Przepis na strudel z jabłkami
W sumie to zadziwiające dla mnie, ale przed feriami w Austrii nigdy wcześniej nie jadłam strudla z jabłkami – szok i niedowierzanie ;)
Zupełnie nie wiem jak to się mogło stać, szczególnie, że ja wręcz uwielbiam ciasta z jabłkami i różne szarlotki.
Zwykle piekę tradycyjną szarlotkę na kruchym lub półkruchym cieście i do tej pory było mi z tym dobrze :D
W Austrii oprócz przepysznego Kaiserschmarrn – czyli omletu cesarskiego – jedliśmy właśnie strudel z jabłkami – czyli Apfelstrudel podany z chochlą sosu waniliowego :)
Tamten strudel miał fajne delikatne ciasto – nie takie zupełnie cieniutkie jak często się widzi w strudlach, ale właśnie takie troszkę grubsze, do tego masa jabłek i właśnie obłędny sos.
Zachciało mi się odtworzyć ten smak i przygotowałam w domu swój własny strudel.
Ciasto zrobiłam na bazie ciasta półkruchego – czyli z dodatkiem proszku do pieczenia – wyszło super delikatne.
Trochę dałam ciała z jabłkami – chciałam być sprytna i pocięłam je na spiralne plastry moją nową tarką spiralną i to był błąd – ta tartka robi tak cieniutkie plasterki, że w pieczeniu jabłka zupełnie się rozpadły i potem w przekroju nie było widać ślicznych plasterków jabłek, tylko masę jabłkową – niezbyt fotogeniczną, ale i tak pyszną ;)
No cóż – następnym razem jabłka pokroję ręcznie w plasterki – człowiek się uczy na błędach :D
Do strudla idzie dużo jabłek, więc aby ciasto nie rozmiękło od soku należy do nich dodać coś co wchłonie ten sok – ja użyłam bułkę tartą, może też być kasza manna, mąka pszenna z mąką ziemniaczaną, zmielone orzechy.
Możecie też dodać do jabłek rodzynki – jeśli lubicie :)
Koniecznie przygotujcie do strudla z jabłkami domowy sos waniliowy – nie jest trudny do zrobienia, a tworzy z ciastem duet idealny – a jeśli nie macie czasu, to do takiego ciepłego ciacha dodajcie lody :D
Zachęcam was również do zobaczenia moich przepisów na ciasta z jabłkami.
Strudel z jabłkami przepis do druku

Strudel z jabłkami
Składniki
ciasto:
- 120 g masła miękkiego
- 200 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko (użyłam rozmiar L)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
dodatkowo:
- jajko do posmarowania ciasta
- cukier puder do oprószenia
- sos waniliowy do podania
Instrukcja
- Z podanych składników zagnieć szybko ciasto.120 g masła, 200 g mąki, 50 g cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Rozwałkuj go cieniutko - możesz to zrobić od razu na papierze do pieczenia, aby potem łatwiej przenieść ciasto na dużą blachę do pieczenia - w trakcie wałkowania możesz ciasto delikatnie podsypywać mąką.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w plasterki.około 1,5 kg jabłek
- Zmieszaj jabłka z cukrem, cynamonem i bułką tartą. Jeśli lubisz to dodaj również rodzynki.100 g cukru trzcinowego, 1,5 łyżeczki cynamonu, około 100 g bułki tartej, rodzynki
- Nałóż nadzienie w grubej kupce na mniej więcej 1/3 wysokości ciasta wzdłuż szerszego boku ciasta - nadzienie nałóż na całej szerokości tylko zostaw około 3-5 cm wolnego ciasta na końcach.
- Załóż te końcówki na jabłka.
- Teraz przykryj farsz dolnym (węższym) kawałkiem ciasta - nakładając go na jabłka..
- Szerszym kawałkiem ciasta - tym powyżej nałożonych jabłek przykryj nadzienie i albo końcówkę delikatnie podłóż pod spód ciasta (jeśli jest na tyle długie), albo delikatnie sklej z ciastem z drugiej strony - składanie boków wygląda podobnie jak składanie kartki papieru na trzy części - najpierw jeden bok idzie do środka, a potem na niego nakładamy drugi bok ciasta i sklejamy.
- Posmaruj wierzch strudla roztrzepanym jajkiem.jajko
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-50 minut - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
- Po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem.cukier puder
- Możesz podać od razu z dodatkiem sosu waniliowego lub lodów :)sos waniliowy