Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Tarta truskawkowa


Tarta truskawkowa z kremem

Dziś chciałam Wam pokazać przepis na pyszną i łatwą tartę z truskawkami i kremem waniliowym – chociaż swobodnie można je zastąpić innymi owocami sezonowymi.

Sezon truskawkowy powoli się rozkręca. Nie mogę się doczekać polskich truskawek, ale na razie zadawalam się importowanymi.

Przepis pochodzi z „Palce lizać” z 14 maja, ale ciasto kruche zrobiłam z innego przepisu.

Wierzch truskawek pokryty jest podgrzanym dżemem – dzięki niemu wyglądają jak glazurowane.

Podaję porcję na foremkę 22-24 cm.

Zapraszam również serdecznie do wypróbowania przepisu na czekoladową tartę z truskawkami oraz na ciasto z truskawkami i kruszonką.

 

tarta truskawkowa

tarta z truskawkami

krucha tarta z truskawkami

kruche ciasto z truskawkami

 

 

Tarta truskawkowa
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 180 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
krem:
  • ¾ szklanki śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo:
  • 700 g truskawek
  • słoik dżemu truskawkowego (standardowa wielkość)
Wykonanie
wykonanie ciasta:
  1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto. Uformuj w kulę i włóż na godzinę do lodówki. Schłodzonym ciastem wyłóż przygotowaną foremkę. Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  2. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia. W tym czasie przygotuj krem.
wykonanie kremu:
  1. Obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni.
  2. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i gęstą masę. W oddzielnej miseczce ubij śmietanę kremówkę. Połącz delikatnie śmietanę z jajkami. Wylej masę na ciasto.
  3. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż masa się zetnie (aby sprawdzić, czy jest gotowe, potrząśnij delikatnie foremką, jeśli masa będzie się ruszać, to potrzymaj ciasto dłużej w piekarniku).
  4. Gdy ciasto jest gotowe, wyjmij go i odstaw do przestudzenia. W tym czasie pokrój truskawki na plasterki, a dżem truskawkowy podgrzej w garnuszku i zmiksuj.
  5. Ułóż truskawki na cieście i posmaruj glazurą z dżemu.
  6. Przed podaniem poczekaj aż glazura zastygnie.
Smacznego 🙂
Reklama

10 komentarzy

  1. Ania 2018/04/05 at 13:40 - Reply

    Czy zamiast glazury z dżemu można zalać truskawki galaretką?

    • wypiekibeaty 2018/04/05 at 13:42 - Reply

      Tak, tylko użyj już gęstniejącej galaretki, aby ci nie spłynęła po bokach ciasta.

  2. Sebastian Skowronski 2017/11/05 at 01:28 - Reply

    Bedzo fajna i smaczna tarta super B.

  3. Wypieki Beaty 2014/06/19 at 08:28 - Reply

    Hej, dzięki za uwagę. Faktycznie nie było podziału. Poprawiłam przepis i podział jest już jasny 🙂

  4. Patrychna Dolata 2014/06/13 at 06:46 - Reply

    Troszke nie rozumiem, gdzie jest podzial, kruche, a krem

  5. Magda 2013/06/08 at 18:52 - Reply

    zrobiłam – pyyycha 🙂

    • wypiekibeaty 2013/06/08 at 19:19 - Reply

      Cieszę się niezmiernie ! 🙂

  6. gin 2013/05/28 at 21:13 - Reply

    Mniami, wygląda obłędnie! Uwielbiam latem takie ciacha 🙂

  7. Ola in the kitchen 2013/05/27 at 12:58 - Reply

    Mniam, ale smacznie wygląda 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: