Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Czekoladowo-migdałowa tarta z truskawkami


Czekoladowo-migdałowa tarta z truskawkami

Przeglądałam ostatnio nowe czasopismo „Moje smaki życia” i trafiłam w nim na kilka bardzo ciekawych przepisów. Między innymi pojawił się tam przepis na czekoladową tartę z truskawkami.

Pomysł bardzo się mi spodobał, postanowiłam tylko wykorzystać moje własne przepisy do wykonania tego deseru.

Postawiłam na kruchy migdałowy spód, czekoladowy krem oraz górę truskawek  z glazurą z dżemu malinowego (truskawkowy akurat się skończył).

Czekoladowo-migdałowa tarta z truskawkami jest przepyszna – nie za słodka, z mocno czekoladowym kremem i aromatycznymi truskawkami – połączenie zawsze trafione w 10 🙂

Spróbujcie koniecznie!

Zapraszam również do wypróbowania przepisu na ciasto z truskawkami i kruszonką.

 

czekoladowo-migdałowa tarta z truskawkami

czekoladowo-migdałowa tarta z truskawkami

ciasto z truskawkami

tarta z truskawkami i czekoladą

 

Czekoladowo-migdałowa tarta z truskawkami
 
Autor:
Składniki
spód:
  • 200 g mąki
  • 50 g mielony migdałów
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • ewentualnie odrobina zimnej wody
krem:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3-5 łyżek cukru pudru (do smaku)
  • 250 g serka mascarpone
dodatkowo:
  • około 300 g truskawek
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego lub malinowego
Wykonanie
spód:
  1. Składniki ciasta szybko razem zagnieć - jeśli ciasta nie możesz skleić, to dodaj po jednej łyżce zimnej wody i zagnieć.
  2. Gotowe ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez godzinę;
krem:
  1. Śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj do niej pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
  2. Masę schłódź, a po schłodzeniu zmiksuj z serkiem mascarpone.
  3. Ciasto na spód rozwałkuj na wielkość foremki (użyłam taką o średnicy 26).
  4. Foremkę wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
  5. Ostrożnie przenieś ciasto do foremki i dokładnie wylep nim dno i brzegi.
  6. Na cieście połóż kawałek folii aluminiowej i wysyp na nią ziarna grochu/fasoli lub kamyczki do pieczenia.
  7. Podpiecz spód w 180 stopniach przez 20 minut, zdejmij folię z obciążeniem i piecz ciasto kolejne 10 minut.
  8. Po upieczeniu ciasto wystudź.
  9. Wyłóż krem na spód, na wierzchu ułóż pokrojone truskawki.
  10. Dżem podgrzej w garnuszku, gdy stanie się płynny, posmaruj nim wierzch truskawek.
  11. Smacznego.
 

Przepis własny.

Reklama

4 komentarze

  1. A&K 2014/07/27 at 19:43 - Reply

    Ekstra 🙂 Sami spróbowaliśmy, ale z racji braku truskawek daliśmy maliny.

    • wypiekibeaty 2014/07/27 at 19:53 - Reply

      Pieknie się prezentuje 🙂

  2. gin 2014/06/19 at 20:20 - Reply

    Wygląda bajecznie, wyjątkowo kuszące połączenie smaków 🙂

  3. ilovebake.pl 2014/06/18 at 08:30 - Reply

    Czekolada i truskawki to musi być smaczne 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: