jeśli jest na tyle długie), albo delikatnie sklej z ciastem z drugiej strony - składanie boków wygląda podobnie jak składanie kartki papieru na trzy części - najpierw jeden bok idzie do środka, a potem na niego nakładamy drugi bok ciasta i sklejamy.
  • Posmaruj wierzch strudla roztrzepanym jajkiem.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem.
  • Możesz podać od razu z dodatkiem sosu waniliowego lub lodów :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

strudel z jabłkami