Tarta truskawkowa z kremem

Dziś chciałam Wam pokazać przepis na pyszną i łatwą tartę z truskawkami i kremem waniliowym – chociaż swobodnie można je zastąpić innymi owocami sezonowymi.

Sezon truskawkowy powoli się rozkręca.

Nie mogę się doczekać polskich truskawek, ale na razie zadawalam się importowanymi.

Przepis pochodzi z „Palce lizać” z 14 maja, ale ciasto kruche zrobiłam z innego przepisu.

Wierzch truskawek pokryty jest podgrzanym dżemem – dzięki niemu wyglądają jak glazurowane.

Podaję porcję na foremkę 22-24 cm.

Zapraszam również serdecznie do wypróbowania przepisu na czekoladową tartę z truskawkami oraz na ciasto z truskawkami i kruszonką.

 

tarta truskawkowa

tarta z truskawkami

krucha tarta z truskawkami

kruche ciasto z truskawkami

 

Tarta truskawkowa z kremem – przepis do druku

Tarta truskawkowa

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 15 porcji.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
ciasto:
  • 180 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
krem:
  • ¾ szklanki śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo:
  • 700 g truskawek
  • słoik dżemu truskawkowego (standardowa wielkość)
Wykonanie
wykonanie ciasta:
  1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto.
  2. Uformuj w kulę i włóż na godzinę do lodówki.
  3. Schłodzonym ciastem wyłóż przygotowaną foremkę.
  4. Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  5. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
  6. W tym czasie przygotuj krem.
wykonanie kremu:
  1. Obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni.
  2. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i gęstą masę.
  3. W oddzielnej miseczce ubij śmietanę kremówkę.
  4. Połącz delikatnie śmietanę z jajkami.
  5. Wylej masę na ciasto.
  6. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż masa się zetnie (aby sprawdzić, czy jest gotowe, potrząśnij delikatnie foremką, jeśli masa będzie się ruszać, to potrzymaj ciasto dłużej w piekarniku).
  7. Gdy ciasto jest gotowe, wyjmij go i odstaw do przestudzenia.
  8. W tym czasie pokrój truskawki na plasterki, a dżem truskawkowy podgrzej w garnuszku i zmiksuj.
  9. Ułóż truskawki na cieście i posmaruj glazurą z dżemu.
  10. Przed podaniem poczekaj aż glazura zastygnie.
  11. Smacznego 🙂