Przepis na czekoladowo-migdałową tartę z truskawkami

Przeglądałam ostatnio nowe czasopismo „Moje smaki życia” i trafiłam w nim na kilka bardzo ciekawych przepisów.

Między innymi pojawił się tam przepis na czekoladową tartę z truskawkami.

Pomysł bardzo się mi spodobał, postanowiłam tylko wykorzystać moje własne przepisy do wykonania tego deseru.

Postawiłam na kruchy migdałowy spód, czekoladowy krem oraz górę truskawek  z glazurą z dżemu malinowego (truskawkowy akurat się skończył).

Czekoladowo-migdałowa tarta z truskawkami jest przepyszna – nie za słodka, z mocno czekoladowym kremem i aromatycznymi truskawkami – połączenie zawsze trafione w 10 :)

Spróbujcie koniecznie!

Zapraszam również do wypróbowania przepisu na ciasto z truskawkami i kruszonką.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

czekoladowo-migdałowa tarta z truskawkami

czekoladowo-migdałowa tarta z truskawkami

ciasto z truskawkami

tarta z truskawkami i czekoladą

Czekoladowo-migdałowa tarta z truskawkami przepis

tarta czekoladowa

Czekoladowo-migdałowa tarta z truskawkami

Wypieki Beaty
Przepis na kruchą migdałową tartę z kremem czekoladowym i truskawkami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 30 minut
1 godz
Czas całkowity 2 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 15

Składniki

spód:

krem:

dodatkowo:

Instrukcja
 

spód:

  • Składniki ciasta szybko razem zagnieć - jeśli ciasta nie możesz skleić, to dodaj po jednej łyżce zimnej wody i zagnieć.
    200 g mąki, 50 g migdałów, 3 łyżki cukru pudru, 1 jajko, 100 g masła, woda
  • Gotowe ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez godzinę;

krem:

  • Śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj do niej pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
    250 ml śmietany kremówki, 200 g gorzkiej czekolady
  • Masę schłodź, a po schłodzeniu zmiksuj z serkiem mascarpone.
    250 g serka mascarpone
  • Ciasto na spód rozwałkuj na wielkość foremki (użyłam taką o średnicy 26).
  • Foremkę wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
  • Ostrożnie przenieś ciasto do foremki i dokładnie wylep nim dno i brzegi.
  • Na cieście połóż kawałek folii aluminiowej i wysyp na nią ziarna grochu/fasoli lub kamyczki do pieczenia.
  • Podpiecz spód w 180 stopniach (góra/dół) przez 20 minut, zdejmij folię z obciążeniem i piecz ciasto kolejne 10 minut.
  • Po upieczeniu ciasto wystudź.
  • Wyłóż krem na spód, na wierzchu ułóż pokrojone truskawki.
    około 300 g truskawek
  • Dżem podgrzej w garnuszku, gdy stanie się płynny, posmaruj nim wierzch truskawek.
    3 łyżki dżemu truskawkowego
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.