Czekoladowo-migdałowa tarta z truskawkami

Przeglądałam ostatnio nowe czasopismo “Moje smaki życia” i trafiłam w nim na kilka bardzo ciekawych przepisów. Między innymi pojawił się tam przepis na czekoladową tartę z truskawkami.

Pomysł bardzo się mi spodobał, postanowiłam tylko wykorzystać moje własne przepisy do wykonania tego deseru.

Postawiłam na kruchy migdałowy spód, czekoladowy krem oraz górę truskawek  z glazurą z dżemu malinowego (truskawkowy akurat się skończył).

Czekoladowo-migdałowa tarta z truskawkami jest przepyszna – nie za słodka, z mocno czekoladowym kremem i aromatycznymi truskawkami – połączenie zawsze trafione w 10 :)

Spróbujcie koniecznie!

Zapraszam również do wypróbowania przepisu na ciasto z truskawkami i kruszonką.

 

czekoladowo-migdałowa tarta z truskawkami

czekoladowo-migdałowa tarta z truskawkami

ciasto z truskawkami

tarta z truskawkami i czekoladą

 

tarta czekoladowa

Czekoladowo-migdałowa tarta z truskawkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

spód:

dodatkowo:

Instrukcja
 

spód:

  • Składniki ciasta szybko razem zagnieć - jeśli ciasta nie możesz skleić, to dodaj po jednej łyżce zimnej wody i zagnieć.
  • Gotowe ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez godzinę;

krem:

  • Śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj do niej pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
  • Masę schłódź, a po schłodzeniu zmiksuj z serkiem mascarpone.
  • Ciasto na spód rozwałkuj na wielkość foremki (użyłam taką o średnicy 26).
  • Foremkę wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
  • Ostrożnie przenieś ciasto do foremki i dokładnie wylep nim dno i brzegi.
  • Na cieście połóż kawałek folii aluminiowej i wysyp na nią ziarna grochu/fasoli lub kamyczki do pieczenia.
  • Podpiecz spód w 180 stopniach przez 20 minut, zdejmij folię z obciążeniem i piecz ciasto kolejne 10 minut.
  • Po upieczeniu ciasto wystudź.
  • Wyłóż krem na spód, na wierzchu ułóż pokrojone truskawki.
  • Dżem podgrzej w garnuszku, gdy stanie się płynny, posmaruj nim wierzch truskawek.
  • Smacznego.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.