Czekoladowo-migdałowa tarta z truskawkami
Przeglądałam ostatnio nowe czasopismo „Moje smaki życia” i trafiłam w nim na kilka bardzo ciekawych przepisów. Między innymi pojawił się tam przepis na czekoladową tartę z truskawkami.
Pomysł bardzo się mi spodobał, postanowiłam tylko wykorzystać moje własne przepisy do wykonania tego deseru.
Postawiłam na kruchy migdałowy spód, czekoladowy krem oraz górę truskawek z glazurą z dżemu malinowego (truskawkowy akurat się skończył).
Czekoladowo-migdałowa tarta z truskawkami jest przepyszna – nie za słodka, z mocno czekoladowym kremem i aromatycznymi truskawkami – połączenie zawsze trafione w 10 :)
Spróbujcie koniecznie!
Zapraszam również do wypróbowania przepisu na ciasto z truskawkami i kruszonką.
Czekoladowo-migdałowa tarta z truskawkami
- 200 g mąki
- 50 g mielony migdałów
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 100 g masła
- ewentualnie odrobina zimnej wody
- 250 ml śmietany kremówki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3-5 łyżek cukru pudru (do smaku)
- 250 g serka mascarpone
- około 300 g truskawek
- 3 łyżki dżemu truskawkowego lub malinowego
- Składniki ciasta szybko razem zagnieć - jeśli ciasta nie możesz skleić, to dodaj po jednej łyżce zimnej wody i zagnieć.
- Gotowe ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez godzinę;
- Śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj do niej pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
- Masę schłódź, a po schłodzeniu zmiksuj z serkiem mascarpone.
- Ciasto na spód rozwałkuj na wielkość foremki (użyłam taką o średnicy 26).
- Foremkę wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
- Ostrożnie przenieś ciasto do foremki i dokładnie wylep nim dno i brzegi.
- Na cieście połóż kawałek folii aluminiowej i wysyp na nią ziarna grochu/fasoli lub kamyczki do pieczenia.
- Podpiecz spód w 180 stopniach przez 20 minut, zdejmij folię z obciążeniem i piecz ciasto kolejne 10 minut.
- Po upieczeniu ciasto wystudź.
- Wyłóż krem na spód, na wierzchu ułóż pokrojone truskawki.
- Dżem podgrzej w garnuszku, gdy stanie się płynny, posmaruj nim wierzch truskawek.
- Smacznego.
Przepis własny.
Ekstra :) Sami spróbowaliśmy, ale z racji braku truskawek daliśmy maliny.
Pieknie się prezentuje :)
Wygląda bajecznie, wyjątkowo kuszące połączenie smaków :)
Czekolada i truskawki to musi być smaczne :)