Tarta truskawkowa z kremem

Dziś chciałam Wam pokazać przepis na pyszną i łatwą tartę z truskawkami i kremem waniliowym – chociaż swobodnie można je zastąpić innymi owocami sezonowymi.

Sezon truskawkowy powoli się rozkręca.

Nie mogę się doczekać polskich truskawek, ale na razie zadawalam się importowanymi.

Przepis pochodzi z „Palce lizać” z 14 maja, ale ciasto kruche zrobiłam z innego przepisu.

Wierzch truskawek pokryty jest podgrzanym dżemem – dzięki niemu wyglądają jak glazurowane.

Podaję porcję na foremkę 22-24 cm.

Zapraszam również serdecznie do wypróbowania przepisu na czekoladową tartę z truskawkami oraz na ciasto z truskawkami i kruszonką.

 

tarta truskawkowa

tarta z truskawkami

krucha tarta z truskawkami

kruche ciasto z truskawkami

 

Tarta truskawkowa z kremem – przepis do druku

tarta truskawkowa

Tarta truskawkowa

Wypieki Beaty
Przepis na około 15 porcji.
4.5 z 6 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 1 godz 35 minut
Danie Ciasta
Porcje 15

Składniki
  

ciasto:

krem:

dodatkowo:

  • 700 g truskawek
  • słoik dżemu truskawkowego (standardowa wielkość)

Instrukcja
 

wykonanie ciasta:

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto.
  • Uformuj w kulę i włóż na godzinę do lodówki.
  • Schłodzonym ciastem wyłóż przygotowaną foremkę.
  • Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
  • W tym czasie przygotuj krem.

wykonanie kremu:

  • Obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni.
  • Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i gęstą masę.
  • W oddzielnej miseczce ubij śmietanę kremówkę.
  • Połącz delikatnie śmietanę z jajkami.
  • Wylej masę na ciasto.
  • Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż masa się zetnie (aby sprawdzić, czy jest gotowe, potrząśnij delikatnie foremką, jeśli masa będzie się ruszać, to potrzymaj ciasto dłużej w piekarniku).
  • Gdy ciasto jest gotowe, wyjmij go i odstaw do przestudzenia.
  • W tym czasie pokrój truskawki na plasterki, a dżem truskawkowy podgrzej w garnuszku i zmiksuj.
  • Ułóż truskawki na cieście i posmaruj glazurą z dżemu.
  • Przed podaniem poczekaj aż glazura zastygnie.
  • Smacznego :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!