Przepis na pyszną tartę truskawkową z kremem

Dziś chciałam Wam pokazać przepis na pyszną i łatwą tartę z truskawkami i kremem waniliowym – chociaż swobodnie można je zastąpić innymi owocami sezonowymi.

Sezon truskawkowy powoli się rozkręca.

Nie mogę się doczekać polskich truskawek, ale na razie zadawalam się importowanymi.

Przepis pochodzi z „Palce lizać” z 14 maja, ale ciasto kruche zrobiłam z innego przepisu.

Wierzch truskawek pokryty jest podgrzanym dżemem – dzięki niemu wyglądają jak glazurowane.

Podaję porcję na foremkę 22-24 cm.

Zapraszam również serdecznie do wypróbowania przepisu na czekoladową tartę z truskawkami oraz na ciasto z truskawkami i kruszonką.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.17 z 12 ocen
Postaw mi kawę

tarta truskawkowa

tarta z truskawkami

krucha tarta z truskawkami

kruche ciasto z truskawkami

 

Tarta truskawkowa z kremem – przepis do druku

tarta truskawkowa

Tarta truskawkowa

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną kruchą tartę z kremem waniliowym i truskawkami.
4.17 z 12 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 35 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 15

Składniki

ciasto:

krem:

dodatkowo:

Instrukcja
 

wykonanie ciasta:

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto.
    180 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli, 100 g masła, 1 żółtko, 2 łyżki zimnej wody
  • Uformuj w kulę i włóż na godzinę do lodówki.
  • Schłodzonym ciastem wyłóż przygotowaną foremkę.
  • Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra/dół).
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
  • W tym czasie przygotuj krem.

wykonanie kremu:

  • Obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni (góra/dół).
  • Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i gęstą masę.
    2 jajka, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • W oddzielnej miseczce ubij śmietanę kremówkę.
    3/4 szklanki śmietany kremówki
  • Połącz delikatnie śmietanę z jajkami.
  • Wylej masę na ciasto.
  • Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż masa się zetnie (aby sprawdzić, czy jest gotowe, potrząśnij delikatnie foremką, jeśli masa będzie się ruszać, to potrzymaj ciasto dłużej w piekarniku).
  • Gdy ciasto jest gotowe, wyjmij go i odstaw do przestudzenia.
  • W tym czasie pokrój truskawki na plasterki, a dżem truskawkowy podgrzej w garnuszku i zmiksuj.
    700 g truskawek, 1 słoik dżemu truskawkowego
  • Ułóż truskawki na cieście i posmaruj glazurą z dżemu.
  • Przed podaniem poczekaj aż glazura zastygnie.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!